bolha.com svetuje

30. 03. 2023

Združite sloge z vintage pohištvom

Petra M. K.
6 minut

V svetu oblikovanja notranjih prostorov ni strogih zapovedi, da se morajo vsi kosi pohištva v stanovanju ujemati. To, ali boste upoštevali zgolj eden slog ali združevali več različnih, je stvar vsakega posameznika. Mešanje različnih slogov je odličen način za ustvarjanje edinstvenega in svežega prostora, ki bo popestril videz stanovanja ter hkrati ustvaril individualni slog.

Če vas vintage pohištvo navdušuje, je morda čas, da v svoje stanovanje 'povabite' nekaj zgodovinskih kosov in na ta način prevetrite priljubljenejši in cenovno dostopni skandinavski slog pohištva, katerega različne kose notranje opreme najdemo že v vsakem domu.

Pred vami je nekaj idej, kako vintage pohištvo umestiti v svoje stanovanje in kateri so 'statement' kosi, ki bodo v vaš dom vnesli svojevrsten pečat.

 

Dnevna soba, kjer se prepletata sodobno in staro pohištvo.

Najti morate pravo ravnovesje slogov

Vsi poznamo stara meščanska stanovanja, ki nas s svojo veličastnostjo popeljejo v čas Marije Terezije in so nekaj posebnega. V teh velikih in zračnih prostorih je doma starinsko pohištvo:

Vsak kos pohištva ima svoje mesto in se lesketa v soju svetlobe, ki v prostore vstopa skozi velikanska lesena okna. Pod nogami nam 'škripajo' lesena tla, ki nas spomnijo, da smo v prostorih, kjer je nastajala zgodovina.

Vintage omara s sredine prejšnjega stoletja.

Stanovanj, ki bi bila opremljena zgolj s starinskim pohištvom, skoraj ni več, je pa zelo zanimiva združitev sodobnega in starega, pri čemer morate najti pravo ravnovesje slogov.

Kako združiti sodobno in vintage pohištvo?

 1. Določitev osnovnega sloga pohištva: Najprej razmislite, kateri osnovni slog vam je všeč in ga želite doseči. Lahko izbirate med skandinavskim minimalizmom, rustikalnim, sodobnim in številnimi drugimi slogi.

Vintage zofa in mizica z namizno svetilko.

 1. Izberite nekaj kosov vintage pohištva: Izberite takšne, ki so vam všeč in bodo predstavljali središčno točko stanovanja – predalnik, ogledalo, stol, zofa … itn.
 2. Združevanje različnih slogov: Ko imate izbrane kose vintage pohištva, jih skušajte združiti s sodobnejšimi elementi. Upoštevajte, da je ravnovesje med starim in novim pomembno, saj si ne želite stanovanja, kjer so prostori prenasičeni z enim slogom pohištva.

Vintage pohištvo je izdelano iz temnega lesa, zato je kontrast s svetlimi in enostavnimi kosi pomemben. Le z uravnoteženim izborom boste dosegli harmonijo.

 1. Uporabite barve in teksture: Barve, vzorce in različne teksture lahko združite z vintage usnjenimi kavči in zofami. Okrasite jih s pisanimi blazinami in združite s sodobnimi minimalističnimi preprogami.
 2. Dodajte in povežite elemente z dekorativnimi dodatki: Umetniške slike, cvetje, sobne rastline in kipci v prostor prinesejo harmonijo in lepo povežejo različne kose pohištva. Zato občasno dodajte zanimiv dekorativni dodatek, pri čemer pazite, da jih ni preveč.

Pohištvo, ki pripoveduje zgodbe

Predstavljamo vam nekaj 'statement' kosov vintage pohištva, ki bodo vašemu domu dodali piko na i, predvsem pa pomagali oblikovati svojevrsten slog, ki ga nima vsak.

Retro proti rustikalni kuhinji

Če niste navdušeni nad minimalističnim slogom kuhinje, srce pa vedno zaigra ob nostalgičnih kosih pohištva vaših babic, je morda čas, da kuhinjo opremite v retro ali rustikalnem slogu.

 • Retro kuhinje ustvarijo prostor in se lahko zelo dobro povežejo z minimalističnim slogom. Če je pohištvo v stanovanju nevtralnih tonov in enostavnih oblik, boste s kuhinjskim pohištvom živahnih barv in ekstravagantnih vzorcev, ki so značilni za retro slog, v svoji kuhinji pričarali igrivo in nostalgično vzdušje.

Rustikalne kuhinje v dom prinesejo toplino in domačnost.

 • Rustikalne kuhinje bodo v dom vnesle toplino, udobje in občutek domačnosti. Značilne mehke in rahlo zaobljene oblike, naravni barvni odtenki, tradicionalni vzorci nas popeljejo v preteklost in nekam na podeželje.

Retro hladilnik

Retro hladilnik v rdeči barvi bo popestril vašo kuhinjo.

Za retro hladilnik bi lahko rekli, da sodi v kategorijo 'statement' kosov pohištva in lahko predstavlja središčno točko kuhinje, saj popestri prostor, kjer se radi družimo in uživamo ob hrani.

Starinsko pohištvo z značajem

Takšnega pohištva ne boste našli v trgovinah, saj se 'skriva' v starih meščanskih stanovanjih na bolšjih trgih, v starih hišah naših babic in prababic. Starinsko pohištvo je bilo izdelano v prejšnjem stoletju in je staro več kot 100 let.

Mojstri obrti so pohištvo lastnoročno oblikovali, izdelali in ga s posebnimi tehnikami rezbarjenja izpopolnili. Nastali so večni kosi notranje opreme, za katere so se uporabili najlepši kosi lesa – oreh, češnja in hrast. Ti so bili pogosto sestavljeni z medeninastimi ročaji in kljukami.

Starinsko pohištvo izraža glamur, eleganco in prestiž ter vam s pridihom brezčasja še danes vzame dih.

Masivna miza

Masivna starinska miza.

Masivna miza bo z enostavnimi kosi pohištva v prostor vnesla značaj in vas 'povabila', da sedete zanjo. Odlično se bo obnesla v središču dnevne sobe ali kuhinje. Ob povezovanju z masivnim pohištvom morate biti pozorni na ravnovesje in količino elementov, saj s svojo 'težo' zasedejo zajeten del prostora.

Vintage kristalni lestenec

Vintage kristalni lestenec bo s svojim razkošjem vedno znova 'ukradel' pogled. Lahko krasi dnevno sobo, kuhinjo, za drznejše pa tudi kopalnico, če je ta dovolj prostorna.

Razkošni lestenec v vintage slogu.

Lesena skrinja

Masivna lesena skrinja predstavlja zajeten kos pohištva, ki je lahko odličen dekorativni dodatek v spalnici. Lahko jo uporabite kot odlagalno površino, polico za sobne rastline ali manjšo omaro, v kateri shranjujete posteljnino in odeje. Postavite jo lahko ob masivni postelji in tako pričarate prijetno vzdušje.

Leseno skrinjo lahko uporabite kot omaro.

Kje lahko najdemo vintage pohištvo in kako prepoznati dragocene kose?

Ne moremo se izogniti spletni strani bolha.com, saj je izbira vintage, retro in starinskega pohištva zares izjemna. Pestra ponudba oglasov za kredence, vitrine, starinske stole in mize vas zagotovo ne bo razočarala.

Ker dobro ohranjenega vintage pohištva ni veliko, je najbolje, da si v aplikaciji bolha.com nastavite filter in na ta način 'ujamete' svoj sanjski kos pohištva.

Pravi raj za ljubitelje starinskega pohištva so še bolšji trg, starinarnice in garažne razprodaje, velika presenečenja pa so lahko tudi podstrehe in kleti vaših babic in prababic.

Kako prepoznamo dragocene kose?

Staro pohištvo še ne pomeni visokih cen, čeprav boste večinoma odšteli več kot običajno.

Obstaja nekaj zvijač in nasvetov, ki bodo pomagali prepoznati vrednost pohištva in s tem povezano ceno.

 • Starost
 • Ročna izdelava
 • Izvor
 • Redkost
 • Stanje

Pohištvo lahko tudi obnovimo, ga popravimo in predelamo

Zelo priljubljena postaja tudi predelava starega pohištva, pri čemer lahko predalnik, ki je mogoče v malce slabšem stanju, popravite in obnovite. Če imate otroke, je lahko ustvarjanje pohištva izvrstna aktivnost za vso družino! Kako se tega lotiti in kaj potrebujemo? Potrebujete predvsem veliko dobre volje in nekaj praktičnih orodij:

 • Brusilni papir
 • Olje za les
 • Barve za les
 • Čopiče
 • Zaščitni lak

Vintage pohištvo je lahko videti sodobnejše, če ga prebarvate v sveže pastelne tone.

V obdobju masovne produkcije in množične potrošnje so različni kosi pohištva preteklosti pravi 'balzam' za oči. Zato le pogumno! Združujte in preigravajte različne sloge, za navdih pa prebrskajte spletno stran bolha.com, kjer vas čaka pestra ponudba oglasov. Če opremljate dom in raziskujete različne sloge, si preberite še: Pohištvo, primerno za opremo vašega doma.

Z nakupom starega pohištva boste podprli idejo krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja, ob tem pa v svoj dom vnesli značaj in trendi trenutek, ki bo sezul vsakega gosta.