Šport in rekreacija

06. 05. 2021

Katere hribe rad obišče Robert Kranjec?

Ekipa bolha.com
3 min

Desetega maja obeležujemo Svetovni dan gibanja, s katerim spodbujamo telesno dejavnost in aktiven življenjski slog. Med velikimi ljubitelji gibanja je tudi nekdanji svetovni prvak v smučarskih poletih in ambasador naše priljubljene akcije Aktivni z bolha.com Robert Kranjec, ki spomladansko idilo s pridom izkorišča za aktivnosti v naravi, tudi za kakšen skok v hribe z družino.

Veseli hribolazec z rugzakom skače z iztegnjenimi rokami na razgledni točki med gorami.

Skok v hribe kot družinsko doživetje

Robi, kot ga kličejo prijatelji, je skakalne smuči v zadnjih letih zamenjal za kolo. Ne mine dan, da ne bi sedel na kolo in preizkušal svoje meje s pedali. Še posebej uživa na gorskem kolesu, v hrib pa se rad odpravi tudi peš, s svojo družino.

»Če gremo v hribe, gremo vsi trije, čeprav Pika nad hribi ni najbolj navdušena. Če jo s Špelo že spraviva na kakšen hrib, mora biti ta bolj položen, hoja pa ne predolga. Ampak nam uspe osvojiti kakšen bližnji hrib, da se malo podružimo kot družina,« je povedal Robert Kranjec.

Družina Kranjec ima najraje gorenjsko hribovje, ki je blizu njihovega doma in ga tudi najbolj poznajo. »Mohor, Jošt, Jamnik, to so hribi, ki smo jih velikokrat prehodili, seveda pa so takšni izleti zelo odvisni od vremena. Posebej april je letos še posebej nepredvidljiv. S prijatelji se dogovarjamo za izlet na Storžič, česar se zelo veselim, pa še v družbi je lažje hoditi

Hojo zelo priporočajo tudi zdravniki?

Tudi zdravniki svetujejo za rekreacijo predvsem hojo in kolesarjenje, ki sta dostopna večini. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bomo za svoje zdravje veliko naredili z zmerno telesno dejavnostjo po 30 minut vsaj pet dni v tednu ali pa visoko intenzivno telesno dejavnostjo po 25 minut vsaj trikrat tedensko. Nedejavnost namreč skokovito narašča po vsem svetu, s tem pa so povezane številne kronične bolezni.

Med 38.600 kosi rabljene športne opreme boste zagotovo našli tudi odlično opremo za pohodništvo in gorništvo

Običajno je za začetek gibanja dovolj nekaj motivacije in spodbude, če pa pri svoji najljubši obliki gibanja potrebujete dodatno opremo, vam je na bolha.com na voljo kar 38 tisoč kosov rabljene športne opreme, med njimi tudi odlično ohranjena oprema za gorništvo in alpinizem. Z uporabo rabljene športne opreme naredimo nekaj dobrega zase in tudi za okolje, saj zmanjšamo količino odpadkov in stvarem podaljšamo življenjsko dobo. Slovenci namreč kar 90 odstotkov stvari po prvi uporabi zavržemo..

Robert Kranjec ne izvira iz športne družine

Nekdanji šampion nam še pove, da njegova družina ni bila pretirano športna, njega pa je najprej zaneslo v vaterpolo, ki ga je treniral na začetku osnovne šole, potem pa je kmalu našel svojo pravo ljubezen v smučarskih skokih in jim ostal zvest do konca športne kariere.

»Naša osemletna Pika pa gre rada na kolo, rada se preizkuša na pumptracku, sicer pa trenira atletiko. Nagovarjam jo, da čim več prostega časa preživi zunaj, da nekaj počne, zato sem jo vpisal na atletiko, da razvija motoriko, kar je ključnega pomena pri otrocih,« je povedal Robert Kranjec, ki v naši akciji Aktivni z bolha.com staršem svetuje, naj tudi otrokom poiščejo rabljeno športno opremo na bolha.com.Vsem nam pa Robert svetuje, da ni nujno, da se s športom ukvarjamo profesionalno, ampak da v rekreaciji najdemo veselje in užitek.

»Ob tem pa pazimo nase, posebej v hribih, ki so še vedno obdani s snegom. Nesreča ne počiva, tudi sam hodim s palicami,« še svetuje Robert Kranjec, ki mu šport daje smisel, in takšen smisel je vredno posnemati.