Dom

19. 05. 2023

Kako opremiti popolno sobico za dojenčka ali malčka

Ekipa bolha.com
5 min

Otroška soba je eden najpomembnejših prostorov v naših domovih. Otroku namreč predstavlja njegov svet, kjer se lahko sprosti, igra, razvija svojo domišljijo in kamor se umakne pred preostalim svetom. V nadaljevanju preberite, kako lahko opremite otroško sobo tako, da bo rasla z vašim malčkom.

Barvni toni v sobi za dojenčka naj bodo nežni in umirjeni.

Kako sploh začnemo z opremljanjem otroške sobe?

1. Poiščemo navdih za temo sobe. To je lahko kar koli, morda slika s potovanja, na kateri so nam všeč barve ali morda motiv. Pri tem imejmo v mislih, da bo otroška soba rasla skupaj z otrokom, mi pa verjetno nočemo vsakih nekaj let opremljati sobe popolnoma od začetka.

Vseeno pa s temo ne pretiravajmo. Baza sobe naj bo čim nevtralnejša, temo pa raje poudarimo z dodatki, kot so otroške stenske nalepke, pisane otroške zavese ali barvne otroške omare.

2. Pozorni smo na to, da je prostor urejen čim bolj funkcionalno. Potrebovali bomo namreč veliko shranjevalnega prostora za igrače, oblačila, knjige in druge predmete, ki jih želimo imeti v otroški sobi. Igračam namenimo poseben zaboj, da jih bo otrok imel vedno na dosegu, ko se bo želel z njimi igrati.

3. Poskrbimo, da je lahko tudi podnevi v sobi popolnoma temno. Še zlasti je to pomembno, ko otroka navajamo na spalni urnik. Soba naj bo tudi čim tišja, čeprav je za otroka dobro, da se nauči spati ob vsakdanjem hrupu, kot so zvoki čiščenja stanovanja ali hiše in podobno.

4. Soba naj ima dovolj naravne svetlobe. Ker bo otroška soba rasla skupaj z našim otrokom, poskrbimo, da bo otrok imel dovolj dnevne svetlobe za igranje ter branje knjig in učenje, ko bo starejši.

5. Otroška soba naj podpira otrokov razvoj. To lahko dosežemo z opremljanjem s pohištvom in dodatno opremo, ki sledijo načelom Marie Montesorri in Emme Pikler.

Otroška soba v prvih mesecih življenja

V prvih mesecih otrokovega življenja se veliko staršev odloči, da bo dojenček spal z njimi v njihovi spalnici. Pri tem jim lahko pomaga obposteljna posteljica, če je dovolj prostora med steno in posteljo, prav pa jim pride lahko tudi posebna posteljica za dojenčka, ki jo umestimo v spalnico. Dobra rešitev za novopečene starše, ki omogoča spanje staršev in dojenčka v isti spalnici, je tudi klasična zibelka, ki jo lahko barvno uskladijo z barvami spalnice.

Klasična otroška posteljica.

Nepogrešljiva oprema v sobi za dojenčka

Neskončna zaloga plenic, kupi oblek, ki jih dojenček preraste skorajda v trenutku, stekleničke za mleko – vse to zahteva svoj prostor v dojenčkovi sobi. Sobo je zato treba načrtovati tako, da imamo vse nujne stvari na dosegu roke.

Zelo pomemben del opreme dojenčkove sobe so tudi previjalna miza, za katero lahko uporabimo vrh predalnika, v katerega smo shranili plenice; nepremočljiva podloga za posteljo in kakovostna posteljnina za dojenčke, ki bo poskrbela za kakovosten in udoben spanec našega dojenčka.

Pri izbiri otroške posteljice imejmo v mislih, da jo bomo lahko uporabljali čim dlje in jo zamenjali za večjo otroško posteljo, ko bo otrok starejši.

Kako sobo spremenimo iz dojenčkove sobe v sobo, primerno za predšolskega otroka?

Ko otrok doseže predšolska leta, njegova soba dobi drugačen pomen. Iz prostora za spanje in počitek se namreč spremeni v prostor, kjer se igra in divja naokoli s sorojenci in prijatelji.

Otroško posteljico zato nadomestimo s posteljo, ki je dvignjena od tal, prostor pod posteljo pa spremenimo v igralnico ali prostor za branje ali preprosto počivanje. Na tla namestimo udobno preprogo in zagotovimo dovolj okrasnih blazin, da si lahko otrok naredi udoben prostor.

Za predšolskega otroka je odlična izbira otroška posteljica hiška, ki lahko služi tudi kot skrivališče. Pri izbiri otroške vzmetnice pa se osredotočimo predvsem na njeno kakovost, da bo otrok kakovostno spal. Prav nam bo prišla tudi zaščita za jogi.

Prilagodimo tudi preostalo pohištvo tako, da bo otrok pridobil čim več prostora, ki ga bo lahko izkoristil za igro in neovirano skakanje po sobi. Pohištvo naj bo tudi iz trpežnih materialov, ki jih z lahkoto očistimo. Pazimo, da pohištvo nima ostrih robov, ki bi lahko poškodovali otroka.

Razmislimo tudi o tem, kako bi v proces opremljanja vključili tudi otroka. Pomaga lahko izbrati barve in sodeluje pri ustvarjanju tematske stenske poslikave, izbere pa lahko tudi, kakšne barve bodo otroška mizica in stolčki, ki jih bo imel v sobi.

V času, ko se otrokove potrebe hitro menjajo, se izplača biti iznajdljiv. Predmet, ki je danes nepogrešljiv za vas ali za otroka, lahko že jutri utone v pozabo. Široko ponudbo tako novega kot rabljenega pohištva si oglejte na spletnem portalu Bolha.com, kjer boste poleg pohištva našli tudi kopico drugih otroških izdelkov.

Otroke je dobro vključiti v opremljanje sobe.

Na spletni strani bolha.com je na voljo res pestra ponudba, po novem pa lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

Ko gre otrok v šolo, se spremeni tudi vloga njegove sobe

Pri opremljanju sobe za otroka v šolskih letih moramo poskrbeti predvsem za ergonomsko pisalno mizo in kakovosten, ergonomičen pisarniški stol. Otrok bo namreč veliko časa preživel na tem stolu za pisalno mizo. Pisalno mizo postavimo v sobo tako, da bo obsijana z naravno svetlobo, ta svetloba pa otroka ne sme slepiti in ovirati pri učenju.

Visoko posteljo, ki jo je prej uporabljal za igranje, nadomestimo z običajno posteljo. Fokus naj bo na kakovostni vzmetnici. Če posteljo postavimo ob steno, lahko iz nje z blazinami in odejami naredimo improviziran kavč. Če v sobi ni dovolj prostora za običajno posteljo, lahko naročimo dvižno posteljo po meri, ki se lahko dvigne in zloži v omaro. S tem pridobimo dodaten prostor.

Po vstopu v šolo lahko otroku vsako leto prepustimo čim več opremljanja. Tako naj si sam izbere barve, ki jih bo imel v sobi, ter dodatno opremo, kot sta klubska mizica in prostor za računalniške igrice, knjige – kar koli potrebuje.

Še vedno pa imejmo v mislih, da mora soba ostati prostorna in zračna. Tudi mladostniki potrebujejo prostor v sobi. Na ta način bodo lahko ustvarili prostor, v katerem se bodo udobno počutili in bo skladen z njihovo osebnostjo. Omogočil jim bo, da pokažejo svojo individualnost.

Dom

09. 11. 2023

Koristni nasveti za čiščenje pomivalnega stroja

Odkrijte najboljše prakse za vzdrževanje vašega pomivalnega stroja in si zagotovite dolgo življenjsko dobo naprave. Od čiščenja filtrov do pravilne uporabe detergentov, blog pokriva vse ključne nasvete za optimalno delovanje in učinkovitost vašega stroja.
Dom

02. 11. 2023

Kako se znebiti plesni: Čistilo za plesen, rekuperator ali hidroizolacija?

Ste se ravno vselili v stanovanje, pa ste šele nato odkrili, da se v njem skriva plesen? To je neprijetna težava, ki slabo vpliva na zdravje, najbolj pa prizadene dihala. Ste se ravno vselili v stanovanje, pa ste šele nato odkrili, da se v njem skriva plesen? To je neprijeaA ne skrbite, pripravili smo praktične nasvete, s pomočjo katerih se boste znebili trdovratne nadloge! tna težava, ki slabo vpliva na zdravje, najbolj pa prizadene dihala.
Dom

27. 10. 2023

Naj staro pohištvo na novo zaživi: Kaj vse lahko naredite sami?

Prava zakladnica reči, ki potrebujejo le kanček pozornosti, preden vnovič zasijejo, je zagotovo največji spletni oglasnik v Sloveniji! To dokazuje ustvarjalni projekt, v okviru katerega je skupina prijateljev staro pohištvo, kupljeno na bolha.com, preobrazila v moderne kuhinjske omarice!
Dom

06. 10. 2023

Drva, peleti ali kurilno olje: Kaj izbrati, da vam bo zares toplo, zapravili pa boste manj?

Hladnejši dnevi so tu, za številne med nami pa se je že začela kurilna sezona. Kateri način ogrevanja izbrati, da boste zapravili čim manj denarja, ki ga boste lahko namenili drugim, prav tako pomembnim, rečem?