Novi davek na motorna vozila (DMV), ki je v splošnem nižji za vsa vozila, bo občutne prihranke prinesel tudi kupcem športnih terencev in poslovnih vozil. Tako je letos zagotovo primeren čas za posodobitev voznega parka, tako v gospodinjstvih kot v podjetjih. Tako fizični kot poslovni uporabniki bodo največ za svoj denar dobili, če se bodo odločili za uvoz vozila iz tujine, svetuje Marko Ferlin, direktor podjetja Odkrit nakup, ki upravlja portal narociavto.si.

SUV vozila za optimalno udobje na vseh vrstah potovanj

Priljubljena športna terenska vozila (SUV), ki jih številni izbirajo prav zaradi njihove vsestranske uporabe, so z novim zakonom o davku na motorna vozila (DMV) postala še dostopnejša. Prihranek na račun nižjega DMV-ja se bo štel v tisočih evrih, ponudba na trgu pa že skoraj ne more biti pestrejša. Predvsem v tujini, še najbolj v Nemčiji, od koder se je pred nekaj leti pričel širiti val priljubljenosti športnih terencev, bodo kupci našli največ izbire med temi udobnimi in praktičnimi vozili, s katerimi se lahko odpravijo tako rekoč kamorkoli, svetuje Ferlin.

“Športni terenci sicer niso le modna muha, kot je pogosto slišati s strani kritikov, temveč zaradi višine ponujajo tako udobnost pri vožnji, preglednost v prometu, kot tudi pripravljenost na vožnjo po vseh terenih,” dodaja Ferlin. Vozniki se zato v SUV vozilih počutijo bolj samozavestne, kar naredi potovanja v vseh letnih časih še vznemerljivejša.

“Menim, da kupci največ za svoj denar dobijo, če kupijo leto ali dve star avtomobil, priporočam uvoz iz Nemčije. Za enak ali manjši znesek, kot bi pri nas plačali za osnovni model novega avtomobila, namreč v tujini lahko pridejo do eno ali dve leti starega vozila s polno opremo, najmočnejšim motorjem in le kakšnih 25.000 prevoženih kilometrov,” pojasnjuje Marko Ferlin, ki kupcem priporoča, da se za uvoz SUV vozila obrnejo na dobrega posrednika. S tem se bodo namreč izognili številnim tveganjem, da bi šli pri uvozu kaj narobe, in si poenostavili pot do novega (rabljenega) jeklenega konjička.

Za poslovna vozila tudi do 20.000 evrov prihranka

V podjetjih, kjer so lani zaradi negotovih razmer odložili načrt menjave voznega parka, bodo letos na račun nižjega DMV-ja lahko prihranili med 3000 in 20.000 evrov za posamezno vozilo, pravi Ferlin. “Poslovni avti so praviloma večji, z večjo prostornino motorja in imajo posledično višje CO2 izpuste, zato je zanje po prejšnjem zakonu veljalo plačilo dodatnega DMV na prostornino motorja. Po novem zakonu tega dodatka za DMV ne bo več, tako da bodo pri teh avtomobilih razlike v plačilu DMV večje in lahko dosegajo tudi 10.000 evrov in več,” pojasnuje. V Sloveniji je takih vozil, predvsem starih leto ali dve, na trgu zelo malo. V tujini pa je izbira pestra, podjetja lahko dobijo vozila v tovarniški garanciji, nekatera tudi s podaljšanimi jamstvi, v stanju blizu novim, in to za precej nižjo ceno, kot če bi kupili novega, pojasnjuje Ferlin.

Pri poslovnih avtomobilih je cena lahko tudi več kot 50 odstotkov nižja za vozila, stara dve leti ali več. Tujina ponuja tudi pestro izbiro pri znamkah, ki v Sloveniji niso take razširjene ter pri luksuznih vozilih – teh v Sloveniji praktično ni,” je dodal Ferlin, ki opaža, da se vse več podjetij odloča za nabavo leto ali dve starih vozil, saj s tem ogromno privarčujejo ob dejstvu, da še vedno dobijo aktualne modele vozil, po novem zakonu o DMV pa bo ta prihranek še večji.  “Podjetja, ki se za nakup rabljenega voznega parka v tujini odločili za sodelovanje s posrednikom, pa prihranijo tudi čas, saj mi zanje avtomobile poiščemo, jih preverimo in poskrbimo za vso potrebno dokumentacijo,” je še poudaril prednost nakupa rabljenih poslovnih vozil s pomočjo posrednika Marko Ferlin iz portala narociavto.si.

Kako lahko kupci preverijo, kakšna vozila lahko kupijo v tujini z vašo pomočjo?

Najlažje in najhitreje bo, da si primere ponudbe z nižjim DMV pogledajo na portalu bolha.com v kategoriji avto-moto, kjer predstavljamo predvsem izbrano ponudbo vozil, ki jih v Sloveniji tako rekoč ni mogoče najti. V teh oglasih lahko že direktno vidijo učinek novega DMV ter posledično ugodnejše cene za kupce teh vozil.

Znamka
in model
Izvedenka avtaLetnik
Prevoženih kmCena 2020 (v EUR)Cena 2021 (v EUR)Prihranek
(v EUR)
Povezava
Subaru ForesterXT Sport AWD201653.00031.13329.0912.042KLIK za OGLED
VW Touareg3.0 TDI V6201844.19759.28051.7907.490KLIK za OGLED
Audi A8Long 50 TDI201914.00087.66477.9009.764KLIK za OGLED
BMW X730d msport201954.40096.89683.38013.516KLIK za OGLED
Mercedes-Benz GLC63 S Coupe20189.035116.63688.18028.456KLIK za OGLED

Morda vam bo všeč tudi
Preberi več

Čas je za menjavo pnevmatik

Z izbiro ustrezne pnevmatike lahko dosežete manjšo porabo goriva, manjšo obrabo samih pnevmatik in tako imenovani tihi tek…