Avto-moto

23. 05. 2022

Pripravite svoj avtomobil za »road trip«

Petra M. K.
4 min

Poletje je pred vrati in z njim težko pričakovane poletne počitnice. Če sodite med tiste vrste dopustnikov, ki počitnic ne marate načrtovati vnaprej in vas svoboda, ki jo ponuja vožnja z avtomobilom, navdihuje, je spontani »road trip« odlična izbira.

Ko imate enkrat načrtovano pot, prav tako znamenitosti, ki jih želite videti, je pametno upoštevati še nekaj logistike in preveriti, če je na pot pripravljen tudi vaš avtomobil.

Družinski »road trip« – zadovoljna mama in hčerka zreta v sončni zahod.

V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj kratkih nasvetov, kaj vse je na avtomobilu treba preveriti ali popraviti, preden se odpravite na pot.

1. Preverite prometno in vozniško dovoljenje

Če načrtujete potovanje izven meja Slovenije, je dobro preveriti vse dokumente, ki jih za pot potrebujete. Preverite, ali je osebna izkaznica, s katero lahko nemoteno potujete skozi države znotraj EU območja, še veljavna. Enako velja za prometno in vozniško dovoljenje, dva glavna dokumenta, ki ju pospravite na varno in hitro dostopno mesto.

Če se odpravljate na daljšo potovanje, je dobro, da med potjo delate postanke. V vsakem primeru je dobro imeti nekoga, ki vas v primeru utrujenosti pri vožnji zamenja.

2. Preverite pnevmatike in zavorni sistem

Preverite stanje pnevmatik – da niso poškodovane in profil preveč obrabljen. Poleg tega morajo biti za čim boljši izkoristek goriva ravno prav napolnjene. Prenizko polnjene pnevmatike bodo hitro porabile gorivo, nasprotno pa prenapolnjene zaradi slabše skladnosti poslabšajo kakovost vožnje.

Težka prtljaga ali počitniška prikolica, ki jo vlečete za seboj, avtomobil še dodatno obremenjuje. Tlak v pnevmatikah mora biti v takšnem primeru višji kot običajno. Če dopust načrtujete v krajih, kjer je zelo vroče, stanje pnevmatik redno preverjajte, saj vročina zvišuje tlak in pnevmatike poleg teže še dodatno obremeni.

Tudi zavorni sistem mora delati brezhibno. Obrabljenost se sicer preverja na rednem tehničnem servisu, pa vendar pred odhodom ne bo odveč, če zavorne ploščice preverite še enkrat.

Gumb za reguliranje klimatske naprave v avtomobilu.

3. Preverite stanje klimatske naprave

Nihče si ne želi dolgih poti v vročem avtomobilu. Kadar se odpravljate na »road trip« v obmorske kraje, vam bo klimatska naprava še kako koristila. Časi, ko je ta predstavljala luksuz, so že zdavnaj mimo. Danes imajo vsi novi avtomobili vgrajeno klimatsko napravo, ki vam v vročih poletnih mesecih vožnjo naredi znosnejšo.

Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti pred poletjem, še preden se začne huda vročina. Kadar ob prižigu pride do neprijetnih vonjav, je po vsej verjetnosti čas za menjavo filtra, ki naj bi ga praviloma menjali vsako leto. Sem sodi tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo naredi serviser in poskrbi za odstranitev vseh bakterij, ki nastajajo zaradi menjave toplega in hladnega zraka.

4. Preverite delovanje zračne blazine

Zračna blazina se sproži v primeru močnega trka, zato njenega stanja na takšen način ne boste preverjali. Dobro je preveriti stanje konektorjev in vseh kontaktov. Armaturna plošča ima posebno signalno napravo, ki se sproži, če je kontakt vklopljen, in se v 5 do 7 sekundah samodejno izklopi, če sistem deluje. Nihče si ne želi prometne nesreče, a v primeru, da do te pride, vam lahko zračne blazine rešijo življenje.

5. Preverite tekočine

Zavorna tekočina

Če opazite, da avtomobil slabo zavira, je najbolje, da ga odpeljete na najbližji avtomobilski servis, kjer bodo pregledali, kaj točno je narobe ter če je zavorne tekočine dovolj.

V našem vozilu je cel kup najrazličnejših tekočin, ki skrbijo za pravilno delovanje in varnost.

Hladilna tekočina

Tekočina proti zmrzovanju oz. »antifriz«, kot ji pogosto rečemo pogovorno, je tako pomembna kot motorno olje. Hladilna tekočina poskrbi za optimalno delovanje motorja in da se ta, predvsem v vročih poletnih mesecih, ne pregreva. Poskrbi torej za njegovo hlajenje.

Tekočina za servo volan

Danes so vse bolj pogosti električni in električno podprti servo krmilni sistemi, a je še vedno veliko vozil s hidravličnim servo krmilnim sistemom, ki za optimalno delovanje potrebuje tekočino za servo volan. Ta lahko sčasoma kontaminira in povzroči poškodbe celotnega sistema. Da do tega ne pride, je treba tekočino redno menjati.

Tekočina za menjalnik

Ali je tekočine za menjalnik dovolj, preverite s tradicionalno priloženo merilno palico. Če je merilna palica suha, dodajte tekočino za menjalnik. Tekočino za menjalnik je treba redno menjati, saj stara skrajša življenjsko dobo menjalnika.

Tekočina za vetrobransko steklo

Večina avtomobilov ima opozorilno lučko, ki začne svetiti, ko začne tekočine zmanjkovati. Ko poleti potujete, se na vetrobransko steklo rade lepijo žuželke, prah in druga umazanija. Da bodo vaši brisalci stekla lahko očistili sami, poskrbite, da imate dovolj tekočine.

Nasmejana štiriletna deklica sedi v avtosedežu, pripeta z varnostnim pasom se veseli vožnje.

6. Otroški avtosedež

Če potujete z otrokom, ki še potrebuje avtosedež, je dobro, da pred potjo preverite, ali je pravilno nameščen in da varnostni pas deluje. Glede na to, da otroci hitro rastejo, je poleg varnosti pomembno tudi udobje. Sedež mora otroku ustrezati, da se bo na poti dobro počutil. In ne pozabite avtoradio, na katerem lahko posluša pravljice in vse, kar ga lahko na dolgi vožnji zamoti.

7. Napolnite rezervoar

Cene goriva rastejo povsod, zato vam je iskanje najcenejšega prihranjeno. Šalo na stran, a da se prvih nekaj kilometrih res ne boste po nepotrebnem obremenjevali, pred odhodom na pot le napolnite poln rezervoar goriva. Med samo vožnjo redno preverjajte raven goriva in ga polnite sproti, da se vam slučajno ne zgodi, da ostanete brez goriva, za povrhu še daleč stran od najbližje bencinske črpalke.

Potovanje z avtomobilom je lahko resnično nekaj posebnega. Je udobno in občutek svobode je neprecenljiv, saj lahko pot sproti prilagajate željam in na mestih, kjer vam je zelo všeč, ostanete tudi dlje časa.

Da bo vožnja varna in avtomobil pripravljen na pot, upoštevajte zgornje nasvete in morda pokukajte na bolha.com, kjer vas čaka več kot 350.000 aktualnih avto-moto oglasov za nadomestne dele, pnevmatike, dodatno opremo in še kaj.