Tehnologija

16. 06. 2018

Kako do video nadzora?

Ekipa bolha.com
3 minute

Ne glede na to, ali živite v lastnem domu ali v najetem stanovanju, strinjati se moramo, da je varnost vedno na prvem mestu. Navsezadnje lepše in mirneje spimo ter gremo na dopust, ko vemo, da je naše domovanje varno pred vlomilci.

Video nadzorna kamera.

Nadgradnja protivlomnega sistema

Video nadzor je vedno pogostejši način nadgradnje osnovnega protivlomnega sistema, saj informacije o neželenih dogodkih pridobimo s sliko. Nekateri starši se za takšno potezo odločijo že zaradi tega, da imajo nadzor nad otroci, ko so sami doma, saj dogajanje lahko spremljajo preko interneta in preko pametnih telefonov. Z video nadzornim sistemom pridobimo nadzor vedno in povsod (tudi v okoliči hiše), učinkovito odganjanje vsiljivcev, varnost, rekonstrukcijo dogodkov, identifikacijo vsiljivcev, preprečujemo kazniva dejanja itd.

Video nadzor in protivlomni sistem sta dva ločena sistema. Z drugim uspešno preprečujemo vlomilcem opravljanje svojega škodljivega dela, prvi pa služi za ponavljanje oz. obnavljanje dogodkov. Kombinacija obojega predstavlja optimalno zaščito stanovanjskega objekta.

Video nadzor kar po domače?

Sistemi video nadzora so velikokrat prevelik zalogaj za naše žepe, zato smo pomislili na domačo opcijo varnostnega sistema, ki ne bo tako močno udarila po naših denarnicah. Lastnosti »naredi sam« video nadzora so:

 • Enostavni so za namestitev. Glavni del potrebuje le priključek (oz. baterije) in prostor, kjer bo stal.
 • Ni potrebno vrtati lukenj, zato je primeren tudi za najeta stanovanja.
 • Ni mesečne naročnine, kar občutno zmanjša stroške.
 • Nadzor nad video sistemom imate le vi in ne druga podjetja, ki jih ponavadi plačujemo, da skrbijo za našo varnost.
 • Sistem vam dovoljuje nadzor preko telefona, kjerkoli in kadarkoli, a to vseeno od vas zahteva več pozornosti.

Kaj potrebujete?

Zavedamo se, da imate polno glavo tega, kaj kupiti in kako sestaviti domač nadzorni video sistem, zato smo v nekaj alinejah združili bistvene lastnosti, ki jih morate imeti v mislih, ko izdelujete svoj lasten sistem:

 • internetni dostop: ta vam omogoča, da do video nadzora dostopate od kjerkoli,
 • aplikacija na pametnem telefonu,
 • senzorji na vratih,
 • senzorji na oknih,
 • senzorji gibanja,
 • kamera, ki je priklopljena na internetno povezavo.

Kako nadaljevati?

Ni potrebno kupovati kamere in alarma posebej, saj obstajajo tudi tisti aparati, kjer je oboje integrirano v enem kosu. Nekatere HD kamere s kotom 180 stopinj namreč vsebujejo mikrofon in alarm, tiste bolj napredne pa imajo tudi senzor toplote in merilec vlažnosti. Za dodaten nadzor si omislite še senzorje na vratih in oknih. T.i. »piper kamera« se poveže z vašim pametnim telefonom in skupaj določite nastavitve, na katere želite biti pozorni. Izberete lahko tudi redno prejemanje obvestil, sporočil, elektronske pošte in telefonskih klicev.

Wi-Fi kamera z oddaljenim dostopom, imenovana »dropcam«, ki si je prislužila naziv ene izmed najobetavnejših produktov startup podjetij, ima HD kamero in se povezuje z aplikacijo na vaši pametni napravi. Ko zazna gibanje in spremembe v prostoru, uporabniku pošlje obvestilo ali elektronsko pošto. Kristalna slika in nočni senzor sta popolna za spremljanje živali in otrok.

Za tiste, ki prisegate na skromnost, bo dovolj že, če imate star pametni telefon ali tablico, ki se lahko z nekaj aplikacijami spremenijo v kamere in opravljajo video nadzor namesto vas, vse posnetke pa s programi povežete z računalnikom. Veliko mobilnih aplikacij je brezplačnih, še posebej tiste z osnovnimi funkcijami, napredne pa so že plačljive, a to ostane v vaši presoji. Ne pozabite na Wi-Fi dostop in na polnilec, saj si ne želite, da bi telefonu sredi snemanja zahinavila baterija.

Ljudje, ki jih zanima domači video nadzor, se zanimajo tudi za t.i. Raspberry Pi kamero, ki je ugodna in prav tako deluje s pomočjo mobilne aplikacije. Podobne karakteristike ima Arduino procesor, ki daje osnovno kontrolo in je enostaven za uporabo, hkrati pa je odprt za modificiranje in nešteto drugih možnosti. Ravno ta dva kosa tehnike sta tista, po čemer naredi-sam-oboževalci stremijo, saj ponujata veliko alternativ in ostalih različic, da uporabniki pridejo do kvalitetnega nadzora.

Poglejte si ponudbo video nadzornih sistemov na portalu bolha.com in izberite tistega, ki najbolj sovpada z vašimi potrebami.