bolha.com svetuje

15. 03. 2023

Pomlad se prebuja in zelenjavni vrt že čaka

Petra M. K.
4 minute

Pomlad je čas, ko se narava prebudi in zacveti v vsem svojem sijaju. To je tudi čas, ko se večina kmetovalcev, vrtnarjev in ljubiteljskih vrtičkarjev pripravlja na obdelovanje svoje zemlje in vrtov. Če sodite mednje, je napočil čas, da zavijete v najbližjo trgovino z vrtno opremo in zavihate rokave. Zelenjavni vrt namreč ne čaka.

Za katero orodje se boste odločili, je odvisno od načina obdelovanja zemlje in velikosti vrta. Večina ljubiteljskih vrtičkarjev uporablja klasično ročno orodje, medtem ko izkušenejši vrtnarji in kmetje, ki obdelujejo večje površine, uporabljajo naprednejše metode in stroje.

Pred vami je nekaj nasvetov za obdelovanje vrta in orodij ter strojev, ki jih ob tem potrebujete.

Prihaja pomlad in začetek obdelovanja vrta.

Priprava tal

Nobena rastlina ne bo uspevala na izčrpani in nekakovostni zemlji. Zato je pomembno, da se najprej lotite prekopavanja. Odstranite ves plevel, ki se je čez zimo razrastel, dodajte organska gnojila, kot je kompost, in zrahljajte tla. To bo zagotovilo, da bodo rastline imele dovolj hranil in prostora za rast.

Kdaj naj 'zapoje' kosilnica in kdaj se lotiti obdelave tal?

Pomembno je, da zemlja ni premokra in da tla niso več zmrznjena. To lahko preprosto preizkusite tako, da v pest stisnete kepo zemlje. Če ta ostane v kepi in je mokra, morate še malo počakati, če se razsuje, je čas pravšnji. Marec je običajno čas, ko po dolgem času 'zapoje' kosilnica in v roke prvič primete lopato.

Stroji in orodja za pripravo tal – pokukajte na bolha.com!

Izbor rastlin

Izberite rastline, ki ustrezajo podnebju in zemlji, kjer živite. Pomembno je tudi razmisliti, kako jih boste zalivali, saj nekatere rastline potrebujejo več vode kot druge.
Za povprečno velikost vrta boste najverjetneje razmišljali o sajenju: solate, graha, blitve, korenja, paradižnika, bučk v kombinaciji z različnimi zelišči. Pri združevanju različnih rastlin morate biti pazljivi, saj nekatere ugodno vplivajo druga na drugo, nekatere pa si preprosto niso naklonjene.

Rastlinjak, visoka ali topla greda?

Rastlinjaki, visoke in tople grede so odlične metode za gojenje rastlin v nadzorovanih okoljih in vrtnarjem omogočajo lažje nadzorovanje temperature, vlažnosti in svetlobe. Načeloma so tudi varnejši pred škodljivci, saj jih polži, ptice in druge živali bodisi zaradi višine bodisi zaradi polivinila težje dosežejo.

Če imate na vrtu dovolj prostora, je rastlinjak odlična izbira.

Visoka in topla greda sta preprostejši in cenejši rešitvi, saj običajno ne potrebujeta električne energije ali vodovoda. Po drugi strani pa rastlinjak omogoča daljšo rastno sezono in je primernejši za zahtevnejše rastline.

Vrtnarjenje v visokih gredah je vse priljubljenejše.

Sajenje in zalivanje

Pomlad je čas za sajenje večine zelenjave, zelišč in cvetja. Ko sadite, ustrezno izberite lokacijo na vrtu, ki ustreza potrebam posamezne rastline. Poleg tega bodite pozorni, da sadilno jamico izkopljete dovolj globoko, saj bodo tako korenine rastline lahko prodrle v tla. Ko rastlino posadite, je ne pozabite zaliti.

Zbiralnik za vodo

Za večje vrtove ali kmetijske površine je morda smiselno namestiti zbiralnik za vodo, ki zagotavlja varčevanje s pitno vodo in je primerna za objekte brez urejenega priklopa na pitni vir. V njej tako zbirate deževnico, porabite manj pitne vode in delujete ekološko.

Gnojenje in zaščita pred škodljivci

Ko rastline začnejo rasti, je gnojenje zelo pomembno. Poskusite uporabiti kompost ali organsko gnojilo, ki je naravno in ne vsebuje škodljivih kemikalij. Da bo zelenjava na vašem krožniku kar se da ekološka in ne bo vsebovala strupenih snovi, poskusite svoje rastline obdelovati z naravnimi sredstvi. Ob tem se izogibajte uporabi pesticidov in herbicidov.

Kosilnica kosi travo.

Odstranjevanje plevela

Neizprosna nadloga, ki doleti vsakega vrtičkarja, je plevel. Raste hitro in povsod, zaradi česar ne boste mogli počivati. Rastline in zelenjava bodo lepo rasle le, če ga boste redno odstranjevali.

Obstaja več načinov odstranjevanja in preprečevanja rasti plevela:

 • Ročno puljenje: uspešno in primerno za manjše vrtove. Na nekatere ljudi ima puljenje plevela pomirjujoč učinek. ;)
 • Mulčenje: je vse priljubljenejša metoda, kjer okrog rastlin posujete listje, seno ali zdrobljeno lubje. Plasti organskih snovi namreč preprečujejo rast plevela, hkrati pa je odličen način za ohranjanje vlage na vašem vrtu.
 • Herbicidi in pesticidi: najbolje je, da se jim izogibate. Če pa jih boste uporabljali, se prepričajte, da uporabite pravi herbicid, in upoštevajte pravila uporabe.
 • Ročna orodja: kosilnice s posebnimi nastavki, ročne grablje, posebne lopatke za izkopavanje plevela.

Pozitivni učinki vrtnarjenja na telo in duha?

 • Vrtnarjenje topi kalorije.
 • Zmanjšuje stres.
 • Nas spravi v dobro voljo.
 • Krepi imunski sistem.
 • Nas motivira, da uživamo domače in bolj zdravo.
 • Brskanje po zemlji je lahko neke vrste meditacija.
 • Nas poveže s skupnostjo ljudi, kjer imamo vrt.

Če sodite med ljubitelje vrtnarjenja in že skrbno načrtujete, kako in kje boste posadili letošnje vrtnine, si preberite Kako se lotiti vrtnarjenja?

Ne pozabite na pestro ponudbo vrtne opreme in strojev, ki vas čakajo na bolha.com! Pa veselo na delo! 😊