Avto-moto

26. 05. 2019

Veste, kako izbrati pravi strešni kovček?

Ekipa bolha.com
4 minute

Slovenci smo znani kot aktiven narod, ki počitnice in prosti čas preživimo na prostem, tečemo, kolesarimo, plezamo, smučamo … Starši zdrav način življenja prenesejo tudi na svoje otroke, zato ni nič čudnega, če na cestah v top sezonah srečamo popotnike v avtomobilih z dodatno prtljago, ki so namenjeni na aktivne počitnice.

Pogled iz ptičje perspektive na avto s strešnim kovčkom, ki se vozi po cesti med visokimi drevesi.

Strešni kovček je dodatek, ki je izredno priročen in prikladen za takšen tip dopusta. Vanj lahko spravimo smuči in celotno smučarsko opremo, dodatno prtljago za otroke, njihove igrače … Kako izbrati pravi strešni kovček, ki bi nam poleg volumna nudil tudi dovolj manevrskega prostora, da lahko ob njem položimo še kolesa, ali pa brez težav dvignemo vrata prtljažnika?

Tip prtljage

Prvo vprašanje, ki si ga kupci morate zastaviti, je, kaj boste položili v strešni kovček. Smuči bodo zahtevale ozko in dolgo škatlo, kampiranje pa večje držalo, v katerega boste brez težav naložili tako šotor, otroške plenice kot tudi njihove igrače. Osnovna oblika je, torej, prvo točka, na katero je potrebno pomisliti, izbirate pa lahko med kratkimi in čokatimi ali dolgimi in tankimi kovčki.

Druga lastnost vsake takšne dodatne opreme je tudi trdota – ali si želite imeti plastiko ali preprosto nadstrešno vrečo, ki je prav tako vzdržljiva, kot prva skupina.

Poraba goriva

Dvom, s katero se spopadajo aktivni popotniki, je tudi poraba goriva, ki naj bi se zaradi dodatne prtljage na strehu povečala. Resnica je, da raziskave in testiranja razlike v porabi niso opazili. Še več, pri primerjanju različnih avtomobilov, voznikov in dejstva, ali se vozite po mestu ali po avtocesti, kovčki niso vplivali na večjo porabo goriva. Prav tako ni bilo zaznati zvokov zaradi vzgona vetra, ki nastane ob vožnji, zato lahko na to dilemo preprosto pozabite in se osredotočite zgolj na kovček, ki bo ustrezal vašim potrebam.

Pogostost uporabe

Po tem, ko sprejmete odločitev, ali potrebujete kratek in čokat ali dolg in tanek kovček, je čas, da pomislite, kako pogosto ga boste uporabljali. Ne pozabite, da ta dodatna prtljaga ni namenjena vožnji medtem, ko je prazna, zato se zavedajte, da jo boste morali večkrat naložiti, odložiti in ponovno naložiti. Ali bo takrat, ko ga boste imeli pričvrščenega na avto, dovolj prostora, da ga brez težav zapeljete v garažo? V kolikor ga boste uporabljali zgolj enkrat letno za odhod na bele strmine, vam je bolj pomemben podatek ta, s kakšno lahkoto se odpira in zapira, kako se oblika prilega na streho in kako zahteven je celoten postopek učvrščevanja in spuščanja.

Prostornina

Vsak dolg in tanek kovček ni primeren za smuči, saj tudi ti pridejo v različnih velikostih. Svetujemo vam, da si najprej odgovorite na zgornja vprašanja, šele potem začnete razmišljati o tem, koliko prostornine potrebujete za celotno prtljago. Navodila za uporabo imajo največkrat pravilne podatke o dimenzijah, saj je v njh po navadi zapisano tudi, koliko dolge naj vodo smuči, da še gredo vanj.

Ob nakupu lahko prinesete tudi prtljago, ki jo največ prevažate s seboj, in se na lastne oči prepričate, ali je v kovčku dovolj volumna, da vanj stlačite vse, kar načeloma potrebujete. Klasični 226-centimetrski kovček s prostornino 330 litrov je tako primeren za smuči za karving in tudi za tiste, namenjene smučarskemu teku. Takšni kovčki so izredno prostorni, hkrati pa dovolj ozki, da lahko poleg njih namestite še kolesa. Ko so otroci majhni, vam je morda pomembno, da je volumen dodatnega strešnega prtljažnika velik, da lahko vanj natrpate plenice, igrače, obleke itd., zato si izberete širok in čokat kovček, a ko otroci odrastejo in se posledično znebite vse njihove »krame«, boste kar naenkrat pogrešali prostor za kolesa, ki jih zaradi širine dodatne prtljage ne boste mogli naložiti na avtomobil.

Kompatibilnost z vozilom

Nekateri strešni kovčki preprosto gredo na vaš avto, drugi žal ne. V primeru, da vozite manjši avtomobil, se posvetujte s proizvajalcem kovčkov in poiščite nasvete, kateri od njih bi bil najboljši par za vaše vozilo. Kratki in čokati prtljažniki so težje dosegljivi, če vozite višji avtomobil, zato bi takšni lastniki morali razmislite o nižjem, daljšem in tanjšem kovčku. In obratno. V prvem primeru je potrebno biti pozoren tudi na dolžino, saj se rado zgodi, da ne boste mogli do vrha odpreti zadnjega prtljažnika, če se že ob nakupu odločite za najdaljši dodatek.

Dandanes je izbira strešnega kovčka lažja, kot je bila pred nekaj leti. Proizvajalci avtomobilov so pozorni tudi na dodatno prtljago, zato so nosilce za kovčke večinoma pomaknili naprej, kar omogoča lažjo montažo večjih in daljših škatel.

Kako montirati strešni kovček?

Nasveti, ki se jih na začetku morate držati, so naslednji:

 • Prepričajte se, da so nosilci kompatibilni s kovčkom, ki ste ga izbrali.
 • Tovor ne sme prekoračiti dovoljene mase, ki jo je določil proizvajalec kovčkov.
 • Nastavite ga tako, da boste brez težav odpirali zadnji prtljažnik.
 • Težjo prtljago položite v avtomobilski prtljažnik, vse, kar je v strešnem kovčku, pa učvrstite z vrvmi.
 • Mehanizem za nastavitev premažite, da ne zarjavijo.

V redu – dobro smo začeli. Kako nadaljevati? Seveda je najbolje, da spremljate navodila proizvajalca, a v splošnem kovčki od vas zahtevajo naslednje:

 1. Kovček namestite na nosilce, ki ste jih predhodno pričvrstili na avtomobil.
 2. Odprite strešni kovček.
 3. Vse vijake učvrstite, da se prepričate, da strešni kovček trdno stoji na avtomobilu. Nekateri kovčki imajo dodatne varnostne zaklopke, zato sledite navodilom in tega koraka nikakor ne izpustite.
 4. Začnite polniti dodatni strešni prtljažnik.
 5. Prtljago zavarujte z vrvmi in poskrbite, da se med vožnjo ne bo premikala.
 6. Prepričajte se, da ste dobro zaklenili kovček.
 7. Srečno pot.

Poglejte si ponudbo strešnih kovčkov na bolha.com in začnite s pripravo zimske opreme, smučarija čaka!