Dom

11. 05. 2023

Vse, kar morate vedeti o pravilni skrbi za vrt in okolico hiše

Ekipa bolha.com
8 min

Vrtnarjenje je med Slovenci izredno priljubljen način preživljanja prostega časa. Z vrtom in okolico hiše se moramo namreč ukvarjati v vseh letnih časih. Vsaj deloma pa lahko z lastnim vrtom postanemo prehransko samooskrbni in prihranimo pri nakupovanju zelenjave. Preberite, kje najdete vse za vrt in kako boste imeli najlepši vrt celo leto.

Na vrtu iz malega zraste veliko.

Pomlad je idealen čas za nove začetke

Prvi spomladanski topli žarki naznanjajo prebujanje narave in nove začetke. Pomlad je zato idealna za pripravo našega vrtička za novo sezono ali za spoznavanje vrtnarjenja.

V začetku pomladi nas pogosto preseneti zmrzal, zato so tople grede ali celo rastlinjak obvezna oprema za zaščito mladih poganjkov rastlin. Občutljiva drevesa, kot je na primer asimina, lahko zaščitimo s koprenastim ovojem.

Suhe spomladanske dni izkoristimo za prekopavanje vrta in gnojenje, da zemlji povrnemo minerale in druga hranila, ki jih rastline potrebujejo za rast. Pri prekopavanju večjega vrta nam bo prav prišel vrtni traktor, prekopavanje manjših vrtov pa nam olajša prekopalnik.

Na vrtu lahko postavimo tudi kompostnik. Tako bomo imeli kompost na voljo celotno sezono vrtnarjenja in prihranili tudi pri komunalnih stroških, saj ne bomo več potrebovali ločenega koša za organske odpadke.

Spomladanska opravila pri urejanju okolice hiše

S spomladanskim soncem ne pride le urejanje vrta, ampak tudi čas za urejanje okolice naše hiše. Pograbimo listje, ki je ostalo od jeseni, proti koncu aprila je tudi čas, ko uporabimo škarje za živo mejo in pokosimo zelenico ter razstavimo in očistimo vrtno pohištvo.

K urejanju okolice hiše sodi tudi preurejanje vrta. Odločimo se lahko za nov način zasaditve, na novo zastavimo poti med gredicami ali se odločimo za bolj praktičen način obdelovanja vrta in postavimo visoke grede. Sedaj je tudi pravi čas, da na novo zasejemo travo, kjer je to potrebno.

Med pomembnejša vrtna opravila, ki jih moramo opraviti spomladi, sodijo:

 • pregledovanje rastlin, ki smo jih posadili jeseni,
 • odstranjevanje pomrznjenih in odmrlih delov rastlin,
 • zalivanje zimzelenih grmovnic in dreves po dolgotrajni zimski suši,
 • posaditev semen in vzgoja enoletnih poletnih cvetlic,
 • odstranjevanje plevela na nezasajenih gredah in
 • obrez drevja in grmovnic, ki nam ga olajšajo akumulatorske škarje za obrezovanje.

Na spletni strani bolha.com je na voljo res pestra ponudba opreme za vrt, po novem pa lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

Poletna sezona vrtnarjenja se začne že maja

Maj velja za najlepši spomladanski mesec, saj se začnejo rastline in drevesa, ki že rastejo na našem vrtu, najbolj bujno razvijati. In prav zato se poletna opravila na vrtu začnejo v mesecu maju.

Skupaj s prebujanjem in pospešeno rastjo rastlin se začnejo pojavljati prvi škodljivci in bolezni rastlin. Rastline moramo zato redno pregledovati in odstranjevati polže, hrošče in druge škodljivce. Proti boleznim in škodljivcem lahko rastline zaščitimo z različnimi pripravki, tudi domačimi, kot je, na primer, namočeni gabez. Mlado rastlinje in komaj posejana semena s kopreno zaščitimo pred napadi ptic.

Zgodnje poletje je pravi čas za gnojenje trate, po potrebi nas čaka tudi prečesavanje oziroma prezračevanje trate. Sedaj je tudi zadnji čas za polaganje nove travne ruše ali sejanje trave, če želimo osvežiti našo vrtno zelenico, pri čemer nam bo v pomoč valjar za travo, ki bo semena spravil globlje v zemljo.

Glavna sezona za sejanje, sajenje in presajanje

Začetek poletja je idealen čas za vzgajanje dodatnih sadik kumar, paprik in drugih plodovk, ki jih v sredini maja po ledenih možeh presadimo na vrtne grede. Posejemo še redkvico, solato in korenje ter uživamo v prvih pridelkih.

Vedno toplejši dnevi pomenijo tudi, da je nastopil čas, da povrtnine in cvetlice zaščitimo z zastirko. Zastirka rastline ščiti pred žgočim poletnim soncem in hkrati poskrbi za zadrževanje vode v zemlji.

Sadike lahko pripravimo še v času, ko je zunaj hladno.

Na okna postavimo cvetlična korita

Poskrbeti moramo tudi za preostalo okolico naše hiše. Začnemo tako, da okenske police okrasimo s cvetočimi rožami in na vrtne cvetlične gredice zasadimo gomolje dalij, gladiol in begonij, ki nas bodo s cvetenjem razveseljevale skozi poletje.

Zasadimo tudi iglavce in zimzelene grmovnice in drevesa. Ponovno obrezovanje žive meje raje zamaknemo proti koncu poletja, da med obrezovanjem po pomoti ne uničimo ptičjega zaroda v gnezdih, ki se skrivajo v grmovju.

V poznem poletju poskrbimo predvsem za zaščito pred soncem

Julija in avgusta je poletno sonce najmočnejše, zato težka vrtna opravila prihranimo za konec dneva ali se jih lotimo zgodaj zjutraj. V tem času so glavna opravila:

 • zalivanje vrta,
 • okopavanje,
 • pletje, ki ga pospeši odstranjevalec plevela,
 • redno posipanje zastirke, kar je še posebej pomembno pred odhodom na dopust, in
 • pregledovanje rastlin, da pravočasno opazimo znake škodljivcev in bolezni. Najnevarnejše so gosenice in uši.

V času suše moramo obilno zalivati tudi sadna drevesa. Pri zalivanju uporabimo cev za zalivanje, vendar pri tem pazimo, da ne zalivamo med največjo pripeko in da ne zalivamo po vrhu listja – tako namreč listi, zlasti listi paradižnika, začnejo rjaveti, saj jih poškoduje sonce. Zato vedno zalivamo pri tleh in v zgodnjih jutranjih ali večernih urah.

Za zalivanje je najboljša kar deževnica ali postana voda, saj rastline ne marajo trde vode direktno iz vodovodnih cevi. Zato so na vrtovih vedno pogostejši zbiralniki za zbiranje deževnice, ki jih namestimo pod žlebove. Tudi vrtna pipa predstavlja vir postane vode, če pod njo postavimo vedro, kamor se steka voda med pranjem vrtnin.

Za čim učinkovitejše zalivanje uporabimo cev za kapljično namakanje. Tako ne bomo namakali celotne grede, ampak bodo vodo dobili tisti deli rastlin, ki jo najbolj potrebujejo.

Pozno poletje je idealno za sejanje poznih sort solate, redkvice, blitve, pora, kolerabice ter zimskih vrtnin, kot so endivija, zelje ali kitajsko zelje. Posejemo tudi motovilec in špinačo. Pozorni smo na rast rastlin, zlasti paradižnika. Po potrebi prilagodimo oporo. Dobra opora za rastline so lesene prekle ali temu namenjene spiralne kovinske palice, ki se zlasti dobro obnesejo kot opora za paradižnike.

Uživanje v toplem jesenskem soncu in živih barvah

Če na vrtu radi uživamo v jesenskih barvah, potem je jesen pravi čas, da zasadimo listopadna drevesa in grmovnice, ki nas bodo več let razveseljevale s čudovitimi jesenskimi barvami. V jeseni uživamo v plodovih sadnih dreves.

Glavni jesenski opravili sta čiščenje zelenjavnih in cvetličnih gredic ter porez zelnatih trajnic. Na vrtu ostane veliko odpadkov, ki jih lahko damo v kompostnik. Lotimo se še globokega rahljanja tal, kar bo zagotovilo, da se bodo tla do pomladi primerno sesedla.

V septembru pobiramo še zadnje jesenske plodove in pridelke – kumare, nizki fižol, vse, kar lahko. Na prazne grede posejemo rastline za zeleno gnojilo. Bodimo pozorni, da še pred prvimi zmrzalmi poberemo vse pridelke – paradižnik, bučke, buče in zelene rastline. Veliko zelenjadnic zaščitijo vrtni rastlinjaki.

Jesensko listje lahko uporabimo kot zastirko in zaščitimo rastline pred mrazom.

Z jesenskim listjem zaščitimo rastline pred zimskim mrazom

Barvno jesensko listje, ki nas je razveseljevalo v zgodnji jeseni, je treba nenehno grabiti in pospravljati. Namesto da ga vidimo kot nekaj nepotrebnega, ga izkoristimo kot zaščito za rastline pred prihajajočim zimskim mrazom. Listje lahko pustimo ležati na gredah kot zastirko, s svojim razkrajanjem bo istočasno nahranilo prst.

Pred hudim zimskim mrazom zavarujemo tudi ozimne zelenjadnice. Če se pogosto menjujeta mraz in otoplitev, jih je treba čim prej pobrati. S kopreno pokrijmo vse najobčutljivejše grmovnice, zimzelene vrste po potrebi zalijemo. Z okenskih polic na toplo odnesemo rože.

Čim prej zapremo vodo na vrtu, da nas ne preseneti mraz. Vrtne pipe pustimo odprte in zaščitimo cevi za zalivanje, ki niso pod zemljo. Na drevesa lahko obesimo ptičje hišice in tako poskrbimo, da bodo ptice pozimi imele dovolj hrane.

Sadike za prihodnjo sezono začnemo vzgajati že pozimi

Januarja in februarja, ko je zatišje vrtnih opravil, se lahko posvetimo vzgoji sadik. Za vzgojo potrebujemo topel in zaprt prostor, da imajo rastline dovolj toplote za kalitev in rast. Uporabimo cvetlična korita, prazne rolice toaletnega papirja, v specializirani trgovini lahko kupimo temu namenjene lončke.

Začnemo vzgojo sadik paradižnika, paprike, kumar, buč, sladkega krompirja, graha ... vse zelenjave, za katero načrtujemo, da jo bomo prihodnjo sezono imeli na vrtu.

Vse za vrt pospravljeno na enem mestu

Zimski meseci so idealna priložnost, da pregledamo naš dnevnik vrtnarjenja, ocenimo, kaj nam je uspelo, s čim smo najbolj zadovoljni in kaj bi lahko prihodnjo vrtnarsko sezono še izboljšali. Prelistajmo vrtnarske revije in naredimo načrt za naslednjo sezono.

Organiziramo in uredimo lahko tudi vrtno lopo, kjer hranimo orodje in ostalo opremo. Med obvezno vrtno orodje, ki ga mora imeti vsak uspešen vrtnar, sodijo:

 • orodja za prekopavanje tal:
 • lopata rezača za lopatanje in kopanje jam,
 • vile za obdelovanje tal in izkop korenaste zelenjave,
 • navadna lopata za premetavanje in raztresanje prsti, komposta in peska;
 • orodja za rahljanje tal:
 • motika, ki jo uporabljamo tudi za odstranjevanje plevela,
 • grebača za delo med rastlinami na gredi in vkopavanje komposta,
 • grablje za ravnanje tal;
 • orodja za obrezovanje:
 • vrtnarske škarje za obrezovanje,
 • drevesne škarje za odstranjevanje močnejših vej,
 • žage za obrezovanje drevja,
 • vrtnarski nož za rezanje manjših vej in stebel;
 • pribor za zalivanje:
 • različno velike zalivalke z različnimi nastavki,
 • cevi za zalivanje z različnimi priključki,
 • kolut za zalivalno cev,
 • pršilniki za zalivanje trate;
 • orodja za nego trate:
 • kosilnica,
 • valjar za trato,
 • pahljačaste grablje,
 • škarje za striženje trate;
 • pripomočki za prevažanje in lestve;
 • drugi vrtni pripomočki:
 • vrtna škropilnica,
 • mreža za sejanje komposta,
 • različno velike košare in vedra,
 • vrtnarska vrvica,
 • žica ali vezice za privezovanje,
 • plastične etikete za vtikanje v tla,
 • vrtne rokavice.

Z lastnim vrtom bomo bolj samooskrbni in bolj sproščeni. Z obdelovanjem vrta smo tudi telesno aktivnejši. Zato ne preseneča, da je vrtnarjenje tako zelo priljubljeno. Novo in rabljeno opremo za vrt najdemo na bolha.com v kategoriji Oprema za vrt.