bolha.com svetuje

19. 08. 2019

Naredi sam: Jesenske dekoracije

Ekipa bolha.com
2 minuti

Jesen ni le letni čas, ko dom pripravljamo na zimo in nižje temperature, kot smo že pisali, temveč je tudi obdobje, ko uživamo v barvah in dekoracijah zemeljskih barv, ki nas pomirijo in spomnijo na toplino svojega doma. Zakaj si ne bi letos omislili jesenskih dekoracij?

Izdelava ikebane z jesensko dekoracijo.

Jesenski svečniki

Znebite se starih, dolgočasnih svečnikov, saj je čas, da si ustvarite nove, posebej narejene za trenutni letni čas.

Potrebujete:

Navodila:

 • Nekateri kozarci za vlaganje imajo v steklu že vgravirano sliko, a vi potrebujete gladke, navadne kozarce, saj bodo po tem postopku že sami po sebi prava mojstrovina. Kozarci naj imajo široko grlo, saj boste vanje morali dati svečko, jo prižigati itd.
 • Dobro sprite kozarce in se izognite neprijetnemu vonju.
 • Iz papirja izrežite obliko, za katero si želite, da se pojavi na kozarcu za vlaganje. Jesenski lepi motivi so v obliki hrastovih ali kostanjevih listov. Najprej narišite s svinčnikom, šele nato jih natančno izrežite.
 • Izrezan kos iz zgornje točke prilepite na kozarec za vlaganje in okrog njega z rapršilom obarvajte kozarec. Šablona, ki ste jo izrezali v prejšnji točki, naj služi kot stabilna oblika, s katero boste ohranili sliko drevesnega lista in jo preslikali na kozarec.
 • Čas je, da se malo pozabavate – dolge vejice jesenskih rastlin ovijte okrog vratu kozarca, zapišite globoke motivacijske misli v notranjost kozarca, pobarvajte notranji del, vanj nasujte majhne kamne in nanje položite svečo.

Buče iz sukanca

V kolikor ste nori na sezono buč, je ta dekoracija kot nalašč za vas, saj bodo z njo »buče« kamorkoli boste pogledali.

Potrebujete:

 • klobčiče oranžne bombažne preje,
 • belo lepilo,
 • balone,
 • ustvarjalne mehko obložene žice (primer)
 • škarje,
 • vilica,
 • majhna posoda.

Navodila:

 1. Bombažna preja je veliko mehkejša od sintetike, zato poiščite prvo, ki se tudi lepše suši in daje bolj domač, topel občutek.
 2. Začnite s pihanjem balona, ki ne sme biti poln, temveč le do polovice. Bolj, kot boste napolnili balon, več preje boste potrebovali in bolj ovalno obliko bo dobil končni izdelek, zato ohranite krog.
 3. iz preje izrežite 21 približno 90 centimetrov dolgih kosov. Enega od teh zavežite na grlo balona – ta služi kot obešalnik, ki ga zavežite na ročaj kuhinjske omarice, da visi v zraku. Tako bo lažje obvladljiv, kot da balon neprestano držite v rokah.
 4. V majhno posodo zlijte belo lepilo, ki ga, preverjeno, ne mešajte z vodo. Namesto nje lahko poskusite s koruznim škrobom ali navadno moko in kapljico vode, a najprej poskusite brez vseh dodatkov.
 5. Vzemite en sukanec preje in ga namočite v lepilo. Z vilico si pomagajte, da odvečno lepilo odstranite iz sukanca, a ga še vedno ohranite dovolj, da se bo prilepilo na balon.
 6. Prejo ovijte okrog balona in konce pritisnite ob njega, da se boste prepričali, da je ovoj trdno na njem. Postopek ponavljajte, dokler se vam ne bo zdelo, da ste sestavili simpatično mrežo okrog balona. Pustite, da se vse skupaj vise posuši, kar lahko traja tudi do 24 ur.
 7. V luknje, ki ste jih pustili med enim in drugim sukancem, dajte prst in s pritiskom nežno odlepite nit od balona. V kolikor tega dela ne naredite, bo balon ob poku zvil posušene sukance in tako uničil okroglo obliko.
 8. Počite balon in ga nežno odstranite. Dobili ste okroglo oranžno gmoto, ki ji manjka samo še pecelj, ki ga ustvarite z mehko obloženo žico.