Večina slovenskih podjetij (tista, ki si to lahko privošči) se je v zadnjem tednu ali dveh odločila, da bo delovni proces prenesla na domove svojih zaposlenih. Ta pohvalna poteza prinese za seboj tudi dilemo, in sicer: »Le kako, hudiča, naj bom produktiven?«

Jutru pokažite zobe z že ustaljeno rutino

Ustanite ob enaki uri, kot bi, če bi se odpravljali v službo z avtomobilom. Naspano marširajte iz postelje, vzemite si svoj cenjen čas na stranišču, pojejte zajtrk, preoblecite se, uredite si pričesko, oblecite si bun … Aja, ne! Bunda ni potrebna. Slecite si jo. Pripravite si tisto pravo močno kavo ali zeleni čaj, usedite se za pisalno mizo in prižgite računalnik. Na »chat« kanalih sodelavcem zaželite dobro jutro in preverite, kako se držijo, odprite elektronsko pošto, odpišite na tista najnujnejša sporočila, pripravite si dnevni načrt delovnih nalog in jo eno po eno črtajte, ko jo rešite.

Rutino, ki jo po navadi prakticirate v službi, v celoti prenesite za mizo v svojem domu. Poskušajte se izogniti skušnjavi, da bi delo opravljali sede v postelji. Ne, nikakor, to nikoli ni bilo produktivno. Poleg tega pa trpita vaš križ in hrbtenica … Ne veste, kako dolgo bo trajalo delo od doma. Najbrž ne privoščite svoji hrbtenici, da 8 ur na dan vsak dan opravlja svoje delo v res nemogočem položaju.

Zakaj ste še vedno priklopljeni na računalnik?

Kar nam pri delu od doma manjka, je ločnica med službo in delom. Ob normalnem delovniku se primajate domov iz službe in že med potjo nazaj si v glavi narišete mejo med poslovnim in zasebnim delom dneva. Pri delu od doma temu ni tako.

Četudi delate od doma, imate svoje meje. Ni potrebe, da ste na voljo 24 ur na dan. Ne padite v to zanko. Zavedajte se, da je delo od doma znotraj svojega produktivnega časa popolnoma enako pomembno, kot delo v pisarni.

Če brez meje res ne gre, naj bo ta fizična

Svojo mini začasno domačo pisarno si uredite na mestu, kjer se ne nahajate velikokrat. Vaš delovni stol naj ne bo ravno tisti, na katerem po navadi sedite med kosilom (vsaj na enega levo se pomaknite), prav tako naj to ne bo tisti udoben stol, na katerem po navadi berete knjige. Pozicija, ki si jo boste izbrali, naj bo unikatna in drugačna. Na ta način se boste po opravljenem delovnem času od nje premaknili in se tudi fizično izklopili iz službe. In ponavljamo – ta »drugačnost« delovnega mesta naj ne bo … kavč.

Spijte skodelico virtualnega čaja

Ne gre za prevaro, če boste znotraj delovnega časa rezervirali nekaj minut za virtualno druženje s svojim najboljšim prijateljem. Socialna izolacija je preizkušnja za vse ekstrovertne ljudi (tudi kakšen introverten bi se našel v njenih težavnih posledicah) in popolnoma normalno je, da pogrešate nesmiselne klepete. Ko ste prisotni na delovnem mestu, nevede opravite vsaj 10 minidiskusij s sodelavci (pa čeprav ste znani kot tisti, ki vsake toliko samo nekaj komentira), a zdaj, ko ste doma, tega čebljanja ni. Verjamemo, da vam manjka. Vzemite si čas za pogovarjanje.

Ne pozabite na svež zrak

Če se le da, se primerno zaščitite in odpravite na kratko nastavljanje soncu izven svojega doma. Bolje vam bo že, če v domu odprete okno ali pobegnete na balkon. Potrebujete svež zrak, potrebujete vitamin D. Potrebujete sveže okolje, ki vam bo okrepilo imunski sistem in izboljšalo počutje. Hrbtenica in možgani vam bodo hvaležni.

A ne pozabite – tudi, če se odločite, da boste med službo izkoristili polurno pavzo za sprehod po naselju, se izogibajte socialnim stikom. Okoli nas razsaja virus in doma ostajamo zato, da bi se mu izognili in preprečili njegovo širjenje. Tega ne počnemo zato, da bi nadoknadili vsa druženja ob kavah za deset let nazaj.

Premagajte popoldansko lenobo

Končno lahko sami ustvarjate v kuhinji in z največjim veseljem boste izkoristili čas za malico. Ja, za kosilo ste se prenažrli. Leni ste, popolnoma brez energije, tisti kavč ob strani pa se tako udobno smehlja. Rešitev? Dogovorite se za Skype konference v popoldanskem času in dovolite sogovornikom, da vas navdajo z energijo in ponovno motivacijo. To, da boste vsaj za nekaj minut končno imeli sogovornika v živo, je cenjeno.

Ostanite doma. Ostanite zdravi.

Vaša bolha.com

Morda vam bo všeč tudi
Preberi več

10 nasvetov, kako doma varčevati z energijo

Predstavljamo vam 10 preprostih dejanj, ki jih lahko vključite v svoj vsakdan in s tem vplivate na manjšo porabo energije, prihranite nekaj denarja pri računih za elektriko in kot posameznik začnete spreminjati planet na bolje.
Preberi več

Nova storitev za zmenke: Skočite v ljubezen z bolha.com

Raziskave so pokazale, da se med seboj lepo povezujemo ljudje s podobnimi nakupovalnimi navadami. Tako vas v najnovejši storitvi povežemo s tistimi, s katerimi se ujemate po tem. kaj največkrat kupujete, kaj iščete, česa se želite znebiti in kaj si želite imeti na bolha.com.