bolha.com svetuje

22. 09. 2022

Je vaša pisalna miza urejena?

Petra M. K.
2 minuti

Ljudje imamo različne poglede na urejeno delovno okolje, zato velja poudariti, da minimalistično urejen pisarniški kotiček verjetno ne ustreza vsem. Nekateri imajo radi malo 'ustvarjalnega nereda' in jih malce neurejena pisalna miza pri delovnem procesu prav nič ne moti. In prav je tako. Glede na to, da delo od doma postaja stalnica, je marsikdo primoran znotraj domačega doma poiskati kotiček, ki bo namenjen delu.

Pogled na domači kotiček z urejeno pisalno mizo in rožami.

Načini, kako opremiti prostor za delo, so zelo različni. Kaj je torej tisti 'higienski' minimum, ki ga je treba vzdrževati, da se boste v svoji domači pisarni dobro znašli in ostali učinkoviti?

Pisalna miza brez odvečne navlake

Urejena pisalna miza s svinčniki, škarjami in lončnico.

Morate včasih brskati med kupi dokumentov, listki z opomniki, skodelicami kave in krožniki, ki ste jih pozabili odnesti v pomivalni stroj? Da ne bo pomote, to se zgodi prav vsakomur. Če imate občutek, da se ne znajdete več, je morda napočil čas, da se znebite odvečne navlake in znova organizirate svoj delovni kotiček. Pisalna miza naj bo v osnovi prostor za računalnik, pisarniški blok in pisala.

Udoben pisarniški stol

Oranžen pisarniški stol in rumena stena.

Vam je na delovnem mestu udobno? Naložba v kakovosten pisarniški stol, ki se lepo prilagaja dimenziji mize, vam bo prihranila odvečne bolečine v vratu in spodnjem delu hrbta. Stol lahko občasno zamenjate tudi za veliko terapevtsko žogo, ki bo popestrila sedenje in aktivirala mišice spodnjega dela trupa.

Računalnik naj ne bo preblizu

Čeprav se delu z računalnikom danes težko izognemo, je pomembno, da ga namestimo v pravilni višini (ne prenizko in ne previsoko), nekako v višini čela. Razdalja med očmi in zaslonom naj bi bila najmanj 50 centimetrov, a je boljša večja razdalja. Kontrast zaslona naj ne bo premočan, saj lahko te včasih povzročajo bolečine očes. Torej, računalnik naj ne bo preblizu.

Organizirajte pisarniški material

Pisarniške police, polne barvnih map in drugega pisarniškega materiala.

Mogoče se boste lažje znašli, če pisarniški material namesto v predalnik organizirate po kategorijah. Pri tem si lahko pomagate s škatlami za shranjevanje (fascikli), kjer gradivo razvrstite v mape. Škatle pa enostavno poimenujete za lažje iskanje.

Namizna svetilka in preproga

Domača pisarna bo prijetnejša in domača, če vas bo pod nogami grela udobna preproga. Ta bo delovni kotiček lepo povezala v celoto in mu dodala občutek domačnosti. V del urejenega in prijetnega ambienta domače pisarne sodi tudi kakovostna namizna svetilka.

Sobne rastline ustvarijo čudeže

Zelena stena, obdana s polnimi policami zanimivih sobnih rastlin.

Kdo se ne počuti dobro med rožicami? Sobne rastline preprosto spremenijo prostor in mu dodajo življenje. Okrog svojega delovnega prostora si nujno namestite nekaj najljubših rastlin, ki bodo poskrbele za čistejši zrak, pogled na zeleno barvo pa odpočil oči. :)