Avto-moto

10. 03. 2021

Čas je za menjavo pnevmatik

Ekipa bolha.com
3 min

Z izbiro ustrezne pnevmatike lahko dosežete manjšo porabo goriva, manjšo obrabo samih pnevmatik in tako imenovani tihi tek brez vibracij. Ob sezonski menjavi pnevmatik si lahko zagotovite prilagajanje vremenskim razmeram, posledično pa tudi optimalno porabo goriva pri vožnji.

Da bo vožnja z avtomobilom varna, potrebujete kakovostne pnevmatike.

Od 7 °C navzgor so letne pnevmatike zmogljivejše

Vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi vse leto ni priporočljiva. Ob višjih temperaturah namreč zimske pnevmatike postajajo mehkejše, zaradi česar je obraba precej večja, oprijem pa ne najboljši. Letne pnevmatike imajo mnogo boljši oprijem na cestišču pri temperaturi nad 7 °C, predvsem v ovinkih in pri zaviranju.

Bolha.com svetuje – prihranite s sezonsko menjavo pnevmatik

Zimske pnevmatike veljajo za dražje kot letne, zato boste prihranili, če boste pnevmatike menjavali skladno s sezono in ne boste skozi vse leto vozili z zimskimi pnevmatikami. Pnevmatike, ki ste jih uporabljali skozi leto, vam namreč v mrzlih zimskih dneh ne bodo več zagotavljale enake prožnosti in posledično dobrega oprijema.

Vozniki pogosto pozabimo, da razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami ni le v premeru, globini in načinu oprijema na podlagi, temveč tudi v materialu, iz katerega so izdelane.

Vse, kar morate vedeti o menjavi pnevmatik

O nakupu novih letnih pnevmatik razmislite, če se z njimi vozite že 4 sezone in imajo manj kot 1,6 milimetra profila. To velja, če so bile te pnevmatike izven sezone pravilno skladiščene in imajo še vedno vse tovarniške specifike ter niso bile poškodovane.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti vozila med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo izven omenjenega obdobja, opremljena z zimsko opremo. V preostalem času se priporoča zamenjavo zimskih z letnimi pnevmatikami.
Pri tem upoštevajte:

  • Zakonsko določena minimalna globina profila pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm. Pnevmatika, ki nima več ustreznega profila, ni več primerna za vožnjo.
  • Vse pnevmatike morajo biti enake vrste, velikosti in zgradbe.
  • Ustrezati morajo kategoriji, ki je predpisana v dokumentu o ustreznosti vozila.
  • Pnevmatike na isti osi vozila morajo biti od istega proizvajalca, iste nosilnosti, hitrostnega razreda in tekalne površine.
  • Najvišja priporočljiva starost pnevmatik je 6 let. To lahko preverite na oznaki DOT, ki jo sestavljajo štiri številke, ki označujejo teden in leto, v katerem je bila posamezna pnevmatika izdelana.
  • Upoštevati morate zračni tlak v pnevmatikah, ki ga določi proizvajalec.

HITER SLOVARČEK EU OZNAK, KI VAM POMAGAJO PRI IZBIRI USTREZNE PNEVMATIKE

Oznaka EU vam omogoča takojšen vpogled v lastnosti pnevmatike. Z njo dobite vpogled v oceno pnevmatike v treh različnih kategorijah – porabi, oprijemu in hrupu.

  • Poraba goriva je označena z razredi od A (najboljša vrednost) do G (najslabša vrednost).
  • Oprijem na mokri podlagi je izražen z ocenami od A (najboljša ocena) do F (najslabša ocena).
  • Ena črtica ob pnevmatiki pomeni tiho pnevmatiko, tri pa glasno pnevmatiko.

Poiščite zase ustrezne pnevmatike na bolha.com, kjer izbirate med več kot 16.000 raznovrstnimi pnevmatikami.

Bolha.com svetuje – po menjavi svoje zimske pnevmatike ustrezno skladiščite.

Pnevmatike s platišči obesite ali jih naložite eno na drugo. Med skladiščenjem jih občasno zasukajte. Pnevmatike brez platišč nikoli ne obesite in ne nalagajte – te skladiščite pokončno.

Kaj pa celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike so kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami. Zaradi širokega spektra zahtev, ki jih morajo te pokrivati, se po svojih lastnostih ne morejo kosati z namenskimi letnimi oziroma zimskimi pnevmatikami. Zanje se odločite, če ste manj zahteven uporabnik in letno prevozite manjše število kilometrov.

Pnevmatike so vaš edini stik s cestiščem in vaša varnost je odvisna od njih. Kljub temu, da lahko sezonska menjava pnevmatik kar pošteno udari po denarnici, lahko naredite kar nekaj stvari, da podaljšate njihovo življenjsko dobo. Poskrbite za ustrezen zračni tlak in ga preverjajte najmanj enkrat na mesec, ko so pnevmatike hladne. Redno jih vzdržujte in tako omilite posledice ekstremnih temperatur, maščob in močne sončne svetlobe.

Srečno vožnjo!

Vir: uradni list.