Ali ste vedeli?

05. 01. 2024

Darila, ki jih ne potrebujete: ko neželeno postane uporabno

Z. Š.
4 min

Leta je konec in pred nami je čas novih začetkov, povečanega števila vpisov na najrazličnejše vadbe in nenazadnje tudi vprašanje, kaj storiti z darili, ki so se nabrala v najbolj bleščečem mesecu v letu, a jih v resnici sploh ne potrebujete?

Neuporabna darila – kam z njimi?

Priznajmo si, med decembrsko obdarovalno mrzlico se v naših domovih znajde veliko daril, ki so neuporabna. Darila za božič, darila za rojstni dan ... Pogosto jih nekaj časa hranimo, običajno iz spoštovanja do tistega, ki nam je te stvari podaril, čez nekaj let pa končajo v smetnjaku.

Če se na neki stvari nabira prah, nečesa nikoli ne uporabljate ali pa enostavno ne veste, kaj bi z darili, preberite naše praktične in enostavne nasvete, kaj lahko storite s takšnimi predmeti in kako jim omogočite novo življenje.

Razveselite nekoga drugega

Darilo podarite naprej. Priznajte ... to smo storili že vsi. Četrta steklenica penine in šesti zavojček kave? Naj poiščejo svoje mesto v domu nekoga drugega. Res je, ta rešitev ni idealna, saj tako najverjetneje breme samo preložite na nekoga drugega, a se tako vsaj znebite neželenega darila.

Priložnosti za praznovanje je veliko, za to, da stvari, ki jih ne potrebujete ali jih ne boste zaužili, podarite naprej, pa je dovolj dober razlog že obisk prijateljice, ki je že dolgo niste videli.

Če pa se vaši bližnji prav tako soočajo s kupom neuporabnih daril, pa lahko predmete, ki so vam le v napoto, umestite v kategorijo PODARIM na spletnem oglasniku bolha.com ali pa jih donirate kateri od dobrodelnih organizacij.

Razmišljajte zunaj okvirjev: Stol lahko postane nočna omarica!

Če nad na prvi pogled neuporabnim darilom vseeno še niste povsem obupali, poskusite naslednje: Predmet uporabite za nekaj drugega kot za tisto, za kar je v osnovi mišljen.

Recimo: Še posebej, če ste kreativne narave, lahko iz nečesa neuporabnega zagotovo ustvarite kos, ki bo pritegnil pozornost. To velja sploh za obleke – če jih nekoliko predelate, lahko zagotovo ustvarite nekaj, kar bi z veseljem oblekli. Pa tudi recimo stol, ki vam ni preveč všeč, lahko z nekaj barvne obdelave postane krasna nočna omarica! Kdo ne obožuje ustvarjalnih DIY-projektov?

Poskusite nekaj novega! Lotite se DIY projekta in ustvarjajte novosti.

Izdelek vrnite na mesto nakupa

Ne prav pogosto, pa vendar se zgodi, da z darilom pride tudi račun, da lahko obdarjenec stvar zamenja. Če vam darilo res ni všeč, izkoristite to možnost in majico z obupnim vzorcem, ki je ne bi nikoli oblekli, vrnite v trgovino. Izberite nekaj, kar je po vašem okusu!

Tudi če računa zraven darila niste prejeli, naj vam ne bo nelagodno – tistemu, ki vas je obdaril, povejte, da vam darilo ne ustreza in da bi ga raje zamenjali za kaj drugega.

Izdelek prodajte: naj zasije v domu nekoga drugega!

Zagotovo velja ohraniti v mislih, da tisto, česar vi ne potrebujete več, morda nekomu predstavlja pravo bogastvo. Spletni oglasnik, ki mu radi rečemo kar zakladnica rabljenih in novih reči, pa je bolha.com!

Najprej lahko seveda preverite, ali so nad stvarmi, ki vam nikakor niso všeč, navdušeni vaši bližnji. Če zanje ni interesa, stvari enostavno prodajte. Z uporabo aplikacije bolha.com je to povsem enostavno, storitev Brez skrbi pa omogoča še spletno plačilo in dostavo.

Ne pozabite: v trajnosti je prihodnost, nakupovanje rabljenih izdelkov pa je vse bolj priljubljeno, saj tako nekaj dobrega storimo tudi za naš planet, ne le za obdarovanca. Na to ne pozabite, ko boste naslednjič razmišljali o tem, kaj bi podarili najbližjim.

Ko izbirate darila, delujte trajnostno.

Droben nasvet: nič več slabe vesti

Ne imejte slabe vesti, če darila ne želite obdržati. V letu 2024 za sabo pustite iracionalne občutke krivde, sebe postavite na prvo mesto in ne kopičite reči v svojem domu samo zato, da ne bi 'prizadeli' nekoga drugega, ki je na darilo najverjetneje pozabil isti trenutek, ko vam ga je izročil.

Kljub temu da vam je nekdo darilo podaril z najboljšimi nameni, to še ne pomeni, da mora najti prostor v vašem domu.

Imate prijatelja, ki se utaplja v predmetih, ki jih ne potrebuje? Te uporabne nasvete delite z njim!

Z novim letom se odrešite bremena neuporabnih daril in predmetom, ki jih ne potrebujete, omogočite novo življenje. Podarite jih naprej, prodajte jih na bolha.com ali pa jih preprosto preoblikujte v nekaj drugega. K reševanju problema neželenih daril pristopite trajnostno!