Avto-moto

12. 08. 2019

5 znakov, da potrebujete nove gume

Ekipa bolha.com
2 minute

Tako, kot se izrabijo čevlji, imajo tudi gume, seveda, rok trajanja. Najverjetneje si ne želite ostati na cesti, daleč od doma, ker vam zahinavijo plašči, ali povzročiti nesmiselne nesreče… Preberite 5 znakov, ki vam dajo vedeti, da si letos res morate omisliti nove gume.

Pogled na avtomobilsko gumo.

Še to. Če boste letos kupovali nove gume, si pri nakupu pomagajte s testi zimskih pnevmatik:

1) Slab profil

Za ustrezno zimsko opremo štejejo gume z minimalnim profilom 3 mm, kar morate nujno upoštevati, še posebej, če se pogosto vozite po mokrih in spolzkih poteh. Zakonodaja dovoljuje tudi poletne gume z enakim profilom, le da morate v tem primeru vedno imeti s seboj tudi snežne verige. Zimske pnevmatike imajo največkrat oznako M+S (mud and snow = blato in sneg) ali pa se jih označuje s snežinko. Slednjo nosijo tiste zimske gume, ki so na testu v zimskih razmerah dosegle še posebej dobre rezultate.

2) Obraba tekalne plasti

Novejše gume imajo indikatorje, ki so vgrajene v plašč. Ko ti postanejo vidni, je čas za menjavo pnevmatik. V kolikor niste ravno prepričani, kje se nahajajo, si pomagajte z oznakami njihovih položajev na bočnici gume, vidni pa so tudi na mokrih sledeh na cestišču.

3) Razpoke na bočnicah

Niso vse težave, ki se pojavijo na gumah, povezane z voznim delom, saj lahko nastanejo tudi na bočnicah. Na srečo je izredno enostavno pregledati stranski del pnevmatik in najti razpoke, ki so nevarne za uporabo. Kritične so tiste, ki so vidne s sprostim očesom, saj so te lahko znak, da vaša guma pušča zrak, čemur bi se definitivno radi izognili. Bolje preventiva, kot kurativa, pravijo.

4) Izbokline in mehurji na pnevmatikah

Včasih zunanji del gume postane tako šibek, da je izredno nevaren za vas, potnike, in druge udeležence v prometu. Takšna šibkost se pokaže v obliki izboklin in mehurjev, ki nastanejo na površini. Predstavljajte si, da se na vašem telesu prikaže izboklina … Se boste ustrašili in odšli k zdravniku, kajne? Enako storite s pnevmatikami – peljite jih k vulkanizerju in zamenjajte, saj takšne napake največkrat privedejo do poka takrat, ko je to najmanj potrebno.

5) Prevelike vibracije

Določena mera vibracij je med vožnjo neizogibna, še posebej na slabih in starih cestah, a če dobro poznate svoj avto, veste, kje je nivo tresenja presegel mejo. Vzrokov za vibracije je veliko, a četudi guma ni vzrok za to, jo takšen način vožnje lahko počasi poškoduje in takrat boste spet imeli velik problem. V takšnem primeru avtomobil nujno peljite k mehaniku in ugotovite vzrok, saj je preveliko tresenje vedno znak, da je nekaj v celotnem sistemu narobe.

Ste po tem zapisu ugotovili, da je čas, da zamenjate gume? Na portalu bolha.com si oglejte izbiro pnevmatik in prepričani smo, da boste našli primerne za vaš avtomobil.