bolha.com svetuje

05. 11. 2021

Kako najeti stanovanjski kredit po najboljših pogojih?

Ekipa bolha.com
4 min

Razmišljate o stanovanjskem kreditu? Potem ste na pravem mestu. V nadaljevanju preverite, na kaj vse morate biti pozorni, da se boste zadolžili res varno. Najem kredita lahko (sploh ob stalnem naraščanju cen nepremičnin v zadnjih letih) predstavlja velik finančni zalogaj vsak mesec, naslednjih 20 ali 30 let, odvisno od obdobja odplačevanja kredita.

Pogled na par, ki se objema med škatlami v novem stanovanju.

1. KORAK: Premislite o svojih finančnih sposobnostih in ugotovite, koliko kredita lahko vzamete

Svetujemo vam, da ocenite svojo kreditno sposobnost, še preden pričnete razmišljati o nakupu nepremičnine. Pri tem upoštevajte sredstva, ki jih imate na razpolago, družinske dohodke in predvidene redne stroške gospodinjstva (npr. hrana, elektrika, voda, vrtec, telefon, zavarovanje). Za to boste potrebovali dober pregled nad svojimi rednimi mesečnimi prihodki in odhodki. Razlika med njimi predstavlja namreč približen znesek, ki ga lahko namenite poplačilu kredita.

Pri predvidevanju svojih stroškov upoštevajte tudi izredne dogodke, ki lahko v hipu spremenijo vaše finančne sposobnosti (izguba službe, okvara avtomobila, zdravstvene storitve, počitnice ipd.). Banka bo ocenila, da ste kreditno sposobni, če vam od rednih mesečnih prejemkov po odbitku vseh obstoječih mesečnih obveznosti in nove anuitete ostane minimalna plača. 

Za najem stanovanjskega kredita se je treba odločiti premišljeno, zato je priporočljiv posvet z bančnim strokovnjakom. Svojo kreditno sposobnost lahko Informativno preverite tudi sami, s spletnim informativnim izračunom. Prav tako si lahko naredite informativni izračun kredita. V Novi KBM upoštevajo različne situacije strank in ob obisku v poslovalnici pripravijo vam prilagojeno ponudbo stanovanjskega kredita.

Nasveti Ane Vezovišek, mag., finančne mentorice in specialistke za financiranje

  • Nakupa nepremičnine se lotite, ko vam je uspelo privarčevati najmanj petino celotnega zneska nakupa. Za preostali del najemite stanovanjski kredit.

  • Višina mesečnega kredita skupaj z njim povezanimi stroški naj ne bi presegala več kot 30 odstotkov vašega mesečnega bruto prihodka.

  • Kakšen obrok si lahko privoščite, ocenite tudi v praksi. Če menite, da bi lahko vaš kreditni obrok znašal 500 evrov mesečno, ta znesek takoj dajte na stran. To ponavljajte 6 mesecev, da se prepričate, kako takšna finančna obremenitev vpliva na vaš življenjski slog.

Preberite več nasvetov specialistke za financiranje

2. KORAK: Z bančnim svetovalcem se posvetujte o izbiri najustreznejše obrestne mere in obdobja odplačila zase

Pri najemu stanovanjskega kredita izbirate med dvema oblikama obrestne mere: fiksno in variabilno. Ključna razlika med obema je v (ne)predvidljivosti višine mesečnega obroka. Fiksna oz. nespremenljiva obrestna mera pomeni stabilnost, saj je mesečna obveznost skozi celotno obdobje odplačevanja kredita enaka. Pri spremenljivi obrestni meri pa se lahko mesečne obveznosti spreminjajo tako navzdol kot navzgor.

Mala šola obrestnih mer Nove KBM

Fiksna obrestna mera se v času trajanja kredita ne spreminja, kar pomeni, da stranka vsak mesec plača enak znesek in tako z gotovostjo ve, kakšne so skupne obresti, ki jih bo plačala med odplačevanjem kredita. Če vas skrbi morebitno povišanje obroka, vam pri Novi KBM svetujejo fiksno obrestno mero.

Pri Novi KBM lahko do konca leta ali do preklica najamete stanovanjski kredit s spremenljivo ali fiksno obrestno mero po posebni ponudbi. Poleg tega lahko do 31. decembra 2021 kredit najamete brez stroškov odobritve.

Spremenljiva obrestna mera je enaka seštevku vrednosti referenčne obrestne mere 6M EURIBOR-a in fiksne obrestne marže. Če se odločite za kredit po spremenljivi obrestni meri, vam pri Novi KBM pripravijo simulacijo vpliva povišanja EURIBOR-a na višino anuitete. Preverite seznam poslovalnic v svoji bližini.

Preverite informativni izračun in pridobite sebi prilagojeno ponudbo. O izbiri najustreznejšega obdobja odplačila in obrestne mere zase se posvetujte z bančnim svetovalcem Nove KBM, ki vam bo razlike med njimi natančno predstavil.

DOBRO JE VEDETI: Vsi kreditojemalci, tudi nekomitenti, lahko do konca leta pri Novi KBM najamete kredit brez stroškov odobritve. Več o ponudbi preberite na spletni strani Stanovanjski krediti | NKBM, kjer lahko tudi naredite informativni izračun.

3. KORAK: Zavarujte kredit pred izrednimi dogodki

Stanovanjski kredit lahko zavarujete na različne načine, najpogosteje s plačilom zavarovalne premije, ali z zastavno pravico na nepremičnini. pri čemer je na ozemlju Republike Slovenije mogoča tudi t. i. rastoča hipoteka.

V Novi KBM lahko stranke kredit zavarujete s plačilom zavarovanje premije ali s hipoteko, lahko pa ga kadarkoli brezplačno poplačate delno ali v celoti.

4. KORAK: Poskrbite za svoje življenjsko zavarovanje

Kaj pa, če se med odplačevanjem kredita zgodi kaj nepredvidenega? Tudi v takšnih primerih lahko računate na Novo KBM. Med pogovorom s strokovnjakom se dogovorite za odgovorno kreditiranje, kar v praksi pomeni, da kredit ne bo presegal vaših zmožnosti odplačevanja v celotnem obdobju najema kredita. Sem spada tudi možnost življenjskega zavarovanja in zavarovanja doma, zaradi česar boste vi in vaši najbližji brez skrbi.

Želite vedeti več? O stanovanjskem kreditu Nove KBM preberite več spletni strani ali se oglasite pri bančnih strokovnjakih v poslovalnicah Nove KBM.