Ali ste vedeli?

11. 09. 2023

Izpoved sodobne mame: Vedno pripravljena na vse?

Z. Š.
3 min

Oglasno sporočilo

Saj poznate tisti rek, da mama podpira tri vogale v hiši, kajne? Mame pa v resnici vemo, da je včasih treba prevzeti kar vse štiri. Imate tudi ve kdaj občutek, da morate biti vedno pripravljene na vse?

Mora biti sodobna mama vedno pripravljena na vse?

Pretekli teden je bil pri meni spet eden od tistih 'norih', ob katerih komaj dihaš, na koncu, ko se izmučena vržeš v posteljo, pa si vseeno misliš: »Svoje družine ne bi zamenjala za nič na svetu!«

Ponedeljek, hektičen kot vedno, nam je tokrat popestrila še poškodba. Ta mali, Jan, si je na zaključni prijateljski nogometni tekmi zlomil mezinec na nogi ... Potem pa (spet) urgenca, čakanje, negotovost ... Kaj naj rečem? Družinska klasika. Skrbi, ki so pri starših del vsakdana.
Ob vsem tem cirkusu se mi je po glavi ves čas pletla ena misel. Razmišljala sem namreč o tem, kako nepredvidljivo je življenje in kako hitro se lahko vse spremeni.

Ampak, kako hudiča naj mi v divjem vsakdanu sodobne mame to uspe? Prosim, recite, da se tudi ve kdaj počutite, kot da vam vse leti iz rok, in kljub temu, da se trudite na vse pretege, vam nikakor ne uspe vajeti obdržati v rokah. Da tudi ve poznate tiste trenutke, ko bi se najraje pokrile z odejo čez glavo in spisek opravkov gladko preložile na naslednji teden.

Otroci nam življenje polepšajo, to je res, a z njihovim prihodom se vse spremeni. Srečo čutiš globlje, kot si sploh vedel, da je mogoče. In skrbi te. Tisočkrat bolj, kot si si kadarkoli lahko predstavljal. Ves čas te po malem kljuva tisto nadležno vprašanje: Kako v tem svetu otroku zagotoviti dobro izhodišče za odraslo življenje? Kako mu vsaj malo pomagati pri uresničevanju njegovih sanj?

Kot večina staršev si tudi z možem Tadejem nikakor ne želiva, da bi bila Jan in Ema 'večno' odvisna od naju in jima seveda želiva zagotoviti dobro odskočno desko za odraslo življenje. Trudiva se, da jima z vzgojo približava vrednote, ki se nama zdijo pomembne, saj bosta le tako dobro pripravljena na resnični svet. Poleg tega sva mnenja, da lahko težo sveta s svojih ramen, starši odložimo tudi s premišljenim varčevanjem.

Če dosledno varčuješ, se to na mesečni ravni v družinskem proračunu praviloma ne pozna prav dosti, na dolgi rok pa lahko predstavlja lep znesek, ki bo otroku prišel še kako prav.

Prijateljica, katere otroka sta že uspešno odletela iz domačega gnezda, mi je toplo priporočila dolgoročno varčevanje za otroke v obliki naložbenega zavarovanja. Sama je tako uspela odmisliti vsaj delček skrbi, povezanih z njihovo osebno in finančno varnostjo.

To je popotnica za življenje, za katero vam bodo otroci, ko odrastejo, zagotovo hvaležni, tudi če v otroštvu na ta račun dobiljo kakšno igračo manj.

Zame je super, če se lahko o različnih možnostih poglobljeno pogovorim s strokovnjakom, ki vedno odgovori na vsa moja, še tako neumna vprašanja. In prav zato sva s Tadejem izbrala Triglav Svetovanje, saj omogočajo svetovanja, s pomočjo katerih lahko zavarovanje in varčevanje oblikujete tako, da bo vaši družini zares pisano na kožo.

Pa se še za trenutek vrnimo v moj hektičen začetek tedna ... Moje dolgotrajno polnočno razmišljanje na ljubljanski urgenci, kjer sem se jaz skoraj požrla od skrbi, mali Jan pa se z zlomljenim mezinčkom na nogi in širokim nasmeškom na obrazu ni prav nič sekiral, je v meni prebudilo še eno pomembno dognanje. Spomnila sem se modrosti, ki sem jo prvič slišala pred leti, na jadranju. Življenje je preizkušnja, katere zvesti sopotnik je veter. In včasih je treba otroku tudi samo zaupati, da ga bo ujel v svoja jadra.