Težko si predstavljamo svet brez interneta in brez vseh informacij, ki nam jih ponuja. A za otroke je lahko splet nevarno mesto. Kako ga zaščititi pred nevarnostjo?

Preberite si spodnje nasvete in se pogovorite s svojim otrokom z namenom, da bo uporaba spleta zanj le prijetna izkušnja.

1. Ali res potrebuje internet?

Za otroke do 10. leta starosti je bore malo možnosti, da bi nujno potrebovali dostop do interneta, starejši otroci pa potrebujejo splet zgolj zaradi šolskih domačih in seminarskih nalog. Razmislite, ali torej vaš otrok res potrebuje dostop do spleta in ali mora biti ta omejen z določenimi programi.

2. Naučite svoje otroke pomembnosti zasebnosti

Že kot mlajši se morajo naučiti, da na spletu nikomur ne smejo izdati svojega imena, kraja in šole, ki jo obiskujejo, kateri šport trenirajo, razporeda treningov … Naučijo naj se, da je njihova zasebnost zlata vredna in da je ne smejo deliti z neznanci, še posebej ne s tistimi, ki so jih spoznali na spletu.

3. Opremite ga s »starejšo« tehnologijo

Svojemu otroku dajte starejši pametni telefon ali tablico, ki nima svojega lastnega signala ali brezžične povezave, ali pa mu podarite napravo, ki omogoča starševski nadzor. Na njo lahko vnaprej naložite knjige, igre in vsebine, za katere menite, da bi vašega otroka zanimale, in na tak način poskrbite za njegovo varnost, otrok pa se bo kljub vsemu počutil, kot da je že »odrasel«, saj bo imel v svojih rokah elektronsko napravo, s katero lahko počne (skoraj) vse.

4. Prevzemi starševski nadzor

Na otrokovi napravi vključite starševski nadzor ali pa mu omejite internetno povezavo na samo tiste aplikacije, ki jim zaupate.

5. Ne dovolite jim igrati e-igric brez nadzora

Če le lahko, jih prepričajte, naj se igrajo s svojimi pravimi prijatelji zunaj na dvorišču in ne z igricami preko spleta. V kolikor to ni mogoče, pobrskajte po aplikacijah za starševski nadzor, s katerimi boste mirneje spali.

6. Spremljajte njihovo brskanje

Računalnik, ki ga otrok uporablja, naj bo v skupnih prostorih in ne v njegovi sobi, v kateri se lahko zapre in nobenega ne spusti blizu. Če bo naprava v dnevni sobi, boste vedno vedeli, kaj se mota pod prsti vašega otroka in kaj se mu predvaja na ekranu.

7. Bodite pozorni s socialnimi mediji

Svojemu otroku zabičajte, da je laganje o starosti na družbenih omrežjih nevarno zanje, še posebej, ker velika večina teh spletnih strani ni otrokom prijazna. Če ga ne morete prepričati v to, poskrbite, da je njegov profil zaseben in da do njega lahko dostopajo le prijatelji.

8. Vaš otrok naj bo zgleden digitalni državljan

Učite tako, da boste odličen vzor. Sovraštvo, zbadanje, izsiljevanje nimajo prostora niti v realnem, niti v spletnem svetu. Naši otroci se skorajda že rodijo s spletom in pametnim telefonom, zato je pomembno, da mu poleg varnosti ponudite tudi pravo vzgojo, s katero bo postal zgleden uporabnik svetovnega spleta.

Odprta komunikacija je rešitev za vse. Poskrbite, da se bo otrok v vašem domu počutil dovolj varnega, da vam bo lahko zaupal vse, kar ga muči. Na ta način boste redno skrbeli za iskreno komunikacijo in zaupanje.

Morda vam bo všeč tudi
Preberi več

10 nasvetov, kako doma varčevati z energijo

Predstavljamo vam 10 preprostih dejanj, ki jih lahko vključite v svoj vsakdan in s tem vplivate na manjšo porabo energije, prihranite nekaj denarja pri računih za elektriko in kot posameznik začnete spreminjati planet na bolje.
Preberi več

Nova storitev za zmenke: Skočite v ljubezen z bolha.com

Raziskave so pokazale, da se med seboj lepo povezujemo ljudje s podobnimi nakupovalnimi navadami. Tako vas v najnovejši storitvi povežemo s tistimi, s katerimi se ujemate po tem. kaj največkrat kupujete, kaj iščete, česa se želite znebiti in kaj si želite imeti na bolha.com.