Ali ste vedeli?

18. 10. 2022

Kako porabiti ostanke hrane?

Petra M. K.
3 minute

Današnji povprečni potrošnik veliko zapravlja in med obloženimi policami trgovin pogosto dobi občutek, da mu še kaj manjka. Posledično nakupi preveč hrane, sadja in zelenjave, veliko več, kot je v resnici potrebuje. Vsako leto 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane, ki nas vedno znova spomni, da na svetu živi ogromno ljudi, ki jim poln krožnik hrane ni nujno nekaj samoumevnega.

Ste se kdaj vprašali, kako zavržena hrana vpliva na okolje, koliko lačnih ust bi z njo lahko nahranili in kaj lahko naredite, da ne konča v smeteh? Pripravili smo vam nekaj namigov.

 

Polna košara hrane: korenje, banane, bučke, paprika, kruh in jajca.

Kompost

Najboljša rešitev za biološke odpadke, ki jih pridelate v domačem gospodinjstvu, je kompostiranje. Sadje, zelenjavo in druge ostanke hrane enostavno shranjujete v kuhinjskem kompostniku ali pa jih odlagate na kup ob domačem vrtu. Domači kompost je najboljše naravno gnojilo, ki se uporablja za obogatitev zemlje. Če se ukvarjate z vrtnarjenjem ali vzgajanjem sobnih rastlin, vam bo prišel še kako prav.

Zelenjavni in sadni olupki, ki padajo v kompostnik.

Nimate vrta in imate radi domačo zelenjavo in sadje? Na bolha.com vas čaka pestra ponudba ekoloških izdelkov. Pokukajte in napolnite domačo ozimnico!

Kaj vse sodi in ne sodi na kompost:

DA NE
Organski odpadki Meso
Kavna usedlina Mlečni izdelki
Listje, lubje, zemlja, storži in suhe veje. Tekočine
Karton, papirnati robčki in brisače. Žitarice, ker se težje razgradijo in privabljajo mrčes.
Sveže pokošena trava. Oglje, ker je lahko obdelano s petrolejem in ni prijazno do rastlin.

Uporabite zrelo sadje

Vsi imamo radi sveže sadje, ki hrusta, in nas pogled na črne banane dostikrat odvrne, da bi jih sploh pojedli. Na žalost v marsikaterem gospodinjstvu uvelo in preveč zrelo sadje pristane v smeteh. Ko vas naslednjič v domači košari za sadje pričakajo črne banane, jih raje 'zmiksajte' v smuti ali specite bananin kruh.

Kozarec domače marelične marmelade z leseno žličko.

Zrela jabolka, breskve, marelice, jagodičevje in grozdje lahko skuhate v najboljšo domačo marmelado.

Iščete domača neškropljena jabolka in kaki vanilja? Skočite na bolha.com in si rezervirajte gajbico!

Shranjujete začimbe in zelišča

Timijan, bazilika, peteršilj, česen in druga sveža zelišča.

Če za kuhanje uporabljate začimbe in sveža zelišča, je prav, da jih ne zavržete. Ostanek zelišč lahko posušite in daste v posode za shranjevanje živil. Suhe začimbe lahko uporabite za izdelavo zeliščnega masla, ki ga lahko postrežete s popečenimi kruhki.

Ostanke hrane uporabite za nove jedi

Krompirjevi njoki in sveža zelišča v ozadju.

Pogosto skuhamo preveč in če se nam to redno dogaja, je dobro vedeti, da iz nekaterih jedi z malo domišljije lahko ustvarimo nove jedi.

 • Iz ostankov pire krompirja lahko naredite njoke, krokete ali vojvodinske cmočke.
 • Krompirjeve olupke lahko začinite in polijete z olivnim oljem ter spečete v pečici. Dobili boste okusen čips, ki ga lahko postrežete kot prilogo.
 • Ostanke suhega kruha lahko zmeljete in dobite drobtine ali pa naredite kruhove cmoke.
 • Kadar vam ostanejo testenine, jih zmešajte z jajci, kislo smetano in sirom. Po želji dodate začimbe in specite na 180 stopinj.

Zelenjavo uporabite za domačo vegeto

Polna posodica suhe vegete in sveža zelenjava v ozadju.

Vam ob kuhanju vedno ostaja sveža zelenjava in zelenjavne lupine? Nič lažjega, ostanke enostavno narežete na kocke, močno posolite in shranite v steklen kozarec. Ni ga boljšega od domače vegete, ki jo hranite v hladilniku lahko tudi več kot pol leta.

Jesen je čas za ozimnico

Narava se počasi umirja in prišel je čas za pripravo jesenske ozimnice. Z vrtov in njiv pobiramo pridelke in jih shranjujemo, sušimo, kisamo in vlagamo v kozarce. Nabiramo kostanj, jurčke in druge gozdne izdelke.

Polni kozarci paradižnikove omake in sveža zelišča so del jesenske ozimnice.

Če ste poleti po svežo zelenjavo 'skočili' na vrt, boste pozimi obiskovali shrambo oziroma klet, kjer vas bodo čakale vložene domače dobrote in sokovi.

Sedem načinov za zmanjšanje zavržene hrane

 1.  Kupujem le, kar potrebujem.
 2.  V trgovino grem s seznamom živil.
 3.  Ne kupujem preveč živil in jih pravilno shranjujem.
 4.  Skuham ravno dovolj hrane in ne preveč.
 5.  Iz ostankov hrane naredim novo jed.
 6.  Delam domači kompost.
 7.  Hrano podarim.

V želji, da bi bilo na svetu čim manj lačnih ust in po nepotrebnem zavržene hrane, verjamemo, da smo vam z naštetimi namigi vsaj malo pomagali. Poskrbite za jesensko ozimnico in obiščite bolha.com, kjer vas čaka več kot 1700 aktualnih oglasov za hrano in pijačo.