Dom

26. 05. 2023

Kako primerno skrbeti za gospodinjske aparate?

Ekipa bolha.com
5 min

Danes si življenja brez malih in velikih gospodinjskih aparatov sploh ne moremo zamisliti. Prihranijo nam čas in delo ter s sodobno tehnologijo olajšajo marsikatero opravilo predvsem v kuhinji. Hladilnik, pomivalni stroj, zamrzovalna omara, štedilnik in pečica so nepogrešljivi pomočniki v vsaki moderni kuhinji.

Za gospodinjske aparate je treba primerno skrbeti.

Vsakdanja uporaba gospodinjskih aparatov prinese tudi tehnične okvare, zato je gospodinjske aparate treba redno vzdrževati in jih servisirati pri pooblaščenem serviserju.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako vzdrževati gospodinjske aparate, da jim zagotovite čim daljšo življenjsko dobo in se hkrati izognete dodatnim stroškom.

Uporabni nasveti za daljšo življenjsko dobo kuhinjskih aparatov

Pri vseh velikih kuhinjskih aparatih, ki jih dnevno uporabljamo, so pomembne 3 usmeritve za dolgo uporabo:

  • Pravilna namestitev, priklop in pravilna uporaba funkcij gospodinjskega aparata.
  • Redno in ustrezno čiščenje.
  • Garancija in servisiranje pri pooblaščenem serviserju.

Kako ohraniti čistočo in dolgo življenjsko dobo hladilnika?

Gospodinjski aparat, ki je prelomno spremenil hrambo hrane in je danes resnično nepogrešljiv v vsaki kuhinji, je hladilnik. V njem hranimo vse; od hitro pokvarljivih sestavin – zelenjave, sadja, mleka in mlečnih izdelkov – do pijače, ki prijetno ohlajena poteši žejo.

Najpomembnejše pravilo je, da mora biti hrana v hladilniku primerno razporejena po policah oz. predalih, ki so namenjeni določenemu tipu hrane. Tako zrak lahko kakovostno kroži in hrana ostane sveža in se ne pokvari (npr. hramba zelenjave in sadja v predalu; steklenice v držalu za steklenice). Vsa živila naj bodo shranjena v zaprtih embalažah s pokrovom. S tem preprečite razkrajanje hrane, neprijeten vonj in širjenje bakterij po hladilniku.

Pomembno je redno čiščenje hladilnika.

Sodobna tehnologija v hladilniku omogoča samodejno upravljanje ustrezne temperature – npr. vgrajen pametni sistem zaznava vaše navade in samodejno določi optimalno temperaturo. Poleg optimalne temperature živil sistem poskrbi za energijsko učinkovitost naprave in zmanjša vaš strošek energije.

Če imate hladilnik z zamrzovalnikom, poskrbite za čistočo tudi v zamrzovalnem delu. Sodobni zamrzovalniki imajo običajno »nofrost« funkcijo, kar pomeni, da ne prihaja do nastajanja sreža in ledu na stenah ali okoli živil. Teh delov ob čiščenju ni več treba odtajevati in jih očistimo le z vlažno krpo.

Vsaj enkrat letno se lotite temeljitega čiščenja hladilnika in zamrzovalne omare – najprimernejši čas je pred daljšo odsotnostjo (dopust) ali ko imate v hladilniku najmanj živil, saj morate za »globinsko« čiščenje odklopiti hladilnik iz električnega omrežja ter živila za čas čiščenja shraniti v hladen prostor.

Izberite namenska čistila ali naravna čistila – npr. mešanica tople vode in žlica alkoholnega kisa. Za odstranjevanje trdovratnih madežev ali vonja lahko uporabite tudi vsestransko sodo bikarbono. Po čiščenju z vlažno krpo notranjost zbrišite tudi s suho krpo ter nekaj časa pustite vrata odprta, da se kakovostno prezrači. Po ponovnem vklopu počakajte vsaj pol ure, preden živila zložite nazaj v hladilnik.

Če imate prostostoječi hladilnik ali ameriški hladilnik, ki ga lahko enostavno premikate, očistite prah in umazanijo na zadnjem delu hladilnika – na kondenzatorju. Najlažje boste to opravili s sesalcem in suho krpo ter tako ohranili njegovo učinkovitost delovanja.

Čiščenje zadnjega dela pri vgradnih hladilnikih je težavnejše, saj morate hladilnik odstraniti iz kuhinjskih elementov.

Odklop med daljšo odsotnostjo ni več potreben, saj imajo sodobni hladilniki vgrajeno funkcijo minimalne energijske porabe, ki se samodejno vklopi oziroma jo vklopite sami.

Vzdrževanje kuhalne plošče

Osrednji kuhinjski aparat, brez katerega bi kuhali še vedno na ognju, je štedilnik. Med kuhanjem se dnevno nabirajo ostanki hrane in maščobe na kuhalni plošči, zato svetujemo, da kuhalno ploščo čistite sproti, da se zagotovi optimalno delovanje.

Vzdrževanje, ki ga je treba opraviti, se razlikuje glede na kuhalno ploščo – plinski štedilnik, indukcijska plošča ali električna kuhalna plošča.

Pri plinskem štedilniku je za kakovosten dostop plamena in kakovost ogrevanja treba redno čistiti celotno kuhalno površino – z namenskim čistilom očistite dele okrog plinskih gorilnikov; šobe in mrežo pa odstranite in za nekaj minut potopite v vročo vodo s praškom za pomivanje posode. Nato jih nežno podrgnite z mehko gobo (ne z grobo) in dobro osušite, preden jih vrnete na gorilnik.

Plinske štedilnike mora pooblaščeni serviser redno servisirati – plinske jeklenke, tesnila, gumijaste cevi itd. Pred daljšo odsotnostjo zaprite ventile na jeklenki.

Vzdrževanje gorilnikov in šob pri plinskem štedilniku.

Pri štedilniku z indukcijsko ploščo ali steklokeramično kuhalno ploščo uporabljajte ustrezno kakovostno posodo za kuhanje, ki zagotovi optimalno ogrevanje in rabo energije. Čiščenje teh plošč je enostavno – brisanje z vlažno mehko krpo pogosto zadostuje, pri zasušeni hrani bosta učinkovita namensko čistilo ali uporaba nežnega detergenta. Pri čiščenju ne uporabljamo grobih krp ali mrežastih kovinskih gobic, saj lahko poškodujejo površino.

Če opazite razpoko na plošči, jo takoj izklopite iz električnega omrežja in pokličite na pomoč serviserja.

Poskrbite tudi za redno vzdrževanje pečice – nežno čiščenje z vlažno mehko krpo bo zadostovalo za manjše umazanije, saj ima večina sodobnih pečic samočistilno funkcijo (piroliza, samoočiščenje s paro, katalitično čiščenje).

Pri trdovratnejših madežih uporabite namensko čistilo za čiščenje pečic in pri tem ne drgnite z grobo gobico. Zasušeni madeži v pečici so nevarni, saj se lahko vnamejo in zagorijo, ob ponovnem segrevanju se iz ostankov maščob spuščajo strupeni plini, kar škodi zdravju, in hkrati ostanki povzročajo neenakomerno segrevanje površine.

Ko pripravljate najljubše jedi, ne pozabite vključiti kuhinjske nape, ki bo vsrkala paro in neprijetne vonjave, ki bi se sicer razširile po celotnem stanovanju. Če ima vaša kuhinjska napa kovinske filtre, jih redno očistite v pomivalnem stroju (nizka temperatura, kratek program) ali namočite v vroči vodi z blagim čistilnim sredstvom.

Filtre, preden jih vstavite nazaj, dodobra osušite na zraku. Pri odstranjevanju pa pazite, da vam filter ne pade iz rok in poškoduje površine. Če ima vaša napa aktiven ogleni filter, ga morate zamenjati z novim filtrom. Ostale površine nape (iz inoxa ali stekla) očistite z nežnim čistilom in vlažno gobico.

Strojno pomivanje posode – »zlata roka« vsake kuhinje

Absolutni zmagovalec med gospodinjskimi aparati po kuhanju in obedovanju je pomivalni stroj. Poleg gore posod očisti tudi dele ostalih gospodinjskih aparatov – mreže iz pečice, filtre iz nape. Gospodinjski aparat, ki nam prihrani mnogo časa in vode.

Kakovostno pranje in sušenje posode.

Na spletni strani bolha.com je na voljo pestra ponudba kuhinjske opreme, bele tehnike in čistil za dom, po novem pa lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

Nasveti za redno vzdrževanje pomivalnega stroja:

  • Pravilna uporaba pralnega stroja.
  • Dodajanje soli za pralni stroj in tekočine za sijaj/izplakovanje poskrbi za kakovostno pranje in sušenje posode, da na njej ne ostanejo bele lise.
  • Vsaj enkrat tedensko čiščenje filtra na dnu stroja.
  • Redno čiščenje vrtljivih šob in gumijastih tesnil.

Preberite tudi druge uporabne nasvete za urejanje doma v našem blogu!

Dom

09. 11. 2023

Koristni nasveti za čiščenje pomivalnega stroja

Odkrijte najboljše prakse za vzdrževanje vašega pomivalnega stroja in si zagotovite dolgo življenjsko dobo naprave. Od čiščenja filtrov do pravilne uporabe detergentov, blog pokriva vse ključne nasvete za optimalno delovanje in učinkovitost vašega stroja.
Dom

02. 11. 2023

Kako se znebiti plesni: Čistilo za plesen, rekuperator ali hidroizolacija?

Ste se ravno vselili v stanovanje, pa ste šele nato odkrili, da se v njem skriva plesen? To je neprijetna težava, ki slabo vpliva na zdravje, najbolj pa prizadene dihala. Ste se ravno vselili v stanovanje, pa ste šele nato odkrili, da se v njem skriva plesen? To je neprijeaA ne skrbite, pripravili smo praktične nasvete, s pomočjo katerih se boste znebili trdovratne nadloge! tna težava, ki slabo vpliva na zdravje, najbolj pa prizadene dihala.
Dom

27. 10. 2023

Naj staro pohištvo na novo zaživi: Kaj vse lahko naredite sami?

Prava zakladnica reči, ki potrebujejo le kanček pozornosti, preden vnovič zasijejo, je zagotovo največji spletni oglasnik v Sloveniji! To dokazuje ustvarjalni projekt, v okviru katerega je skupina prijateljev staro pohištvo, kupljeno na bolha.com, preobrazila v moderne kuhinjske omarice!
Dom

06. 10. 2023

Drva, peleti ali kurilno olje: Kaj izbrati, da vam bo zares toplo, zapravili pa boste manj?

Hladnejši dnevi so tu, za številne med nami pa se je že začela kurilna sezona. Kateri način ogrevanja izbrati, da boste zapravili čim manj denarja, ki ga boste lahko namenili drugim, prav tako pomembnim, rečem?