Avto-moto

29. 10. 2019

Naredi sam: Pripravi avto za zimo!

Ekipa bolha.com
2 minuti

Več načinov je, kako poskrbeti za svojega jeklenega konjička, vsem je pa skupen en cilj: narediti čim več, da bo avto ohranil zanesljivost in kljub spremembi vremena še vedno poskrbel za varnost potnikov. Sledi pet načinov, kako omenjeno doseči.

Pogled na roke mehanika, ki popravlja motor avtomobila.

1) Poskrbite za zimsko opremo.

Ključno in z zakonom zapovedano je, da pozimi na avtomobil nadenete zimsko opremo. To pomeni, da zamenjate gume z zimskimi, ki so še vedno dovolj kvalitetne, da zagotavljajo varnost, v prtljažnik položite zimske verige, zamenjajte dotrajane meglenke, v avto položite nekaj dek, toplih oblačil, rokavice, močno vrv, strgalo za led itd. Tisti, ki se bojijo, da bi večkrat ostali na cesti zaradi zastojev, povzročenih zaradi snežnih razmer, poskrbijo tudi za to, da imajo v avtomobilu vedno hrano in vodo, po kateri v tem primeru lahko posegajo.

2) Preglejte vse tekočine.

»Antifriz« je čudežna tekočina, ki preprečuje zmrzovanje motorja v času, ko so temperature pod ničlo. Brez nje motor lahko zmrzne ob neprimernem času (no, za to ni nikoli primeren čas – s tem se strinjamo, kajne?) in vas pusti na cedilu v nevarnih situacijah. Omislite si pripomoček, s katerim boste preverjali nivo tekočin, dodajanje »antifriza« pa je izredno enostavno, zato od tega opravila ne bežite.

3) Preverite tlak v pnevmatikah.

Dobre gume so ključ do varne vožnje ne glede na spremenljivo vreme, ki mu bomo priča v prihodnjih tednih, zato poskrbite, da bodo zaupanja vredne. Najprej preverite pritisk v pnevmatikah in jih napolnite z zrakom, če dobite občutek, da niso dovolj napihnjene. To možnost vam navsezadnje ponujajo na vsaki bencinski črpalki. Prav tako poglejte, ali imajo gume dovolj visok profil, da se oprimejo tudi zasnežene ceste.

4) Uporabljajte tekočino za vetrobransko steklo.

Ste vedeli, da se tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla razlikujejo tudi v tem, v katerem obdobju jih uporabljate? Za pomlad in poletje so šibkejše od tistih, ki jih potrebujemo v bolj mrzlih mesecih, zato si omislite takšno, ki je primerna za zimo. Poleg tega nikdar ne pozabite na strgalo za led, ki vam bo, še posebej v jutranjih urah, ko bo povsod prisotna poledica, prišlo še kako prav.

5) Zamenjajte olje.

Tudi olja za avtomobile ločimo na »topla« in »mrzla«, saj si ob nizkih temperaturah želite lažje olje, kot ga uporabljate poleti. Viskoznost olja je izredno pomembna, označena pa je s prvo številko na njegovi specifikaciji – nižja, kot je ta številka, bolj primerna je za zimo. Tako je, na primer, olje 5W-30 boljše za hladen del leta, kot tisto z napisom 10W-30.

Vse omenjene spremembe so uporabne, če želite, da bi vam avto, kljub poledici in snegu na cesti še vedno predstavljal varnost, na katero se lahko zanesete v vsakem trenutku. Poleg tega boste naredili manj škode vašemu jeklenemu konjičku, če se boste ravnali po teh pravilih, saj mu boste podaljšali življenjsko dobo.

Vse omenjene spremembe so uporabne, če želite, da bi vam avto, kljub poledici in snegu na cesti še vedno predstavljal varnost, na katero se lahko zanesete v vsakem trenutku. Poleg tega boste naredili manj škode vašemu jeklenemu konjičku, če se boste ravnali po teh pravilih, saj mu boste podaljšali življenjsko dobo.

Na portalu bolha.com poglejte, ali si z novimi gumami lahko pomagate do varnejšega avtomobila.