Ali ste vedeli?

13. 10. 2023

Noč čarovnic: Kako kostum za najstrašnejšo noč v letu izdelate kar sami?

Z. Š.
5 min

Ko se poletje poslovi, ulice zadišijo po pečenem kostanju, narava pa se odene v čudovite žive barve. Bliža se najstrašnejši čas v letu. Preden se do vratu zakopljemo v božično-novoletne okraske in po okrašenih ulicah odmeva le še pesem Last Christmas, je čas za čarovnice, buče in duhove! Ste pripravljeni?

Naj bo noč čarovnic za vaše otroke posebno doživetje.

V Sloveniji 1. novembra praznujemo dan spomina na mrtve, ko se spominjamo preminulih in jih počastimo z obiskom groba. Dan pred tem obeležujemo dan reformacije, noč z zadnjega dne oktobra na začetek novembra pa velja kot najstrašnejša v letu.

Številni se duhcem in bučam v širokem loku izogibajo, običajno predvsem z argumentom, da to ni slovenski, temveč 'ameriški običaj, ki se je v naše kraje razširil s kapitalizmom'. Pa je res tako?

Korenine noči čarovnic (angl. Halloween, op. p.) segajo v čase Keltov. Ti so ob koncu poletja prirejali festival, imenovan Samhain. Praznovanje noči čarovnic torej izvira iz Irske, kjer so pred približno dva tisoč leti s takšnim praznovanjem obeležili žetev in prihod zime.

Noč čarovnic v Sloveniji običajno mineva predvsem v znamenju tematskih zabav, zanimivih kostumov in izrezovanja buč. To so aktivnosti, ki zagotovo popestrijo ta turobnejši čas leta, kar pa nasmehe na obraz prikliče predvsem otrokom. Kako izdelati simpatičen kostum, ki bo vašemu otroku v spominu ostal še leta?

Top pet enostavnih kostumov, ki bodo navdušili

Za inovativen kostum ni treba zapraviti veliko denarja. Pri iskanju primernih materialov lahko uporabite trajnostne prakse.

Uporabite tisto, kar imate doma, ali pa prebrskajte raznoliko ponudbo na spletni strani bolha.com. S storitvijo Brez skrbi lahko nakupujete (in tudi prodajate) kar iz udobja domačega kavča, omogoča pa tudi spletno plačilo in dostavo!

Droben nasvet: Če posameznih kosov, ki jih potrebujete za izdelavo kostuma, doma ne najdete, prebrskajte spletno stran bolha.com. Za noč čarovnic najdete pestro ponudbo v kategoriji pustni kostumi. Izbirate lahko med novimi in rabljenimi kosi, s tem pa se izognete nakupu v trgovinah, ki so del velikih trgovskih verig – tekstilna industrija je ena največjih onesnaževalk planeta.

Zbrali smo top pet kostumov, ki so izjemno enostavni za izdelavo in bodo poskrbeli za številne nasmehe – morda pa bodo koga tudi pošteno prestrašili!

Čarovnica ali čarovnik

Čarovniški klobuk lahko izdelate kar sami, in sicer iz črnega kartona (šeleshamer). Dve stranici kartona naj ostaneta ravni, 'povežite' pa ju z zaobljenim rezom – da boste lahko karton nato oblikovali v stožec. Tako boste dobili zgornji del klobuka. Tako odrezani karton preprosto spnite ali zlepite.

Iz črnega šeleshamerja nato izrežite še krog. Na krog nato obrišite premer zgornjega dela klobuka in ta del izrežite. Notranji del kroga nato s škarjami oblikujte v debelejše resice – tako da boste lahko spojili oba dela čarovniškega klobuka. Okoli klobuka pa ob koncu zavežite še rdeč trak iz tila.

Za izdelavo čarovniškega krila potrebujete:

 • tekstilno elastiko,
 • stara črna oblačila,
 • til rdeče barve.

Elastiko najprej zavežite okrog otrokovega pasu, da bo krilo prave velikosti. Ko za to poskrbite, ga zavezanega nataknite na debelejšo knjigo. Iz starih črnih oblačil in rdečega tila izrežite trakove in jih nato zavežite okrog elastike. Več jih boste navezali, 'polnejše' bo videti krilo.

Za lažjo predstavo izdelave čarovniškega krila in klobuka si oglejte videoposnetek.

Veliko kostumov lahko z malo truda doma izdelate sami.

Pravemu čarovniku pritičeta tudi ogrinjalo in čarovniška palica. Čarovniško palico lahko iz popolnoma navadne palice izdelate tako, da jo preprosto pobarvate na črno, oba konca pa belo.

Pri ogrinjalu je pomembno predvsem, da na zgornji del namestite trak, ki bo omogočil, da se ogrinjalo zaveže in ostane na svojem mestu.

Če pa ste bolj 'morske sorte', se lahko preizkusite v izdelovanju malce zahtevnejšega kostuma morske čarovnice Ursule iz zgodbe Mala morska deklica.

Ropar

Eden od kostumov, ki jih je precej enostavno izdelati, je tudi kostum roparja. Potrebujte:

 • črtasto črno-belo majico,
 • črne hlače,
 • črno kapo,
 • stare črne nogavice,
 • bel nahrbtnik na vrvico.

Pri tem kostumu morate izdelati masko, ki zakriva roparjev obraz in s tem skriva identiteto. Za otroka lahko masko izdelate kar iz starih črnih nogavic. Pomembno je, da izrežete dve luknji za oči, 'masko' pa nato zavežete na zadnji strani otrokove glave.

Na beli nahrbtnik z barvami za tekstil narišite simbol € ali $, kar bo predstavljalo 'vrečo denarja', ki ga je ropar ukradel.

Wednesday Adams

Wednesday je lik iz priljubljene televizijske serije Adamsovi, ki je gledalce prvič očarala v 60. letih prejšnjega stoletja, lani pa ponovno doživela skok med priljubljenimi zaradi Netflixove serije, naslovljene preprosto Wednesday.

Kostuma ni težko izdelati, saj je, kot vemo, svet mlade Wednesday črno-bel. Vse, kar potrebujete, je torej:

 • črna majica,
 • črno krilo,
 • bela srajca z ovratnikom in
 • črna lasulja s kitkami (ali pa kitke otroku spletete kar sami).

Ta videz dopolnite še z nekaj ličili – bled obraz in podočnjaki, to je klasični videz Wednesday. Priredite še tekmovanje – 'kdor dlje časa zdrži brez mežikanja, zmaga'. Tako boste zares ujeli pravi duh lika, ki v vseh osmih delih Netflixove serije sploh ne pomežikne.

Videz Wednesday Adams dopolnite z ličili – ustvarite bled obraz in podočnjake.

Mumija

Če želite izdelati nekoliko bolj strašljiv kostum, izberite mumijo. Priskrbite si:

 • bele hlače,
 • belo majico,
 • povoje.

Nekaj povojev lahko na majico in hlače prišijete, saj bodo tako ostali na mestu. Manjše popravke dodajte ob koncu, povoje pa pritrdite kar s sponko za papir. Pozor: Če izdelujete kostum za mlajšega otroka, se sponkam in ostrim pripomočkom raje izognite.

Buča

Ta kostum je izjemno prikupen za najmlajše. Lahko pa se lotite tudi izdelave takšnega kostuma za starejše otroke ali odrasle – zagotovo bo pritegnil veliko pozornosti.

Za popolno bučo potrebujete:

 • oranžno majico,
 • oranžne hlače,
 • oranžen til,
 • črno in zeleno blago.

Kostum buče je med najbolj priljubljenimi za noč čarovnic.

Za bučo izrežite iz črnega blaga oči, usta in nos, kakršne želite. Našijte jih na oranžno majico. Iz zelenega blaga izdelajte ovratnik, ki bo podoben pecljatemu delu buče, in ga prav tako prišijte na majico.

Iz oranžnega tila izdelajte krilo. Postopek je enak kot pri kostumu za čarovnico. Elastiko zavežite okrog otrokovega pasu, da 'ujamete' pravo mero. Nato jo nataknite na debelejšo knjigo. Oranžen til narežite na trakce in jih navežite na elastiko.

Naj bo noč čarovnic priložnost za ustvarjalnost in domišljijo. Zabavneje pa bo, če se boste izdelovanja kostumov lotili z otroki. Če boste za izdelavo kostumov pobrskali za rabljenimi kosi oblačil, ki jih ne potrebujete več, boste prihranili denar, ravnali trajnostno in ustvarili nepozabne spomine.