Ob 22. aprilu, Svetovnem dnevu Zemlje, ki ga letos obeležujemo že enainpetdesetič, vas pri bolha.com spodbujamo, naj rabljene stvari še naprej trajnostno krožijo med nami. S tem ravnamo odgovorno do okolja in racionalno do denarnice. Najnovejši izračuni, koliko vode in ogljikovega dioksida smo v letu 2020 prihranili z nakupom in prodajo rabljenih stvari na bolha.com, so osupljivi.

Vsaka ponovna uporaba rabljene stvari naredi za okolje več, kot si predstavljamo

Samo v Sloveniji vsako leto nastane 8,4 milijona ton odpadkov, kar 99 odstotkov odstotkov stvari, ki jih kupimo, že po šestih mesecih zavržemo, manj kot 1 odstotek oblačil se reciklira v nova oblačila. Za to, da bi v prihodnje pridelali manj odpadkov in ravnali bolj trajnostno, lahko veliko naredi prav vsak izmed nas. In najnovejši podatki kažejo na to, da to tudi naredimo.

Koliko smo z uporabo rabljenih stvari naredili za okolje v letu 2020?

  • Na bolha.com smo v letu 2020 objavili 7274 oglasov rabljenih jeans hlač. V primeru, da so bile vse hlače tudi prodane, smo prihranili 27 milijonov litrov vode, tolikšno količino vode spije 314 ljudi v svojem življenju. Pri izdelavi enega para novih jeans hlač potrebujemo kar 3781 litrov vode. Vsako leto pa modna industrija porabi 93 milijard kubičnih metrov vode – dovolj, da bi zadostili letni porabi vode za 5 milijonov prebivalcev. Zgolj za pridelavo enega kilograma bombaža potrebujemo več kot 170 litrov vode.
  • Če je bilo prodanih vseh 16.251 objavljenih rabljenih prenosnih računalnikov, smo prihranili več vode kot pri 60 milijonih pranj perila letno. Pri izdelavi enega samega novega prenosnega računalnika se porabi kar 190 tisoč litrov vode. Pri izdelavi enega prenosnega računalnika se v okolje sprosti tudi 227 do 270 kilogramov ogljikovega dioksida, kar je v nekaterih primerih več kot pri izdelavi hladilnika.
  • Če je bilo prodanih vseh 219.456 objavljenih rabljenih knjig, smo okolju prihranili več kot 130 tisoč kilogramov emisij ogljikovega dioksida. Tolikšno količino ogljikovega dioksida ustvari vožnja z avtomobilom od Ljubljane do Berlina, kar znaša okoli 1000 kilometrov.
  • Če je bilo prodanih vseh 14.247 objavljenih rabljenih sedežnih garnitur, smo s pomočjo bolha.com prihranili 1.282.230 kilogramov emisij ogljikovega dioksida letno. To je toliko, kolikor bi Slovenci ustvarili s prižigom 315 milijonov sveč v 21 letih. Proizvodnja ene nove sedežne garniture namreč ustvari 90 kilogramov emisij ogljikovega dioksida.
  • V primeru prodaje vseh 16.251 prenosnih telefonov z bolha.com pa smo prihranili več kot 1,6 milijona kilogramov emisij ogljikovega dioksida. Pri proizvodnji telefona v povprečju ustvarimo 55 kilogramov emisij ogljikovega dioksida, na račun česar lahko 2479 potnikov leti v ekonomskem razredu od Londona do New Yorka.

Naj Svetovni dan Zemlje ne bo le enkrat v letu, za naš planet moramo skrbeti vsak dan in ga ohraniti za prihodnje generacije. K temu lahko veliko prispevamo tudi z odgovornim ravnanjem z odpadki in z okolju prijaznim nakupom in prodajo rabljenih stvari na bolha.com.

Nekaj, kar vam ne služi več, je lahko za nekoga natančno to, kar potrebuje. Vsekakor pa Zemlja potrebuje manj odpadkov.

Morda vam bo všeč tudi
Preberi več

10 nasvetov, kako doma varčevati z energijo

Predstavljamo vam 10 preprostih dejanj, ki jih lahko vključite v svoj vsakdan in s tem vplivate na manjšo porabo energije, prihranite nekaj denarja pri računih za elektriko in kot posameznik začnete spreminjati planet na bolje.
Preberi več

Nova storitev za zmenke: Skočite v ljubezen z bolha.com

Raziskave so pokazale, da se med seboj lepo povezujemo ljudje s podobnimi nakupovalnimi navadami. Tako vas v najnovejši storitvi povežemo s tistimi, s katerimi se ujemate po tem. kaj največkrat kupujete, kaj iščete, česa se želite znebiti in kaj si želite imeti na bolha.com.