Avto-moto

12. 02. 2021

Nakup avtomobila za velike družine

Ekipa bolha.com
4 min

Ker je nakup avtomobila za velike družine precejšen finančni zalogaj, je novi zakon o davku na motorna vozila (DMV) zanje zelo dobrodošel, saj po novem pri nakupu družinskega avtomobila pri plačilu davka privarčujejo tudi do 2000 evrov. Hkrati je samostojno iskanje družinskega avta s sedmimi sedeži lahko večmesečni projekt, zato se je priporočljivo odločiti za uvoz iz tujine, kjer je izbira pestrejša, cene pa ugodnejše kot v Sloveniji. Z dobrim posrednikom zato lahko velike družine privarčujejo denar, pa tudi čas, ki ga v tem primeru lahko namenijo druženju svojim otrokom, svetuje Marko Ferlin, direktor podjetja Odkrit nakup, ki upravlja portal narociavto.si.

Velike družine potrebujejo varen in prostoren avtomobil.

Pri nakupu družinskega avtomobila je dobro misliti na to, da otroci rastejo in da se njihove potrebe spreminjajo. Zagotovo je pomemben dejavnik in za mnoge tudi ključen pogoj, da lahko otroci sedijo vsak v svojem otroškem sedežu, pritrjenim s priključkom isofix. Dodaten plus so denimo pomična stranska vrata oziroma vrata, ki se odpirajo dovolj široko, da je nameščanje otrok na sedeže enostavnejše, predlaga Ferlin.

Varnost, udobje in vozne zmogljivosti avtomobila

Ko so določene prioritete glede varnosti, je pri izbiri družinskega avtomobila dobro premisliti tudi o načinu preživljanja prostega časa. Družinski dopusti s prikolico, raziskovanje domače in sosednjih dežel z avtomobilom, obiskovanje gora, smučarski izleti in podobno imajo velik vpliv pri izbiri družinskega avtomobila. “Pri tem je seveda treba gledati tako na vozne sposobnosti družinskega avtomobila kot tudi na udobje otrok in drugih sopotnikov med potovanjem,” priporoča Ferlin.

Dodaja, da imajo zdaj velike družine priložnost, ko jim pri menjavi avtomobila ni treba sprejemati prevelikih kompromisov. Do sprejetja novega zakona o davku na motorna vozila so namreč kupci ne glede na izbor družinskega avtomobila plačali visok davek na račun teže vozila in izpustov C02. Za nekaj let star družinski avto je tako DMV znašal tudi do 2000 evrov, če je šlo za 4x4 pogon ali avtomatika, pa celo dvakrat več. Novi zakon pa je DMV za družinske avtomobile s sedmimi sedeži močno oklestil, tako da po novem znaša med 150 in 500 evrov, odvisno od starosti vozila in prostornine motorja. “Tako bodo družine s tremi otroki za enako vsoto denarja, kot bi ga porabili prej, zdaj lahko dobile boljši družinski avto,” pravi Ferlin. Če pa je družina s tremi ali več otroci do 18. leta starosti, so plačila davka na motorna vozila oproščeni – ob pogju, da vozilo poganja motor do 150 kW.

Tujina za petčlanske družine ponuja več

Vendar je v Sloveniji izbira družinskih avtomobilov petčlansko družino precej omejena. Poleg tega je optimalno investirati v dve ali tri leta star družinski avto, ki ima boljše vozne zmogljivosti in več dodatne opreme, kot če bi kupili novega. Zato se veliko družin ozira na ponudbo tujih trgov. Vendar je to za nekoga, ki se ne spozna na avtomobile, lahko zelo tvegan in časovno potraten projekt, kar je za starše z več otroki zagotovo dodatna obremenitev, poudarja Ferlin, ki zato kupcem priporoča uvoz družinskega avtomobila s posrednikom.

Dober posrednik bo namreč praviloma že v nekaj dneh našel nabor družinskih avtomobilov, ki ustrezajo njihovim željam in potrebam, preveril njihovo servisno zgodovino in tehnično stanje, se spogajal za ceno, pridobil vso potrebno dokumentacijo za uvoz avtomobila v Slovenijo. Prav tako bo organiziral transport in vozilo za pot ustrezno zavaroval, v Sloveniji opravil homologacijo, zastopal kupca pred FURS in uredil plačilo DMV ter na željo kupca avto tudi registriral. “Za velike družine je to zagotovo velika dodana vrednost, saj bodo kljub velikemu koraku v svojem življenju še vedno imeli dovolj časa za svoje obveznosti in preživljanje prostega časa z otroki,” je prepričan Marko Ferlin.

Kako lahko kupci preverijo, kakšna vozila lahko kupijo v tujini z vašo pomočjo?

Najlažje in najhitreje bo, da si primere ponudbe z nižjim DMV pogledajo na portalu bolha.com v kategoriji avto-moto, kjer predstavljamo predvsem izbrano ponudbo vozil, ki jih v Sloveniji tako rekoč ni mogoče najti. V teh oglasih lahko že direktno vidijo učinek novega DMV ter posledično ugodnejše cene za kupce teh vozil.

Primeri prihrankov:

Znamka in model Izvedenka avta Letnik Prevoženih km Cena v 2020 (V EUR) Cena v 2021 (v EUR) Prihranek (V EUR) Link do primera
VW Sharan 2.0 TDI DSG 2015 89.000 15.470 14.946 524 KLIK za OGLED
Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG-7 sedežev 2017 64361 29680 28266 1.414 KLIK za OGLED
Volvo V90 Cross Country D5 AWD 2017 67549 39220 37.266 1.954 KLIK za OGLED