Ali ste vedeli?

20. 06. 2022

Kaj upoštevati pri obnovi ali gradnji doma?

Petra M. K.
11 minut

Celostna obnova doma ali gradnja nove hiše? V današnjih časih, ko cene nepremičnin segajo v nebo, je temeljit razmislek o tem, kaj se nam najbolj izplača, ključen. In da ne bo pomote, kljub razmisleku je odgovor vse prej kot enostaven. Odločitev, ali se boste lotili obnove stanovanja ali gradili na novo, je odvisna od precej širokega nabora dejavnikov, in sicer v kakšnem stanju je nepremičnina, v kateri trenutno živite, kakšne so vaše želje in kje se vidite v prihodnosti ter predvsem kakšne so vaše finančne zmožnosti.

Gradnja je ponovno v polnem zagonu, pa naj gre za državne projekte, individualne obnove stanovanj ali novogradnje. Eden izmed razlogov je zagotovo ta, da smo zaradi epidemije Covida-19 veliko časa preživeli doma za štirimi stenami in ugotovili, kaj vse nam manjka do popolnega bivanja, da mogoče potrebujemo več prostora in da je čas za večje premike.

KAZALO:

Pogled na maketo hiše z načrti, opeko in zidarsko orodje.

Gradbeni projekti terjajo veliko časa, denarja in živcev, zato vam bomo v nadaljevanju skušali odgovoriti na vsa vprašanja, ki vam lahko pri tako velikih življenjskih prelomnicah pomagajo.

Vse, kar moramo vedeti o gradnji doma

Gradnja hiše je enkraten življenjski dogodek, ki je vse prej kot enostaven. Da se projekta sploh lahko lotite, potrebujete zajeten kup dokumentacije. Do slednje sicer lahko pridete sami, a je veliko lažje, če se obrnete na strokovnjaka, ki vas bo vodili skozi postopke in vam svetoval, da se boste med papirji lažje znašli.

Idejna zasnova

Prvi korak je idejna zasnova hiše, bolj natančno analiza lastnih potreb. Kaj torej pričakujemo od hiše, koliko prostora potrebujemo znotraj in zunaj hiše, kakšno zemljišče iščemo, koliko denarja smo pripravljeni vložiti. Vsa ta vprašanja sodijo v začetno fazo in je prav, da si jih napišete in skušate nanj odgovoriti. Naslednji logični korak bi tako bil, najem arhitekta.

Pogled na delovno risanje v arhitekturnem studiu - arhitekt z ravnilom riše načrt gradnje hiše.

Vključite arhitekta

Ko enkrat imate odgovore, jih boste najlažje predebatirali z arhitektom. Pri gradnji hiše je to zelo smiselna odločitev, ki je zagotovo ne boste obžalovali. Arhitekt bo na podlagi vaših želja sestavil idejno zasnovo vaše sanjske hiše in vas poleg tega vodil skozi celoten postopek dokumentacije oziroma jo pridobil namesto vas.

Načrt in dokumentacija

Dokumenti, ki jih potrebujete, preden se gradnja hiše lahko sploh začne, so sledeči:

Zazidljivost parcele

Najprej potrebujete lokacijsko informacijo, ki vam pove, ali je parcela zazidljiva in kakšen objekt na izbrani parceli lahko zgradite. Vlogo za oddajo lokacijske informacije oddate na upravni enoti občine, kjer se zemljišče nahaja.

 

Projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja

Plačano zemljišče in oddana lokacijska vloga s poravnanimi vsemi zahtevami sta pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Skozi celoten postopek pridobivanja vse potrebne dokumentacije, ki jo potrebujete za pridobitev gradbenega dovoljenja, vas bo vodil arhitekt.

 

Vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja

Ko je vsa potrebna dokumentacija zbrana: pridobljena mnenja, plačan komunalni prispevek in plačana taksa, lahko na upravni enoti oddate Vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

 

Projektna dokumentacija za izvedbo gradnje

Ko je gradbeno dovoljenje enkrat pravnomočno, lahko pričnete z gradnjo.

 

Uporabno dovoljenje in projektna dokumentacija gradbenih del

Še en dokument, ki ga morate predložiti upravni enoti - Uporabno dovoljenje, ki je pogoj za pridobitev hišne številke in priklop na električno omrežje.

Za pridobitev uporabnega dovoljenja morate predložiti projektno dokumentacijo izvedenih del in dokazilo o zanesljivosti objekta, ki so v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem.

 

Delavec pod tla hiše polaga kompleksen sistem cevi, ki so značilne za talno gretje.

Bi imeli talno gretje?

Če ste se odločili za gradnjo energetsko varčne hiše, se boste verjetno odločili tudi za talno gretje, ki je primerno za hiše, ki imajo majhne potrebe po toploti in so hkrati dobro toplotno izolirane. V energetsko potratnih hišah se zna zgoditi, da talno ogrevanje ne bo učinkovito in hiše ne bo ogrelo do željene temperature. Zato razmislite, kakšna okna in vrata boste namestili, da bo poraba energije čim manjša.

Izberite kakovosten gradbeni material

Gradbeni material se je v zadnjih dveh letih močno podražil. Če želite, da bo vaša nova sanjska hiša zgrajena iz kakovostnega materiala, je dobro, da ne razmišljate o cenejših možnostih. Izbiro prepustite strokovnjakom, ki bodo najbolje vedeli, kateri gradbeni les je najbolj kakovosten in obstojen, kakšen gradbeni filc namestiti pod hišo za optimalno nosilnost terena.

Vse, kar moramo vedeti o obnovi doma

Celostna obnova stanovanja je obsežen projekt, ki ga je dobro natančno načrtovati. Želja o prijetnejšem in udobnejšem bivanju je nekaj, k čemur stremimo vsi. Poglejmo, kaj se splača obnoviti in kaj kupiti na novo.

Načrt prenove

Načrt prenove stanovanja je izhodišče, kamor se boste v primeru dilem in zapletov radi vračali in ni dosti drugačen od načrta gradnje nove hiše. V njem boste zapisali vse svoje želje in ga razdelili na oblikovalska, gradbena, inštalacijska, obrtniška in mizarska dela. Kadar se lotevate temeljite obnove, je dobro, da razmislite o najemu arhitekta, ki bo vam bo ideje s papirja pomagal spraviti v realnost in vas ob tem vodil skozi projektno dokumentacijo in nadzoroval potek obnove ter komuniciral z izvajalci.

Pogled na moderno kopalnico in steno, ki jo krasijo male kopalniške ploščice, ki spominjajo na opeko.

So vam všeč velike ali male ploščice?

Zadnja leta se veliko ljudi odloča za velikoformatne kopalniške ploščice, ki prostor optično povečajo in so lažje za vzdrževanje. Manjše ploščice tipa subway, pa se še vedno priljubljena izbira v kuhinjah kot tista večna klasika za kuhinjsko podlago. Poleg tega je nekaterim keramika ljubša kot na primer les in se zaradi lažjega čiščenja odločijo ter z njo pokrijejo še kuhinjska tla. Kaj pa ploščice za teraso? Če sodite med srečneže, ki jim stanovanje nudi še velik zunanji prostor, boste morda navdušeni nad izgledom ploščic, ki spominjajo na beton in so trenutno zelo v modi.

Moderna dnevna soba nevtralnih barv, opremljena s kavčem, pisanimi blazinami in omarico.

Nevtralne barve za stene so še vedno in

Če se dobro ozrete naokoli, boste ugotovili, da so nežne in nevtralne barve pravzaprav povsod. Pa naj si gre za embalaže, oblačila ali notranjo opremo. Med nevtralne barve za stene sodijo: bela, siva, bež in različne nianse pastelov, ki bodo prostore vašega stanovanja osvežile in naredile brezčasne.

Kaj se splača obnoviti in kaj kupiti na novo?

Če živite v starem stanovanju, morate najprej preveriti ustreznost električne napeljave. Za pomoč se obrnite na strokovnjake, ki bodo znali oceniti, v kašnem stanju je in ali je potrebna obnova na bolj varno in kakovostno inštalacijo.

Druga stvar, ki jo morate preveriti, so okna. Stara lesena okna so lahko zelo lepa, a če ne tesnijo dobro, vam ne bodo koristila in je prav, da razmislite o menjavi.

Ženska z mobilnim telefonom pije kavo in sedi na lesenih tleh, ki so v obliki ribje kosti.

Tla starih stanovanj so pogosto pokrita z lesom, ki je zelo trpežen. Obnovite ga lahko na način, da zapolnite prazne vrzeli, ga zbrusite ter ponovno polakirate oziroma naoljite. Tla bodo izgledala kot nova.

Kje lahko prihranimo in kaj lahko naredimo sami?

Vsekakor so dela, ki se jih lahko lotite sami, a so odvisna od vašega znanja in ročnih spretnosti. V spodnji razpredelnici vam predstavljamo, kaj vse lahko naredite sami in s pomočjo prijateljev ter kje je dobro poiskati strokovno pomoč.

OBNOVA DOMA:

NAREDIMO SAMI STROKOVNA POMOČ
Izbor kopalniškega pohištva in oblikovanje prostora. (v veliko pomoč vam bo Pinterest, Instagram, Blogi o notranji opremi) Notranje oblikovanje in projektiranje, če se lotevate večjega projekta in sami ne želite sodelovati.
Stilska preobrazba že obstoječih elementov. (v veliko pomoč vam bo Pinterest in DIY YouTube videi) Vodo inštalacije in elektroinštalacije.
Stenske tapete, vinilne talne obloge in kopalniške ploščice lahko sami odstranite in ponovno položite. Odstranjevanje in polaganje talne obloge, ploščic in tapet. (če se vam s tem ne ljubi ukvarjati)
Odstranjevanje odvečnih slojev in beljenja sten se lahko lotite sami. Vsaka predelna stena ima svoj namen, da ne boste podrli nosilne, je dobro, da se podiranja loti strokovnjak.
Stenske police in pohištvo lahko zmontirate sami. Zaključna gradbena dela.

Ogrevanje našega doma

Ko obnavljate stanovanje ali gradite hišo, je treba najprej poskrbeti za dobro izolacijo, le tako bo ogrevanje prostorov najbolj energetsko učinkovito. V večstanovanjskem bloku boste imeli pri izbiri sicer manj prostih rok, saj so po navadi vsa stanovanja priklopljena na en že izbran način ogrevanja.

Takšnih težav ne boste imeli, če gradite svojo lastno hišo. Danes, ko se energenti na trgu dražijo iz dneva v dan, je smiselno razmišljati še o alternativni možnosti ogrevanja doma, ki nas greje neodvisno od prvotne.

V nadaljevanju vam predstavljamo različne načine ogrevanja in primerjamo njihove prednosti in slabosti:

Centralno ogrevanje - pogled na lepo oblikovan radiator in pastelno zeleno steno.

Centralno ogrevanje

Centralno ogrevanje je primerno za sodoben način življenja, ko nam pogosto zmanjkuje časa in bi prostore radi hitro in učinkovito ogreli. Primerno je za družine z majhnimi otroki, starejše in invalide, saj se radiatorji nikoli ne segrejejo do tako visokih temperatur, da bi ob stiku lahko prišlo do nesreč in opeklin. Izbirate lahko med toplovodnim in toplozračnim načinom centralnega ogrevanja:

 • Toplovodno centralno ogrevanje je v slovenskih gospodinjstvih še vedno najbolj razširjen način ogrevanja, ki ga sestavlja peč ali kotel, ki je običajno nameščen v kleti/kurilnici in s pomočjo toplotne črpalke vodo požene po ceveh radiatorjev ali talnega gretja.
  Prednosti: energetska učinkovitost tople vode je štirikrat bolj učinkovita od zraka.
  Slabosti: manj enakomerna razporeditev toplote po prostoru.
 • Toplozračno centralno ogrevanje je za nizkoenergijsko gradnjo in pasivne hiše, kjer se uporablja sončna elektrarna v kombinaciji s toplotno črpalko.
  Prednosti: hitra in enakomerna razporeditev toplote po prostorih v primeru okvar so zamenjave elementov enostavne.
  Slabosti: hrup, ki ga povzroča kroženje zraka.

Talno ogrevanje

Cevi za talno gretje so nameščene pod vašo talno oblogo in predstavljajo nekakšno alternativo radiatorjem. Občutek toplih tal pod nogami je zelo prijeten, predvsem v kopalnici, kjer so kopalniške ploščice zelo hladne.
Prednosti: talno ogrevanje je energetsko učinkovit sistem brez emisij, v zimskih mesecih lepo enakomerno ogreje prostore.
Slabosti: visoki stroški montaže, ki se sicer ob nizkih stroškov ogrevanja povrnejo. Da se prostori ogrejejo, traja nekaj časa.

Ogrevanje na elektriko

Koliko vas bo stalo ogrevanje na elektriko, je odvisno od izbire ogrevalnega sistema in ponudnika električne energije.

OGREVALNI SISTEM PREDNOSTI SLABOSTI OKVIRNI STROŠEK
Električni kamin Ni dima, izpustov, ne potrebujete dimnika. Ni prasketanja pravega ognja. :) Od 70 do 1100 evrov/kos.
Električni radiatorji Enostavna uporaba, dolga življenjska doba. Starejši radiatorji so visoki porabniki električne energije. Od 60 do 500 evrov/kos.
IR paneli za ogrevanje Varni, ekološki, preprečujejo nastanek plesni v prostorih. Dražja investicija. Od 70 do 400 evrov/kos.
Električna peč Dolga življenjska doba. Toploto akumulira še dolgo po izklopu. Visoka poraba električne energije, potrebuje močne električne varovalke. Od 600 do 800 evrov/kos.
Električno talno gretje Dolga življenjska doba, enakomerno ogreje prostor. Dražja investicija. Od 3 do 100 evrov/m2
Kalorifer Lahko ga prenašate iz sobe v sobo, priročen. Visoka poraba električne energije, ko ga enkrat ugasneš se prostor hitro ohladi. Od 10 evrov naprej/kos

Ena skupna slabost vseh zgoraj naštetih sistemov ogrevanja je ta, da v primeru izpada električne energije nimate ogrevanja.

Ogrevanje na plin

Ogrevanje na plin velja za cenovno ugodnejše oblike ogrevanja.
Prednosti: hitro ogrevanje prostorov ob izpadu elektrike vam bo še vedno toplo okolju prijazen sistem v primerjavi z drugimi fosilnimi gorivi - premog in nafta.
Slabosti: energijska odvisnost od dobave plina na plinovodu.

Ogrevanje na drva - pogled na goreči kamin in pleteno košaro z drvmi v prijetni sobi.

Ogrevanje na drva ali pelete?

Peč ali kamin na drva na drvaše vedno velja za zelo zaželen tip ogrevanja. Posedanje ob ognju je neznansko prijetno in nas vrača daleč nazaj v zgodovino.
Prednosti: Delujejo v vseh pogojih, tudi ko zmanjka elektrike. Če imamo domač les, so praktično zastonj.
Slabosti: izpusti ob kurjenju drv. Z drvi se morate ukvarjati, jih nasekati, nalagati v peč in vzdrževati ogenj.

Peč na pelete

Ogrevanje na pelete prostor greje tudi, ko vas ni doma. Ogrevanje, enostavno sprogramirate na daljavo, hkrati pa je tudi bolj ekološko.
Prednosti: avtomatizirano ogrevanje, možnost nadzora ogrevanja na daljavo, visoka kurilna vrednost.
Slabosti: potrebno veliko prostora za skladiščenje, poleg tega mora biti prostor zelo suh.

Kako naš dom čim bolje toplotno izoliramo?

»Ah, saj naša hiša ima debele stene?« Debelina sten v staro meščanskih hišah je resda pol metra in več, kar pomeni, da se težje segrejejo in počasneje ohlajajo. Pozitivni učinek debelih sten občutimo predvsem v vročih poletnih mesecih, ko stanovanja ostajajo prijetno hladna, za razliko stanovanj v novejših blokih, ker so stene tanjše in se posledično hitreje segrejejo.

Za optimalno energetsko učinkovitost mora biti vaš dom ustrezno izoliran, kar pa ne vključuje zgolj izolacije sten, ustrezno izolirana morajo biti tudi vrata, okna, tla in streha.

Zakaj je toplotna izolacija pomembna?

Dobro izolirana hiša pomeni prihranek pri energiji za ogrevanje ter zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, kar pozitivno vpliva na okolje. Pri tem ni pomembna debelina, temveč kvaliteta materialov, ki jih boste za izolacijo uporabili.

Kaj vse morate toplotno izolirati?

 • Namestite kakovostna okna!

Toplotna izolacija hiše ali večstanovanjskega bloka ne bo učinkovita, če niste zamenjali oken. Če stara okna ne tesnijo dobro, je problem novih, dvojno zastekljenih pogosto obraten. Nova okna tesnijo bistveno bolje kot stara, a se prav zaradi tega v stanovanjih rada nabira plesen. Problem s plesnijo lahko rešite z vgraditvijo prezračevalnega sistema z rekuperacijo, ki bo omogočal redno zračenje prostorov.

 • Ne pozabite na izolacijo strehe!

Poleg izolacije fasade ne smemo pozabiti na toplotno izolacijo strehe, sploh kadar se pod streho nahaja mansardno stanovanje. Izolacija strehe mora biti kakovostno narejena, da omogoča prijetno bivanje v hladnem in izredno vročem vremenu.

 • Izolirajte notranje stene, tla in vrata!

Notranje stene lahko »oblečete« v stenske obloge, ki jih danes najdete v različnih barvah, vzorcih in služijo kot dober izolator notranjih prostorov. Ob tem pa ne pozabite na izolacijo tal in masivnejša vrata, ki bodo poskrbela za varnost in učinkovito izolacijo.

Gradnja hiše ali obnova doma je brez dvoma velik projekt, ki se ga v celoti lotite le enkrat v življenju. Vnaprej pripravljen načrt z željami, v katerega pravočasno vključite arhitekta in druge strokovnjake, vam bo pomagal ohraniti dobro voljo in prihraniti kakšen siv las. Prav je, da se zavedate, da se obnova doma in nova hiša ne zgodita čez noč, zato skušajte ostati mirni in potrpežljivi.

Na bolha.com vas čaka več kot 16.000 oglasov za okna, vrata, ploščice in druge gradbene materiale, ki jih boste potrebovali.

Če gradite hišo, je prav, da poleg oblikovanja in opremljanja notranjih prostorov razmišljate tudi o njeni okolici. Ali že veste kakšno ograjo namestiti okrog hiše? Morda se odgovor skriva: Kakšno ograjo izbrati za pred hišo ali balkon?