Ali ste vedeli?

07. 10. 2022

Drva ali peleti, s čim se boste pozimi greli?

Petra M. K.
2 minuti

Letošnja kurilna sezona bo zanimiva, saj se zaradi energetske krize, strahu pred pomanjkanjem zemeljskega plina in visokih cen električne energije večina upravičeno sprašuje, kako bomo ogrevali svoja stanovanja. Čeprav je centralno ogrevanje med Slovenci še vedno najbolj razširjeno, saj ga uporablja skoraj polovica, veliko ljudi razmišlja o cenejših možnostih ogrevanja.

Vse večje povpraševanje in ponudbo za peči in energente namreč beležimo tudi na bolha.com, kjer je v primerjavi z lanskim obdobjem zanimanje za drva naraslo za 40 %, peleti pa so 'poskočili' za kar 73 %. Vsekakor dve kategoriji, ki bosta čez zimo zagotovo dobro obiskani.

Peleti sodijo med lesno biomaso in veljajo za energetsko prijazno gorivo.

In če se peleti, drva in sekanci prodajajo 'za med', vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako jih pametno kupiti in uporabljati.

Najbolj iskane oblike lesne biomase

Slovenija je bogata z lesom, a z uporabo lesne biomase kot energenta je treba pametno ravnati, da dosežemo največji izkoristek ter hkrati ne onesnažujemo okolja.
Les velja za obnovljiv in domač vir energije. Poleg tega je CO2 nevtralno gorivo, kar pomeni, da se ta sprošča v enaki meri, kot se sprošča ob gnitju lesa v naravi. Njegov dim je v primerjavi s plinastimi in tekočimi gorivi prijaznejši do okolja.

Od lesne biomase najpogosteje uporabljamo pelete, drva, sekance in brikete.

Peleti

Moške dlani, polne peletov, ki veljajo za okolju prijazno gorivo.

Zadnje mesece peleti resnično veljajo kot 'vroča roba', ki jo je trenutno zaradi velikega povpraševanja težko dobiti. To je industrijsko pridobljena surovina, ki je narejena iz suhega lesenega prahu in sekancev. Uporabljamo jih v sodobnih kurilnih napravah, t. i. kotlih za pelete, ki so okolju prijazni, saj imajo majhno emisijo škodljivih snovi na okolje.

Drva

Lepo zložena drva ob leseni steni.

Čeprav je Slovenija dežela lesa, je trenutno povpraševanje po polenih zelo veliko. Najbolj iskana so bukova drva, ki so najprimernejša za ogrevanje. Bukov les ima namreč visoko gostoto in izgoreva počasi, kar pomeni, da ima visoko kurilno vrednost.

V primerjavi s peleti se drv ne da narediti 'čez noč', saj se drva na prostem sušijo eno leto. A kdo je vedel, da se bo zgodila energetska kriza? V preteklosti so ljudje kurjenje na drva zamenjali s toplotno črpalko, zdaj pa je negotovost povzročila svoje. Posledično so peči in kamini na drva znova zelo priljubljeni.

»Letos v primerjavi z enakim obdobjem lani (januar–avgust) opažamo povečano obiskanost kategorij, povezanih z ogrevanjem. Občutno večji obisk je predvsem pri kategoriji 'peleti' (za 73 odstotkov) in pri kategoriji 'drva' (za 40 odstotkov), za 'peči na trda goriva' pa je 13,5 odstotka več zanimanja. Ljudje si verjetno delajo zalogo za vsak primer, nekateri pa so verjetno tudi zaradi visokih cen energentov zamenjali način ogrevanja,« so povedali pri bolha.com.

Lesni sekanci

Moške dlani držijo lesne sekance, ki so primerni za večje sisteme in dalinjsko vodenje.

Sekance običajno izdelujemo iz drobnega lesa, ki ostane pri redčenju gozda, lesa slabše kakovosti in lesnih ostankov. Uporabljamo jih v kotlih za lesne sekance, ki so primerni za večje sisteme in daljinsko vodenje kot pa za ogrevanje individualnih hiš.

Nasveti za kakovostno zgorevanje lesa

Da boste zgorevanje lesne biomase najbolje izkoristili, ji morate zagotoviti optimalne pogoje, in sicer:

• les naj bo čim manj vlažen in zato skladiščen v kar se da suhem prostoru,
• za čim boljše zgorevanje moramo zagotoviti zadosten dovod kisika,
• za popoln toplotni razpad lesa naj bo temperatura na kurišču med 700 in 1000 stopinj Celzija.                                                                                                      (Vir: Eko sklad)

Čeprav je ogrevanje trenutno najbolj 'vroča tema' in z njim v domačem gospodinjstvu porabimo največ energije, ne smemo pozabiti, da z energijo lahko varčujemo na številne druge načine.

Varčna žarnica in drevo, ki kažeta na varčevanje z energijo.

Kaj torej lahko storimo za manjšo porabo energije? Da ne boste pozabili, si nekaj nasvetov lahko obesite na vidno mesto v stanovanju!

  • Prhanje naj traja le 3 minute. Torej: »Namili in splakni.«
  • Uporaba pečice naj bo omejena.
  • Ogrevanje stanovanja naj bo za eno stopinjo nižje.
  • Pri kuhanju uporabljajte pokrovke.
  • Posode pred nalaganjem v pomivalni stroj ne splakujte, saj ob tem porabite veliko vode. Pomivalni stroj zaženite, ko je poln.
  • Ugašajte grelnik vode in ga prižgite uro pred prhanjem/kopanjem.
  • Ugašajte luči, če vas ni v prostoru.

Želimo vam prijetno zimo! 😉