bolha.com svetuje

25. 03. 2022

10 nasvetov, kako doma varčevati z energijo

Petra M. K.
3 min

Vse pogosteje poslušamo fraze, kot so nič odpadkov, ogljični odtis, trajnostni razvoj in zeleni planet. In kaj točno pomenijo? Če želimo stvari obrniti na bolje, pozitivno vplivati na podnebne spremembe in Zemljo razbremeniti emisij, moramo začeti izvajati vsakodnevne spremembe, ki bodo resnično spremenile planet.

Ste kdaj pomislili, kam gre vsa energija, ko kuhate, pomivate posodo ali zračite stanovanje? V domačem gospodinjstvu je kup opravil, ki jih opravljamo vsakodnevno, in s kančkom preudarnosti lahko bistveno vplivamo na porabo energije. Formula gre nekako takole: več energije prihranite = manj emisij ogljika = večji pozitivni prispevek k podnebnim spremembam.

Steklena krogla z metuljem in drevesom ponazarja čisto Zemljo - koncept čistega in zelenega planeta.
Steklena krogla z metuljem in drevesom ponazarja čisto Zemljo - koncept čistega in zelenega planeta.

Predstavljamo vam 10 preprostih dejanj, ki jih lahko vključite v svoj vsakdan in s tem vplivate na manjšo porabo energije, prihranite nekaj denarja pri računih za elektriko in kot posameznik začnete spreminjati planet na bolje.

1. Ugašajte luči

Sredi belega dne ne potrebujete luči, in tudi ko se stemni, naj ne gorijo vsepovprek. Uporabljajte le tiste luči, ki osvetljujejo sobo, v kateri se nahajate.

2. Uporabljajte LED žarnice

Še vedno uporabljate tradicionalne žarnice? Če je vaš odgovor pritrdilen, je čas za zamenjavo! Led žarnice odlikujeta dolga življenjska doba in manjša poraba. Je treba še kaj dodati? Odgovor je na dlani in zamenjava nujna!

3. Odklopite naprave

Dandanes smo vajeni, da prenosne računalnike in telefone po nepotrebnem polnimo ves čas, kar je vse prej kot dobro. Če boste pustili, da se naprave izpraznijo, boste zmanjšali porabo energije in podaljšali življenjsko dobo baterije, ki je pravzaprav narejena za to, da se kdaj pa kdaj tudi izprazni.

4. Kuhajte s pokrovkami

Če med kuhanjem ne uporabljate pokrovke, je čas, da začnete posode in lonce pokrivati. S tem boste pospešili vrenje vode in zmanjšali porabo energije. Lep primer je kuhanje riža, kjer lahko plin mirne volje ugasnete prej, saj je temperatura v posodi dovolj močna, da se riž lepo skuha do konca.

Doma pridelana zelenjava je odlična alterantiva kupljeni zelenjavi.

5. Pridelajte domačo solato

Pomlad je čas, ko vsi navdušeni vrtičkarji začnejo z obračanjem zemlje, ki je »odspala« svoj zimski spanec in je pripravljena na novo žetev. Če radi vrtnarite in imate možnost, da na svoj vrt posadite nekaj sadik svoje najljubše zelenjave, je zdaj čas za to. Nagrada je neprecenljiva. Skleda domače solate ima prav poseben okus, saj je ta prišla izpod vaših rok in ni pripotovala z različnih koncev Evrope, pri čemer se izgubi ogromno energije in vitaminov.

6. Okna naj imajo dvojno zasteklitev

Stare hiše z debelimi stenami niso tako problematične, saj so že same stene odlična izolacija. Težava pogosto nastane pri starih oknih, ki nimajo dvojne zasteklitve in posledično ne tesnijo dobro. Prepih v stanovanju ali hiši prostor hladi, vi pa v zimskih mesecih navkljub stalnemu gretju ne občutite toplote. Da bi gretje zmanjšali, morate najprej poskrbeti za nova okna z dvojno zasteklitvijo. Kakovostna okna in vrata bodo poskrbela za manjšo porabo energije.

7. Sončna energija je prihodnost!

Če živite v hiši, je čas, da razmislite o uporabi sončne energije. Sončne celice in elektrarne ne proizvajajo nobenih emisij in ne škodujejo okolju. Moč sonca, ki je vsako leto močnejše in se v poletnih mesecih zdi, da bi nas brez težave grelo celo zimo, bi bilo res smiselno izkoristiti. Paneli sončnih celic lahko napajajo zunanjo razsvetljavo in manjše elektronske naprave, grejejo vodo v gospodinjstvu in v poletnih mesecih poskrbijo za uživanje v vrtni solarni prhi.

Sončne celice na strehi hiše in vetrne turbine v ozadju - koncept trajnostnih virov energije.

8. Zapirajte vodo

Tudi s porabo vode lahko prihranite in prispevate k manjši porabi energije. Če posodo pomivate na roke, naj voda vmes ne teče v prazno. Če uporabljate pomivalni stroj, skušajte uporabljati eko program ali pa skrajšajte čas pranja.

Če imate radi tedenske kopeli, jih zmanjšajte na enkrat mesečno. Najboljša izbira je torej tuširanje tipa namili in izperi. Takšna premišljena poraba vode se bo vsekakor poznala na računu.

9. Zmanjšajte temperaturo pranja perila

Včasih je veljalo, da perilo ni dobro oprano, če ga ne operemo na 60 stopinj in več. Ta mit je ovržen. Oblačila brez trdovratnih madežev lahko brez težav operete s krajšimi 20-minutnimi programi na temperaturi 40 stopinj ali manj. Poleg tega ne perite le nekaj posamičnih kosov oblačil, raje počakajte, da se nabere še nekaj perila, in izkoristek energije bo še večji.

Rabljena oblačila - pisani ženski puloverji visijo na obešalnikih in čakajo na ponoven nakup, reciklažo ali donacijo.

10. Kupujte rabljena oblačila

Rabljena oblačila postajajo pravi hit med mladimi. Glas mladih je danes vse bolj močan in opozarja na napake tržnega kapitalizma, ki proizvaja velikanske količine oblačil hitre mode, ki jih najpogosteje šiva poceni delovna sila v nečloveških pogojih na drugem koncu sveta. Čas je, da si nalijemo čistega vina in začnemo delovati trajnostno. To pomeni, da omejimo brezglavo nakupovanje, strgana oblačila pa popravimo ali zašijemo, in ne odvržemo. Kupujemo lokalno in podpiramo domače znamke. Obiščemo izmenjevalnice oblačil in razbijemo mit, da rabljena oblačila niso nekaj, za kar je vredno odšteti denar.

Varčevanje z energijo se zagotovo obrestuje, saj vas bo poleg veselja ob pogledu na mesečne položnice razveseljevalo tudi dejstvo, da ste se aktivirali kot posameznik, ki s svojimi na videz majhnimi dejanji prispeva k boljši družbi, zeleni prihodnosti in prijaznejšemu planetu, ki ga puščamo prihodnjim generacijam.