Ali ste vedeli?

13. 07. 2023

Med Slovenci najbolj priljubljene vstopnice za koncerte, hišni ljubljenčki in peleti

Z. Š.
3 min

Zakorakali smo globoko v poletje. Tako se številni že hladite pod borovci v neposredni bližini morja. Kaj je zaznamovalo prvo polovico leta 2023? Na portalu bolha.com smo opazili, da so to peleti, hišni ljubljenčki in vstopnice za koncertePregled prvega polletja 2023.

Večina uporabnikov do največjega spletnega oglasnika v Sloveniji, bolha.com, dostopa s pomočjo mobilnega telefona. Sledijo uporabniki, ki za dostop uporabljajo namizni računalnik in tablico.

Energetska kriza, ki je svetovne trge razburkala leta 2022, je na iskalne nize vplivala tudi v prvi polovici letošnjega leta. Tako so se na seznam najbolj iskanih izdelkov na spletni strani bolha.com zavihteli peleti. V prvi polovici leta je bilo število iskanj te ključne besede kar dvakrat višje kot v istem obdobju lani.

Povečano zanimanje za kategorije, povezane z ogrevanjem, lahko pripišemo izrazitemu skoku cen energentov. Cene peletov so lani poskočile. Pojavile pa so se tudi težave z dobavo, zato so peleti postali zelo iskani. Kako bo na višanje cen energentov vplivala trenutno še precej oddaljena zima, pa bomo še videli.

Ogrevanja in iger?

V obdobju koronavirusa in letih, ki so sledila, je velik manko utrpela industrija zabave, saj je bila večina družabnih dogodkov prepovedana. Da je bil primanjkljaj na tem področju zares velik, se kaže tudi v povečanem zanimanju za vstopnice že v letu 2022.

Razcvet so po daljšem obdobju omejitev dogodki doživeli lani, a zanimanje zanje ne pojenja. Letos je bil v ospredju koncert legendarne glasbene skupine Iron Maiden v ljubljanskih Stožicah. Na spletni strani bolha.com smo namreč zabeležili manj kot 4.000 iskanj ključne besede 'iron maiden'.

Med priljubljenimi družabnimi dogodki so tudi koncerti.

Med živalmi najbolj priljubljen pomeranec

V zadnji polovici leta se je med Slovenci močno povečalo zanimanje za hišne ljubljenčke. Zabeležili smo namreč 65 odstotkov več iskanj živali kot v enakem obdobju lani.

Med psi so na bolha.com v zadnjem polletju najbolj iskani pomeranci, kar lahko pripišemo naraščajoči priljubljenosti te pasme, s tem pa tudi cene, ki jo je treba za pse te pasme odšteti. Običajno se namreč začnejo pri nekaj tisoč evrih. Pomerancem po številu iskanj sledijo pudlji in borderski ovčarji.

Ob tem naj dodamo, da smo zaradi najrazličnejših goljufij glede živali na bolha.com še posebej pozorni, zato je pri oddaji oglasa za hišnega ljubljenčka obvezno navesti tudi številko čipa živali, oddani oglasi pa so tudi redno ročno pregledani.

Pomeranci so vse bolj priljubljena pasma psov.

Zanimanje za novo tehnologijo ostaja

Kot po navadi se kar nekaj iskanih besed, ki se kot novost pojavijo v letu 2023, nanaša na novo tehnologijo. Tako so med elektronskimi napravami v prvi polovici leta recimo:

  • iphone 14,
  • macbook pro M2 in
  • pixel 7 pro.

Sklepamo lahko, da številni na bolha.com poleg rabljenih izdelkov iščejo tudi nove in zelo malo rabljene tehnološke naprave.

Kaj je v zatonu?

Med ključnimi besedami, pri katerih je mogoče zaznati očiten upad iskanja, sta 'mining rig' in 'rig', kar se navezuje na rudarjenje kriptovalut. Ti iskalni nizi so upadli tudi za več kot 80 odstotkov. Tovrstno rudarjenje namreč ni več tako dobičkonosno kot pred časom, ko je z vlaganjem v kriptovalute obogatelo kar nekaj posameznikov.

Po drugi strani pa je v porastu iskanje grafičnih kartic, ki se na iskalnih seznamih v letu pred tem sploh niso pojavljale.

Manj zanimanja je letos tudi za igralne konzole. Iskalna niza ps4 in playstation 5 sta bila v letu 2022 vsaj 30 odstotkov višja. Zanimiv je podatek o iskanju ps4, saj je to starejša igralna konzola. Več zanimanja za starejšo različico lahko pripišemo pomanjkanju novo izdane konzole ps5.

Zanimanje za kolesa je v zadnjem polletju nekoliko upadlo.

V prvi polovici leta beležimo tudi bistven upad zanimanja za kolesa. Iskalnih nizov, kot so kolo, gorsko kolo in cestno kolo, je za skoraj 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kje se skriva razlog? Manjše zanimanje lahko med drugim pripišemo boljši založenosti trgovin, odprtosti meja in sprostitvam v turizmu, pa tudi temu, da ima vse več ljudi električne skiroje ali pa uporabljajo storitve za skupno uporabo teh prevoznih sredstev.

Na spletni strani bolha.com je bilo povpraševanje v prvem polletju živahno predvsem v treh kategorijah: peleti, hišni ljubljenčki in vstopnice za koncerte.

Raznolike kategorije kažejo pestrost zanimanja prebivalcev. Kljub vsem pretresom družbe, ki jih doživljamo v zadnjih letih, pa se je tudi tokrat izkazalo, da v družbi ostaja želja po veselju in živahnem druženju.