Ali ste vedeli?

03. 08. 2023

Trajnostno poletje: 7 zelenih nasvetov, ki jih morate poznati

Z. Š.
4 min

Ob vse večjih težavah, ki jih povzročajo emisije ogljikovega dioksida in segrevanje planeta, je modro premisliti o tem, kako lahko kot posamezniki pomagamo našemu planetu. Saj veste, velike spremembe se začnejo z majhnimi koraki. Dobrobit planeta imejte tako v mislih tudi, ko se podajate na svoje poletne dogodivščine.

Za trajnostno življenje se v resnici ni treba odpovedati življenju, kot ga poznate. Prav drobne spremembe so tiste, ki bodo čez čas naredile razliko. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki jih je dobro poznati, če želite živeti bolj trajnostno.

Poletje je dobra priložnost za uvajanje trajnostnih praks.

1. Adijo, reči za enkratno uporabo!

Med najpomembnejšimi trajnostnimi nasveti v poletnem času, ko se pikniki in druženja na prostem kar vrstijo, je zagotovo naslednji: izogibajte se krožnikom in priboru za enkratno uporabo! Raje se odločite za alternative, ki jih boste lahko še dolgo uporabljali.

Vemo, da to čivkajo že ptički na veji, ampak poglejmo, zakaj je to tako zelo pomembno:

  • Papirnati krožniki so le delno narejeni iz papirja, saj jih pogosto prekriva plastična plast, zaradi česar niso biorazgradljivi, niti primerni za kompostiranje.
  • Proces pridobivanja plastike, ki je sestavni del teh krožnikov, onesnažuje okolje. Posledice so degradirana prst, onesnažena voda in izpusti toplogrednih plinov.
  • Pribor in krožniki za enkratno uporabo se razgrajujejo leta.

Alternativa papirnatim in plastičnim krožnikom so recimo krožniki, izdelani iz sladkornega trsa, ki so biorazgradljivi, trajnostni in primerni za kompostiranje. Sladkorni trs je tropska rastlina, ki jo sicer gojijo predvsem z namenom pridelave sladkorja.

Ustrezna alternativa uporabi okolju prijaznejših materialov je lahko tudi ponovna uporaba. Na piknik torej vzemite kar vilice iz domačega predala za pribor in se izognite povečani količini odpadkov, ki obremenjujejo planet.

2. Klima? Le, ko je zares nujno!

Izogibajte se uporabi klime, če drugače res ne gre, pa uporabite nekoliko tradicionalnejšo različico te naprave – ventilator. Zakaj je ventilator izbira, ki je okolju prijaznejša? Klima porabi veliko več električne energije, zaradi česar se povečajo emisije ogljikovega dioksida.

Tudi stroški, povezani z delovanjem ventilatorja, so precej nižji, ker običajno porabijo precej manj električne energije. Enostavno jih je prestaviti iz enega prostora v drugega, zato so v tem smislu bolj praktični. Če gledate le na praktični vidik, je morda dobra opcija tudi prenosna klima.

Ventilatorji zavzamejo manj prostora kot klimatske naprave, uporabni pa niso le v vročih poletnih dneh, ampak so priročna rešitev za kroženje zraka tudi v preostalih letnih časih.

3. Naravna svetloba

Ko je le mogoče, izkoristite naravno svetlobo. Ali ni trenutek, ko odpremo okno in v prostor spustimo naravno svetlobo, naravnost čaroben? Če boste v svoj dom spustili več naravne svetlobe, boste zmanjšali uporabo svetil in porabo energije, blagodejno pa bo vplivala tudi na vrednosti vitamina D v krvi, dober spanec in zdravje.

S pridom uporabite naravno svetlobo.

4. Potujte lokalno

Lepe destinacije se ne skrivajo le na drugem koncu sveta. To poletje se odločite za ogled tistih v vaši bližini in bolje spoznajte domače kraje! Kako bo to pripomoglo k zmanjševanju ogljičnega odtisa in manjši obremenitvi planeta?

Letalska industrija je ena največjih onesnaževalk okolja, saj po ocenah strokovnjakov vsak dan vzleti in pristane približno 90.000 letal, ki dnevno porabijo okoli 2800 milijonov litrov goriva. Nepredstavljive številke, kajne? No, takšne so tudi emisije, ki jih letala ob tem ustvarijo.

5. Vrečke za večkratno uporabo v vsak žep

Vedno imejte s seboj vrečke, ne glede na to, ali se odpravite v trgovino, v tržnico ali knjigarno. Če boste vedno imeli pri roki vrečke za večkratno uporabo, se boste izognili (pre)pogostemu kupovanju novih.

Ampak – in to se dogaja vsem – običajno se zgodi, da imamo dobre namene, a kljub temu vrečke za večkratno uporabo preprosto pozabimo. Kako se lahko temu izognete? Tako, da imate vedno na voljo dodatne vrečke. Eno dajte v torbico, drugo v avto, tretjo doma v predsobo. Problem rešen.

6. Posadite rože

Rože? Kaj pa povezuje rože in trajnost? Pomembne so za opraševalce, kot so recimo čebele. Opraševalci so ključni za kmetijsko proizvodnjo, saj je približno 35 odstotkov svetovnega pridelka odvisnega od njih.

Vrtnarjenje tudi blagodejno vpliva na zdravje. Pomirja in sprošča, spodbuja nas k razmišljanju izven okvirjev in je konec koncev tudi fizična aktivnost.

Vrtnarjenje pomirja in sprošča.

7. Krema za sončenje

Uporabljajte okolju prijazno kremo za sončenje. Kaj to pomeni? Vsi smo že videli mastne madeže, ki plavajo na gladini morja na obljudenih plažah.

Okolju prijazna krema za sončenje je tista, ki vsebuje biorazgradljive sestavine, pridelane na eko način, ne vsebuje škodljivih kemikalij in ima reciklirano embalažo. Nekatere kreme za sončenje nosijo tudi oznako »coral reef safe« (angl. »prijazno koralnim grebenom«, op. p.), kar pomeni, da so formulirane tako, da ne škodujejo koralnim grebenom. Navsezadnje bi vsi radi v lepotah velike modrine uživali še dolgo, kajne?

To so majhne spremembe, ki jih lahko brez večjih težav vključimo v svoj vsakdan, s tem pa pomagamo okolju. Poletje je še posebej dobra priložnost za drobne spremembe, ki bodo naredile veliko razliko. Če želite živeti bolj trajnostno, preberite tudi naše nasvete, kako porabiti ostanke hrane.

Za to, kako skrbimo za planet, smo odgovorni sami. Skupaj lahko ustvarimo svet, ki si ga želimo in bi ga radi predali prihodnjim generacijam.