Ali ste vedeli?

02. 02. 2024

Bliža se pust: Izdelajte najboljši pustni kostum in zmagajte

Z. Š.
4 min

Se že sprašujete, kdaj je pust? Letos je pustno obarvana sobota že 10. februarja, zanimivo pa je, da je pustni torek na dan pred dnevom zaljubljencev – 13. februarja. Kakšen bo vaš pust 2024? Je pustni kostum, ki ga iščete, morda kurentija?

Pripravili smo ideje za zabavne kostume, v katerih boste zagotovo privabili veliko pogledov in prejeli veliko pohval! Pst ... Pripravljamo zabaven natečaj – dobre pustne maske bodo nagrajene!

Je pustni kostum, ki ga iščete, prav kurentija?

Ali vsako leto komaj čakate, da se lahko prelevite v svojega najljubšega risanega junaka, prikupno žival ali pa si nadenete kurentijo? Zbrali smo nekaj idej, ki vam bodo v predpustnih dneh zagotovo pomagale, odveč pa ne bodo niti za nagradni natečaj bolha.com. Vse, kar morate storiti, je, da pošljete fotografijo svoje pustne maske.

Namig: Zmagovalce natečaja čaka mamljiva nagrada!

Naj bo pustni kostum enostaven in zabaven

Otrok cvetja

Zgrabite hlače na zvonec živih barv, kvačkan top in okrogla očala, na glavo pa si poveznite cvetje. Postanite otrok cvetja!

Če želite svoj kostum še nekoliko izpopolniti, lahko na oblačila prišijete rožice in za vrat obesite ogrlico z znakom miru. Tako imenovani otroci cvetja namreč izvirajo iz 60. let prejšnjega stoletja. S temi besedami so običajno označili hipije, ki so zavračali takratno konvencionalno mišljenje in dejanja, zavzemali pa so se za mir, ljubezen ter idealistične vrednote.

Pustna pravljica

Obožujete domiselne risanke, pravljice in zgodbe? Tokrat se našemite v svoj najljubši izmišljeni lik! Postanite Pepelka, Rdeča kapica ali Ariela!

Če vam srce zaigra ob filmih, kjer glavna vloga pripada superjunakom, lahko postanete Spiderman, Superman ali Wonderwoman.

Otrokom lahko naredite veselje tako, da jih našemite v njihovega najljubšega pravljičnega junaka.

Barbie

V letu 2023 je Barbie znova pritegnila veliko pozornosti. Film, ki je v kinematografe prispel lani poleti, je povzročil pravo 'barbiemanijo'. Nekatere je film navdušil, spet druge pustil ravnodušne, tretjim pa gre zelo 'v nos'. Ampak, kako že gre tista ... Za dobrim konjem se vedno praši.

Zato zagotovo ne boste zgrešili, če si na glavo poveznete plavolaso lasuljo in se oblečete v rožnato! Lahko se našemite v paru in tako presenetite kot eden najbolj ikoničnih parov – Barbie in Ken. Sprostite se!

Ste vedeli, da Barbie svet lahko raziščete tudi na bolha.com?

Pustolovščina kliče

Ste pustolovec po duši? Za tokratni pust se prelevite v plemenskega poglavarja, pirata ali arheologa. Da bo očitno, kaj predstavljate, potrebujete le nekaj ključnih rekvizitov. Tako lahko poglavar postanete že tako, da si na glavo poveznete perjanico, pirat v resnici potrebuje le prevezo za oko, arheolog pa brezrokavnik, lupo in klobuček. Pustna dogodivščina kliče! Naj bo nepozabna.

Žival je človekov najboljši prijatelj

Saj veste, kaj pravijo. Nikoli ne zaupaj ljudem, ki ne marajo živali. Pustni kostumi živali so dobra izbira za otroke. Navadnemu rdečemu otroškemu krilu namreč zlahka dodate črne pike, tako pa vaš malček postane prikupna pikapolonica.

Pustni kostum pikapolonice.

Kostum ovčke lahko izdelate iz navadne vate v kosmih. Eni od otrokovih daljših puloverjev s kapuco odrežite rokave tako, da se pulover spremeni v brezrokavnik. Na majico s pištolo za vroče lepljenje pritrdite kosme bele vate, tudi na kapuco, kamor prilepite še črna ušeska, ki sta lahko izrezana kar iz kartona ali pa tršega črnega blaga. Otrok naj obleče črno majico in črne hlače, čez pa 'ovčka pulover'.

Na podoben način lahko iz stare jopice s kapuco in hlač izdelate kostum dinozavra. Iz penastih gobic, ki jih ne uporabljate, izdelajte bodice in jih s pištolo za vroče lepljenje prilepite na jopico in hlače. A ni to najbolj preprost način izdelave kostuma dinozavra, za katerega ste kadar koli slišali?

Prebrskajte pestro ponudbo kostumov za otroke na bolha.com! Med njimi se najde tudi kurentija za otroke!

Kurentija

V Sloveniji je tradicionalen in najbolj prepoznaven pustni lik, ki s plesom odganja slabo in prinaša zadovoljstvo in rodovitnost, seveda kurent. Kaj vse sestavlja pustno oblačilo kurenta, ki jo z eno besedo imenujemo kurentija? Uporablja se tudi beseda korentija, pojasnjujejo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Za pustni čas je značilno zvonjenje zvoncev, ki so del oblačila kurenta. Kaj še spada v njegovo oblačilo?

 • Kapa. Najpomembnejši in najbolj veličasten del kurentije je prav kapa. Izdelana je dolgodlakega ovčjega kožuha s perjem in pisanimi trakovi, narejenimi iz krep papirja. Namesto trakov so lahko na kapi tudi živalski rogovi, ki jih imenujemo rogata kurentija.
 • Kožuh iz ovčje kože.
 • Zvonci.
 • Ježevka.
 • Pletene dokolenke ali gamaše.
 • Visoki čevlji.

Kurentija je priljubljen pustni kostum.

Po običaju so se včasih v kurente našemili odrasli moški, danes pa to počnejo tudi ženske in otroci. Po tradiciji so obhode v domačem okolju opravljali v spremstvu hudičkov. Domačini so jih pogostili, ženske pa so jim dale robec, zato so del kurentije robčki, ki jih privežejo na ježevko ali verigo.

Zanimivo je, da so obhodi kurentov od leta 2017 na seznamu nesnovne kulturne dediščine Unesca.

Skupinska maska

Če želite letos svojo pustno oblačilo dvigniti na popolnoma novo raven, razmislite o skupinski maski. Kaj lahko postanete za en dan? Strnili smo nekaj dobrih idej:

 • Kruela in dalmatinci.
 • Nindža želve.
 • Power rangerji.
 • Kremenčkovi.
 • Zlobna dekleta.
 • Spice Girls. Kot priljubljena ženska glasbena skupina, ustanovljena v 90. letih prejšnjega stoletja, a s preobratom. Vsak sodelujoči v skupinski maski si nadene eno ime začimbe: cimet, poper, ingver.

Naši predlogi vam lahko pomagajo najti pot do ideje, ki lahko postane zmagovalna. Ustvarite raznolike in zabavne kostume, ki bodo na pustnih zabavah zagotovo pritegnili veliko pozornosti. Morda vam prinesejo celo zmago na našem nagradnem natečaju! Spremljajte nas, v kratkem razkrijemo več!