bolha.com svetuje

25. 11. 2019

Kako izbrati kvalitetna oblačila, ki bodo trajala dlje?

Ekipa bolha.com
2 minuti

Smo v dobi silnega potrošništva, a nekateri posamezniki se že zdaj predobro zavedajo posledic takšnega ravnanja in želijo svoje mišljenje deliti s širšo množico. Kaj lahko sami naredimo, da z zmanjšanjem potrošništva blagodejno vplivamo na okolje? Za začetek izbirajmo trajna in kvalitetnejša oblačila.

Različna pisana oblačila, obešena na obešalnikih.

Kako vedeti, ali je oblačilo kvalitetno? Več denarja ne pomeni nujno boljše kvalitete, na srečo. Veliko dražjih znamk uporablja enake materiale in blago, kot jih uporabljajo znamke srednjega ali nizkocenovnega razreda. Kako, torej, vedeti, ali je oblačilo, ki jo kupite, kvalitetno?

1. Razmislite, kdo ga prodaja

Ali ste vedeli, da hitro rastoče znamke oblačil proizvedejo okrog 52 »mikro sezon« letno? To pomeni, da smo potrošniki neprestano pod pritiskom, da vedno znova kupimo nekaj novega. Oblačila, narejena na tako ekspresen način, so namenjena nošnji le nekajkrat. Ob naslednjem nakupovanju in prenovi svoje garderobne omare se osredotočite na manjše, neodvisne trgovine. Njihova oblačila so narejena na odgovoren način in z večjo mero skrbnosti.

2. Občutite ga

Ne glede na to ali oblačila kupujete preko spleta ali v fizičnih trgovinah, vedno si vzemite čas, da si ga ogledate in potipate, preden postane del vaše garderobne omare. Ne svetujemo vam, da se igrate detektiva, a nič vas ne stane, če opravite majhno raziskavo vsakega kosa.

Druga roka – najboljša roka. Preverite ponudbo oblačil na bolha.com.

Nudimo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo povedali, ali je oblačilo kvalitetno, ali ne.

  • DODATNI GUMBI

Saj veste, o katerih gumbih govorimo. O tistih, ki so pripeti skupaj z etiketo oblačila. To pomeni, da je proizvajalec vaše oblačilo ustvaril z namenom, da traja dolgo, saj bo po njegovem mnenju čez nekaj let potrebno popravkov.

  • KOVINSKE ZADRGE

Kovinske zadrge so vsekakor bolj trpežne od plastičnih, resnica pa je takšna, da sestavljajo le redka oblačila.

  • NARAVNA TKANINA

Materiali, kot so bombaž ali lan, se bodo ob pogostem pranju v pralnem stroju redkeje strgali in razširili. Preverite, iz katerega materiala je narejeno vaše oblačilo, tako, da si preberete etiketo, ki je našita nanj.

  • DOBRI ŠIVI

Dobro si poglejte šive. Če se vam že zdaj zdijo šibki, je to znak, da se takšnemu kosu raje izogibajte.

  • OGLED NA PRAVI SVETLOBI

Ste že kdaj naročili tisti par hlač, za katere se je na koncu izkazalo, da se ob dnevni svetlobi vse vidi skozi njih? Naslednjič se pred nakupom odločite, da material, iz katerega so narejene, podrobno preučite na svetlobi. Če skozenj vidite svojo roko, se zanj raje ne odločite. Razen, seveda, če je ravno ta provokacija tista, ki ste jo iskali.

3. Poiščite blagovno znamko, ki ji zaupate

Poiščite blagovno znamko, ki vas do zdaj nikoli ni razočarala in lahko rečete, da ji zaupate. Naj bo ta znamka tista, v kateri se počutite odlično in veste, da bo veselje trajalo dlje časa.