Ali ste vedeli?

18. 10. 2023

Trajnostna moda: Ideal ali dvoličnost?

Z. Š.
4 min

Zadnjih nekaj let je trajnost beseda, s katero se srečujemo skorajda na vsakem koraku. Priznana slovenska modna oblikovalka Maja Štamol poudarja, da je ta beseda pogosto izrabljena. Zakaj tako misli in katera storitev na bolha.com jo je prijetno presenetila? Berite naprej!

Kaj o trajnostni modi meni modna oblikovalka Maja Štamol?

(Foto: Anže Petkovšek)

Pogovori in novice o podnebnih spremembah so vse glasnejše. Tako glasne, da številne spravlja v obup. A dejstvo je, da za svoj planet ne skrbimo najbolje. Res je, da posameznik ne more spremeniti veliko, a če vsak spremeni zgolj tisto, kar je v njegovi moči, se lahko zgodijo veliki premiki.

Če želimo življenje na planetu, kakršno poznamo danes, v vsaj približno takšni obliki ohraniti za zanamce, je trajnostna naravnanost nujna. Kaj vse pa to sploh pomeni in zakaj je to tako težko doseči?

Trajnostni razvoj je usmeritev družbe, v osrčju katere je uravnoteženost z naravo, ravnanje, ki ohranja okolje in naravne vire. Zakaj je trajnost v modi tako težavna?

Ste tudi vi letos zavrgli že skoraj 14 kilogramov oblačil?

Modna industrija je ena največjih onesnaževalk planeta. Med proizvodnjo oblačil se namreč porabi ogromna količina vode, energije in kemikalij. Ker ta industrija na letni ravni ustvarja ogromne količine tekstilnih odpadkov, ki obremenjujejo okolje, povzroča težave predvsem hitra moda.

Ali ste vedeli, da naj bi vsak prebivalec Slovenije letno zavrgel kar 14 kilogramov oblačil? Skupaj letno zavržemo kar 30.000 ton oblačil!

V zadnjih letih vse več ljudi premišljuje o tem, kako obleke, ki jih kupujejo in nosijo, vplivajo na okolje. Težava se pojavlja, ker številne znamke svoja oblačila označujejo za trajnostna, a to niso. V modni industriji o trajnosti načeloma govorimo, če so oblačila izdelana iz organskih materialov in procesi izdelave okolju prijazni.

Modna industrija je ena od največjih onesnaževalk planeta.

Pod to oznako ne nazadnje sodijo tudi poštene delovne prakse – plačilo za opravljeno delo in ustrezni delovni pogoji brez izkoriščanja delavcev.

Številna podjetja oblačilu nalepijo etiketo 'trajnostno', ker je recimo izdelano iz organskih materialov, proces izdelave njihovih oblačil pa je potraten in okolju škodljiv. Številni zato znamkam ne zaupajo.

»Naj ima oblačilo daljšo dobo bivanja v vaši omari«

Težavo z oznako 'trajnostno' poudarja tudi slovenska modna oblikovalka Maja Štamol, ki ustvarja že 20 let. V luči trajnostne mode je nedavno sprejela odločitev, da bo pripravila le eno kolekcijo letno.

Modna industrija po eni strani narekuje trende in potrošnjo spodbuja, po drugi pa poskuša potrošnike spodbuditi k bolj trajnostnim praksam. Oblikovalko te oznake kar malo jezijo:

»To je pravzaprav dvoličnost vseh. Po eni strani želimo zmanjšati potrošnjo, hkrati pa ves čas oglašujemo. Seveda želiš oblačila prodati, a sama želim kupce tudi ozavestiti – naj bo oblačilo izdelano kakovostno in naj ima daljšo dobo bivanja v njihovih omarah,« je nedavno povedala za Radio Prvi.

Pravi tudi, da je na besedo 'trajnostno' kar malo alergična.

»Jezi me, ker je to prevečkrat izrabljen izraz. Ne upam reči, da je moja znamka v celoti trajnostna. Seveda se v določenih segmentih trudimo biti trajnostni. Oblačilo izdelamo iz kakovostnega materiala, ga kakovostno zašijemo in s tem omogočimo, da ga ima stranka v svoji omari deset let ali več. Da so to brezčasne kreacije in da lahko z drobnimi spremembami in dodatki svoj stil popolnoma spremeniš,« poudarja in dodaja:

»Številni ponudniki pa takoj zapišejo oznako 'trajnostno', tudi če je samo material tisti, ki naj bi bil bio ali eko. A kako lahko na vseh stopnjah proizvodnega procesa zagotoviš, da je to res bio ali eko? Ne moreš zagotoviti sledljivosti. Vsak korak v procesu bi moral imeti certifikat

Maja Štamol želi kupce tudi ozavestiti o pomenu kakovosti oblačil.

(Foto: Anže Petkovšek)

Kaj lahko za boljši jutri stori vsak od nas?

Svoj kamenček v mozaik za boljši jutri lahko doda vsak. Kako? Z vestnimi izbirami, zanimanjem za etične in trajnostne prakse blagovnih znamk in podpiranje teh.

  • Oblačila, ki jih ne potrebujete več, podarite.
  • Naučite se šivati in manjše popravke oblačil uredite kar sami.
  • Kupujte oblačila iz druge roke.

Priznano slovensko oblikovalko veseli, da se pomena trajnostnih praks zavedajo mladi:

»V stiku sem predvsem z maturantkami. Obiščejo me z obleko iz second hand trgovine in želijo, da jim samo malo pomagam s stiliranjem, naredim manjšo spremembo ali popravek. Za zelo malo denarja so tako lahko zelo posebno oblečene!«

Bolha.com, največji spletni oglasnik v Sloveniji, je zakladnica oblačil iz druge roke. Ne, tam ne najdete samo pohištva, ki ga ljudje ne potrebujejo več, ampak pogosto tudi zgolj nekajkrat nošena ali nenošena oblačila!

Na bolha.com lahko nakupujete kar iz udobja domačega naslonjača.

Po unikaten in cenovno dostopen styling na bolha.com!

Radosti tako imenovanega 'online thriftanja' je izkusila tudi Maja Štamol:

»Na bolha.com, kjer smo včasih kupovali samo stole, mize in podobne reči, sem se lotila nakupovanja oblačil. Ugotovila sem, da se za zelo malo denarja lahko zelo unikatno oblečeš.«

Nadaljevala je: »Že za 20 evrov izdelaš styling s skoraj novimi ali celo novimi kosi, saj ljudje pogosto prodajajo tudi popolnoma nove stvari. Zanimivo je, da ko sem si oblačila v nedeljo zvečer označila, nekaterih kosov v ponedeljek zjutraj ni bilo več, kar kaže na to, da ljudje zares tako nakupujejo.«

Navdušila pa jo je tudi praktična storitev, ki omogoča spletno plačilo in dostavo!

»Bolha.com ima storitev Brez skrbi. Kurir pride na prodajalčev dom po oblačilo in ga dostavi kupcu. Ta ga pomeri. Če mu je všeč, bolha.com prodajalcu nakaže denar, drugače pa lahko kupec oblačilo kurirju vrne. Zelo varno,« je poudarila.

Trajnostna moda se spoprijema s številnimi izzivi. Potrošniki k svetlejši prihodnosti lahko prispevamo z zavestnimi izbirami in premislekom o tem, kaj zares potrebujemo, ter tudi z nakupom rabljenih oblačil. Ta je zares enostaven na bolha.com, kjer je ponudba pestra, kosi cenovno dostopni, izvedba pa okolju prijazna. Pohitite in zgrabite svoj najljubši kos, saj ga jutri morda ne bo več!