Šport in rekreacija

20. 06. 2022

Kaj potrebujete za uspešno kolesarjenje?

Petra M. K.
8 minut

Kolesarjenje je eden izmed najlepših športov, ki vas bo poleg pozitivnih učinkov na telo in sklepe nagradilo z lepimi razgledi in vaše misli na trenutke odpeljalo v stanje prijetne meditacije. Čar kolesarjenja je prav v tem, da je primerno za vse starostne skupine. Ne glede na vašo fizično pripravljenost je to šport, ki vas bo vsekakor navdušil in po napornem delovniku sprostil in pomiril.

Slovenija je zaradi svojih naravnih danosti idealna za kolesarjenje, saj si lahko kolesarski izlet pričarate praktično povsod. Najsibo to ovinek ali dva po mestnih ulicah, popoldanski izlet na bližnji hrib ali kolesarjenje po gozdnih poteh – za vsakega se nekaj najde.

V nadaljevanju bomo pogledali različne tipe koles in kakšno opremo in kolesarska oblačila potrebujete za rekreativno in profesionalno kolesarjenje.

Različni tipi koles

MESTNO KOLO

Nasmejana ženska stoji zraven »vintage« mestnega kolesa s košaro, polno cvetlic.

Mestna kolesa na bolha.com!

Za vse tiste, ki radi kolesarite po mestu in na delovno mesto, je mestno kolo prava izbira. Morda se vam bo sprva zdelo, da je med tako pestro ponudbo koles težko izbrati pravo, a ima vsaka večja kolesarska trgovina prijazne in strokovne prodajalce, ki vam bodo glede na vaše želje znali svetovati. Čeprav so mestne vožnje kratke, ne pozabite na udobje, ki ga mestno kolo lahko ponuja. Vožnja bo še prijetnejša, če ima lahek okvir, udoben sedež, nekaj osnovnih prestav, prtljažnik in nameščeno košaro, v katero lahko odložite torbo in druge stvari.

Primerno za:

Krajše in nezahtevne vožnje po mestu. Mestno kolo je idealno za opravke in prevoze v težje dostopne predele mesta.

CESTNO KOLO

Pogled na cestno kolo in kolesarja v polni kolesarski opremi, ki z visoko hitrostjo »drvi« po cesti.

Cestna kolesa na bolha.com!

Navdušenje nad cestnim kolesarstvom se je med Slovenci zadnja leta izjemno povečalo, za kar sta deloma zaslužna tudi slovenska kolesarska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Cestno kolo ali po domače »specialka« ima večje in tanke pnevmatike, ki so primerne le za gladke površine. Lahek okvir in ukrivljeno krmilo v obliki rogov omogoča, da lahko kolesarimo v različnih položajih, ki jih prilagajamo glede na teren vožnje.

Za koga je primerno?

Za vse, ki imate radi adrenalin in hitro vožnjo po asfaltu in vas hkrati kolesarjenje po prometnih cestah ne vznemirja preveč ter radi premagujete vzpone in dolge asfaltne ceste, ki povezujejo slovenske kraje. Ker so vožnje s cestnimi kolesi daljše, je prav, da ne pozabite na kakovost. Nakup poceni kolesa se vam v nobenem primeru ne bo obrestoval, saj so po navadi rezervni deli za kolesa in stalna popravila še dražja kot samo kolo.

GORSKO KOLO

Pogled na gorsko kolo in kolesarja, ki pogumno premaguje skalnat gorski greben.

Gorska kolesa na bolha.com!

Slovenija je polna zanimivih gorskih poti, ki kar kličejo po MTB kolesarskih avanturah. Gorsko kolo je primerno za zahtevnejši teren, okvir je izdelan iz lahkih materialov (aluminij in karbonska vlakna) in zato tudi bolj vzdržljiv. Zanj so značilne široke in zaobljene pnevmatike, ki odlično premagujejo vse vrste podlag ter hkrati omogočajo dober oprijem. Poleg tega imajo širok nabor prestav, ki jih lahko prilagajate glede na tip terena. Slednji je pomemben, ko izbirate tip vzmetenja. Nekatera kolesa imajo sprednje vzmetenje (»hardtail«) in so zadaj toga, nekatera pa imajo srednje in zadnje vzmetenje (»full suspension«), da blažijo skoke in padce.

Za koga je primerno?

Če uživate v naravi in vas želja po adrenalinu »žene« po gozdnih poteh, pesku, skalnatih gorskih stezicah in drugem neravnem terenu, je gorsko kolo prava izbira. Za gorsko kolesarjenje se odločijo tisti, ki se ne bojijo višine in strmine ter jim hitrost ne predstavlja težav, četudi poti vodijo po ozkih poteh skalnatih grebenov in korenin, polnih gozdnih stezic.

BMX KOLO

Kolesar v skate parku izvaja »freestyle« tehniko na BMX kolesu.

BMX kolesa na bolha.com!

Prva BMX kolesa smo lahko opazili že v osemdesetih, ko so poleg klasičnih ponijev zasedla ulice naselij in mestnih središč. Sam izraz BMX je kratica za »Bicycle Moto Cross«. Gre za posebno obliko kolesa z manjšimi, robustnejšimi pnevmatikami, ki brez težav zdržijo skoke na manj urejenih terenih.

Ločimo različne tipe BMX koles:

  • Freestyle BMX kolo je namenjeno izvajanju »freestyle« trikov.
  • BMX kolo za skoke čez blatne ovire.
  • BMX kolo za skoke, ki je namenjeno samo skokom.

Za koga je primerno?

Če radi »dirkate« po parkih, pesku in zemlji, vas bo BMX kolo navdušilo. V Sloveniji je na voljo veliko BMX prog, ki so namenjene vsem adrenalinskim navdušencem.

TREKING KOLO

Treking kolesa na bolha.com!

Gre za nekakšen hibrid med cestnim in gorskim kolesom. Treking kolo na pogled spominja na gorsko kolo, a če pod drobnogled vzamemo pnevmatike, so te ožje in brez profila, podobne cestnim kolesom. Zaradi sprednjega vzmetenja je vožnja v primerjavi s cestnim ali z gorskim kolesom počasnejša in udobnejša.

Za koga je primerno?

Treking kolo je odlična izbira, če se radi vozite po asfaltu, makadamu in gozdnih poteh. Njegova vsestranska uporaba vas bo naravnost navdušila, saj ga brez skrbi lahko uporabljate za vožnjo na delovno mesto in po opravkih v mestu. Če pa po službi radi »pobegnete« v naravo, vas vožnja po gozdnih poteh zagotovo ne bo razočarala.

ELEKTRIČNO KOLO

Kolesarjenje z električnim kolesom vas bo brez napora pripeljalo na vrh gora, kjer boste uživali v razgledu.

Električna kolesa na bolha.com!

Električna kolesa so obnorela svet. Če niste ravno navdušeni nad vožnjo v hrib, a si neznansko želite osvojiti vrhove gora in uživati v razgledu, je zdaj to mogoče. Električna kolesa imajo posebno baterijo oziroma akumulator in tihi motor, zaradi česar so tudi težja od ostalih koles. Ko enkrat začnete vrteti pedala, se motor aktivira in vas »potiska« naprej. Vožnja je izredno prijetna in na trenutke lahko tudi zelo hitra.

Za koga je primerno?

Električno kolo je primerno za vse, ki pri poganjanju potrebujejo ali si enostavno želijo dodatne pomoči. V vožnji bodo uživali starejši in vsi tisti, ki imajo težave s koleni in težje prevozijo daljše razdalje, hkrati pa jim vožnja v hrib povzroča dodatne bolečine. Navdušenja nad vožnjo po navadi ne skrivajo niti najbolj zagrizeni kolesarji. Če se odpravljate na daljše potovanje in bi električno kolo radi vzeli s seboj, je dobro nameščen nosilec za kolesa na zadnji strani avtomobila zelo dobrodošel. Zaradi njihove teže je namreč nameščanje na streho vse prej kot enostavno.

Kaj od kolesarske opreme potrebujete?

Kolesarjenje postaja vse bolj priljubljeno, zato se v pestri ponudbi kolesarske opreme in oblačil zlahka izgubite. Kaj je torej tisto, kar resnično potrebujete? Čeprav je vedno mogoče kolesariti v običajnih oblačilih, večina kolesarjev prej ali slej poseže po specializiranih kolesarskih oblačilih, ki so lahka in udobna ter se zaradi posebnih mikrovlaken hitro sušijo.

Obvezna kolesarska oprema

Kolesarska čelada

Kolesarska čelada je najpomembnejši kos obvezne kolesarske opreme.

Vsak kolesar potrebuje kolesarsko čelado! Kolesarska čelada je vsekakor najpomembnejši kos kolesarske opreme, saj kolesarja v primeru padca varuje. Pomembno je, da pokriva celoten zgornji del glave in zadaj sega do prvega vretenca. Na trgu lahko izbirate med različnimi tipi kolesarskih čelad, ki so prilagojene glede na vrsto vožnje.

Če je otroška kolesarska čelada nekaj, kar pri malčkih kupimo še prej kot samo kolo, je prav, da poskrbimo tudi za lastno varnost in jo nadenemo tudi sebi.

Kolesarska luč, zvonec in odsevniki

Za vožnjo po mestnih ulicah mora imeti vsako kolo obvezno kolesarsko opremo, kamor sodi delujoča kolesarska luč, ki je nameščena spredaj in zadaj. Potem so tukaj odsevniki in kolesarski zvonec, s katerim ostale kolesarje na kolesarski stezi opozorimo, da bomo prehitevali.

Rdeče kolesarske luči na zadnjem delu kolesa so del obvezne kolesarske opreme.

Specializirana oprema za kolesarjenje

Kolesarska oblačila

Specializirana kolesarska oblačila in oprema - čelada, očala, rokavice in kolesarski čevlji s cestnim kolesom v ozadju.

Kolesarska oblačila na bolha.com!

Na trgu boste našli oblačila različne kakovosti in cenovnih razredov. To pa še ne pomeni, da boste za kakovosten kolesarski dres odšteli veliko denarja. Če se s kolesarjenjem ukvarjate rekreativno, boste cenovno dostopna kolesarska oblačila: pajkice, majice, dres, vetrovke itn. brez večjih težav našli v vsaki dobro založeni športni trgovini.

Za tiste, ki iščete bolj specializirano kolesarsko opremo, pa vas pestra ponudba, ki jo premore že vsaka kolesarska trgovina, zagotovo ne bo razočarala. Oblačila morajo biti lahka, zračna in svetla, da nam med potjo ni prevroče.

Kolesarski čevlji, očala in rokavice

Če se s kolesarjenjem ukvarjate redno, je dobro, da razmislite o nakupu kakovostnih kolesarskih očal, ki vas ščitijo pred umazanijo, vetrom in sončnimi žarki. Za boljši oprijem balance bodo poskrbele kolesarske rokavice, ki vas tudi ščitijo med morebitnim padcem. In nenazadnje kolesarski čevlji, ki so nepogrešljivi, kadar se odločate za cestno kolesarjenje, saj brez njih ni dobrega oprijema pedal. Za vse druge oblike kolesarjenja pa si izberite kvalitetno športno obutev.

Kadar se odpravljate na daljši kolesarski izlet, ne pozabite na tlačilko in orodje za krpanje zračnic, ki bo poskrbelo, da se v primeru nezgode izlet ne bo končal prehitro.

Ko boste enkrat vedeli, kakšno kolo si želite in po kakšnem tipu terena vam najbolj ustreza kolesariti, bo nakup kolesa s pomočjo izkušenega prodajalca več kot enostaven. Poleg tega lahko pokukate na bolha.com, kjer vas čaka več kot 14.000 aktualnih oglasov za različna kolesa, opremo in kolesarska oblačila.

Še vedno iščete svoj najljubši šport? Preberite si: Najbolj priljubljeni športi v Sloveniji. Mogoče najdete pravega.