Ali ste vedeli?

01. 09. 2023

Kako izbrati pravi računalnik za svojega mulca?

Z. Š.
4 min

Novo šolsko leto je tu. Poleg učbenikov, delovnih zvezkov, barvic in peresnice je danes del nepogrešljive opreme tudi računalnik. Se še vedno niste odločili, katerega bi izbrali za vašega šolarja ali šolarko? Zbrali smo nasvete, ki jim velja slediti, če želite izbrati optimalno.

Izberite optimalni računalnik za svojega otroka.

V svetu tehnologije je v sodobnem času toliko različnih možnosti, da se zlahka počutite zasuti z informacijami. Preprosto ne veste več, kako bi se odločili. Toliko težje je, ko izbirate računalnik za svojega otroka, kajne? Na kaj je treba biti pozoren?

Če starše predvsem zanima, kako dolgo zdrži baterija, otroke najbolj zanima zabava, ki jim jo računalnik omogoča. Zato je ključno najti ravnovesje, ki bo zadostilo zahtevam šolskih obveznosti in upoštevalo otrokove želje. Ob tem pa je treba poskrbeti, da za računalnik ne boste odšteli preveč denarja, a boste kljub temu prejeli največ.

Računalnik kot orodje in ne kot potuha!

Pri razpravi, ali otroci v osnovni šoli računalnik potrebujejo ali ne, je ključnega pomena pristop, ki ga uberemo, ko otroku predstavimo računalnik. Številni zagovarjajo, da osnovnošolskim otrokom manjka znanja, s pomočjo katerega bi kakovostne informacije zmogli ločevati od nekakovostnih. Z iskanjem odgovorov po spletu pa se nehajo spraševati in raziskovati na drugačne načine.

Otrok, ki uporablja računalnik.

A živimo v digitalni dobi. Tehnologija je tu in bo tudi ostala, hkrati pa je tista, ki poganja sodobni svet. Otrokom je računalnike treba približati na ustrezen način, in sicer kot orodje, s katerim so lahko njihovi izdelki boljši, ne pa kot potuho, ki naloge opravlja namesto njih. Dejstvo je, da se z uporabo računalnika otroci učijo veščin, ki bodo vplivale na njihovo prihodnost. Pri tem je treba nekaj pozornosti posvetiti predvsem zmernosti pri uporabi in starševskemu nadzoru.

Računalniki omogočajo personalizirano učenje in nadgradnjo tistega, kar se naučijo v učilnicah. Učijo se lahko v lastnem tempu in širijo obzorja na načine, ki jih klasično učenje ne omogoča.

S pomočjo računalnikov razvijajo analitične, ocenjevalne in odločevalske spretnosti, pomagajo pa lahko tudi pri kritičnemu mišljenju in reševanju težav.

Uporabite, kar imate

Običajno se za najboljšo (in tudi najcenejšo) možnost izkaže, da uporabite tisto, kar imate. Predvsem za mlajše otroke je najboljša možnost rabljen računalnik, ki ga imate morda doma. Pogosto je bolje, da vprašate tudi svoje sorodnike ali prijatelje, saj se zagotovo nekje skriva računalnik, ki ga nihče ne potrebuje!

Z uporabo rabljenih stvari hkrati ravnamo trajnostno. Zakladnica rabljenih in novih računalnikov je spletna stran bolha.com! Tam se najde tudi miška za računalnik ali pa tablični računalnik. Preverite pestro ponudbo in nakupujte brez skrbi. Vse do 15. septembra pa izkoristite kar 57-odstotni popust na dostavo!

Prenosnik ali namizni računalnik?

Odločiti se je seveda treba, ali vaš otrok potrebuje prenosnik ali namizni računalnik. Bolj praktičen je zagotovo prenosnik. Zaradi lahkotnosti ga lahko uporabljamo kjerkoli, hkrati pa nismo omejeni z dodatnimi kabli in zunanjimi napravami. Pri namiznih računalnikih je običajno hlajenje boljše, procesor pa je zmogljivejši. Ta računalnik vam običajno omogoča tudi več nadgradenj programske opreme.

Če je na prvem mestu prenosljivost, boste seveda izbrali prenosni računalnik. Če vam družinski proračun to omogoča, je za domačo uporabo boljši namizni računalnik, saj dopušča pravilno držo. Precej velika težava pri prenosnikih je namreč to, da s pogledom na zaslon povesimo glavo. Za zdravje hrbtenice je optimalno, da je zaslon neposredno v višini oči in da nam glave ni treba povešati v nenaravni položaj.

Strnili smo ključne nasvete, ki bodo v pomoč pri iskanju računalnika, da ga bo vaš otrok lahko še dolgo uporabljal:

1. Varnost na prvem mestu

Ko razmišljamo o otrocih, najprej pomislimo na varnost. Nič drugače ni pri izbiri računalnika. Splet predstavlja številne pasti, pred katerimi svoje otroke zagotovo želimo obvarovati. Zato poskrbite, da bo računalnik opremljen s programsko opremo za varnost. Že ob nakupu računalnika pa ste lahko pozorni tudi na to, da je za dostop do računalnika nujna biometrična prepoznava.

2. Računalnik naj bo primeren za otrokovo starostno skupino in potrebe

Kako bo otrok računalnik uporabljal? Le za osnovne naloge ali mora biti računalnik zmogljivejši? Če se bo vaš otrok ukvarjal tudi z urejanjem videoposnetkov, naj bo računalnik zmogljivejši. Zmogljivost je odvisna predvsem od procesorja in pomnilnika RAM. To so tudi značilnosti računalnika, na katere bodite pozorni ob nakupu.

3. Kakšna naj bo velikost zaslona?

Pri prenosnih računalnikih pogosto trpi velikost zaslona zaradi njihove majhnosti. Večji je zaslon, lažje je upravljati več odprtih zavihkov in dokumentov, zagotavlja pa tudi večjo preglednost in enostavnejše reševanje nalog. Večji zasloni torej vplivajo na produktivnost, manjši pa zagotavljajo lažjo prenosljivost.

Namizni računalnik omogoča, da je zaslov večji.

4. Baterija naj bo vzdržljiva

Če se boste odločili za nakup prenosnika, upoštevajte tudi baterijo. Pomembno je, koliko časa računalnik deluje, ne da bi bil priklopljen na električno vtičnico. To je pomembno predvsem, če bo računalnik v uporabi, kjer je dostop do vtičnice omejen.

5. Da bo računalnik zanesljiv, naj bo kakovosten

Kako vnaprej vedeti, ali je računalnik kakovosten in ga bo otrok lahko še dolgo uporabljal? To je običajno povezano z znamko računalnika. Pogled v resnično stanje pa vam lahko podajo ocene uporabnikov, ki jih najdete na spletu.

Začetek novega šolskega leta je zagotovo pravi čas za izbiro novega računalnika za vašega otroka. Med najpomembnejšimi dejavniki, ki jih velja upoštevati ob nakupu, so zmogljivost, baterijska avtonomija in prenosljivost.

Računalnik naj bo orodje za učenje, ki otroka spodbuja h kritičnemu razmišljanju. Ob tem poskrbite, da otrokovo uporabo računalnika usmerjate in do neke mere nadzorujete, da bo tehnologijo uporabljal varno in uravnoteženo.