Nepremičnine

29. 06. 2023

Ko počitniška hišica postane dom: Na kaj morate biti pozorni?

Z. Š.
4 min

V času, ko je vse več služb mogoče opravljati od doma in številni zaposleni niso vsak delovni dan prisotni v pisarnah, je več zanimanja za nakup počitniških hišic, ki omogočajo življenje v objemu narave, a neomejeno povezanost s svetom.

Počitniška hišica je pogosta izbira oseb, ki želijo živeti umirjeno in ubežati (pre)hitremu tempu velikih mest. Nekaterim takšna hišica predstavlja drugi dom, a si veliko tistih, ki si nepremičnine v mestu, predvsem v Ljubljani, trenutno ne morejo privoščiti, želi, da bi živeli v manjši hiši na podeželju.

Bivalni vikend je odlična možnost za cenejšo pot do nepremičnine.

Zato iščejo bivalni vikend, da bi ga po nakupu obnovili po svojih željah in zmožnostih in si tako z nekoliko manjšo investicijo zagotovili udobnejši in tudi večji dom, kot bi ga za enako količino denarja dobili v večjih slovenskih mestih.

Ne glede na izbrano možnost velja premisliti o naslednjih dejavnikih, preden sprejmete dokončno odločitev. Pomembno je predvsem, da prejmete čim več informacij. Najprej razmislite, zakaj si počitniško hišico oziroma bivalni vikend želite in kakšni so vaši dolgoročni načrti. Naj bodo vaša pričakovanja realistična.

Kako počitniško hišico spremeniti v pravi dom?

Dom mora biti prostor, kjer se počutite varni in kjer se lahko zares sprostite. Odločitev, kje boste prebivali, pa je življenjsko pomembna. Bo to stanovanje ali hiša? Starejše počitniške hišice načeloma sodijo med cenejše nepremičnine, saj boste trenutno za novogradnjo v velikosti približno 150 kvadratnih metrov v okolici Ljubljane odšteli več kot 500 tisočakov.

Že staro hišo podobne velikosti na podobni lokaciji lahko kupite za približno 200.000 evrov manj. Če je to manjša hišica, je cena lahko še nižja. Na to, da nekoliko več denarja ostane v vašem žepu in ga boste lahko pozneje namenili obnovi in urejanju hiše po lastnih željah, vpliva tudi lokacija. Med najdražje predele za nakup nepremičnine v Sloveniji sodita Ljubljana in Obala. Cene pa so vrtoglave tudi v Kranju.

Če iščete optimalno lokacijo, ki bo postala vaš novi dom, premislite o naslednjem:

 • Bivalni uredbi. Je po veljavnih predpisih v hišici, ki jo nameravate kupiti, stalno bivanje dovoljeno?
 • Prometu. Se boste dnevno vozili v službo? Prepričajte se, da ne boste preveč časa izgubljali z vožnjo.
 • Infrastrukturi. Preverite, kakšen je dostop do elektrike in vode ter komunikacijskega omrežja.
 • Dostopnosti. Boste do hišice dostopali z avtomobilom ali kakšnim drugim prevoznim sredstvom? Kakšne so povezave in ceste?
 • Storitvah. Je v bližini morda trgovina, banka, pošta? Sta dovolj blizu šola in zdravstveni dom?
 • Morebitnih naravnih nevarnostih. Je hiša na poplavnem območju? So pogosti plazovi ali neurja?
 • Okolici. Vam je lokalna skupnost blizu? Ali okolica omogoča uživanje v dejavnostih, ki so vam pri srcu? Če obožujete ribolov, je bolje izbrati bližino jezera ali reke, kjer lahko izvajate svoj konjiček.

Počitniška hišica kot drugi dom

Promet, razgled, bližina morja in gora, oddaljenost od doma ... Vse to bo vplivalo na to, kako pogosto boste zahajali v počitniško hišico, ki bo postala vaš drugi dom, in ali boste to počeli z veseljem. V nasprotnem primeru lahko drugi dom hitro postane obveznost, ki vam bo zgolj v napoto in odvečen strošek.

Vrtna garnitura popestri okolico vikenda.

Odločitev za nakup je odvisna tudi od želja posameznika. Obožujete potovanja in želite skorajda vsak mesec raziskovati drug kotiček sveta? Potem bo hišica, zasidrana na enem mestu, morda preveč omejujoča za vaše želje. Si želite varen pristan, v katerem se počutite sproščeno, lahko vrtnarite in uživate v enostavnih opravilih in popravilih okrog hiše, kot sta skrb za cvetje in barvanje ograje? Potem bo vaša duša ob prebivanju v počitniški hišici napolnjena.

Če boste v počitniški hišici preživljali predvsem konce tedna, bodite poleg dejavnikov, navedenih na seznamu, pozorni tudi na naslednje:

 • Lego. Želite bivati v bližini mesta ali popolnoma na samem? V bližini morja ali osrčju gora?
 • Povezljivost. Je dostop do lokacij, kamor redno zahajate, omogočen? So nujne storitve dovolj blizu vašim potrebam?
 • Okolico hiše. Premislite, s čim se boste v počitniški hišici ukvarjali in kakšno okolico za to potrebujete.
 • Varno lokacijo. Glede na to, da bo počitniška hišica večino tedna prazna, izberite lokacijo, ki velja kot varna.
 • Zasebnost. Izberite lokacijo, ki vam bo zares omogočila umik od vsakodnevnega vrveža.

Premislite o lokalni klimi in vremenu. Pomemben dejavnik je tudi to, ali boste vikend del leta oddajali ali bo namenjen le lastnim potrebam.

Dom je tam, kjer je srce

Če je bivalni vikend nekaj, česar si želite, bodite pri najrazličnejših oglasih, naslovljenih 'prodam vikend' ali 'bivalni vikend prodam', pozorni tudi na to, da izberete hišico, ki jo boste lahko dokaj preprosto prilagodili svojim željam in potrebam glede na slog in možnosti notranje opreme in prilagoditve, v katere vam ne bo treba vložiti (še enega) ogromnega kupa denarja.

Če si želite miru, je vikend v bližini narave premišljena izbira.

Zanimiv način, da ugotovite, ali vam je lokacija zares všeč, je, da nekaj časa bivate tam. Vsaj za nekaj dni najemite stanovanje v bližini, da začutite vzdušje.

Več podrobnih informacij, ki jih potrebujete pred odločitvijo za nakup nepremičnine, smo nanizali v blogu, in sicer o vsem, kar morate vedeti o nepremičninskem trgu v Sloveniji. Če iščete nov dom, lahko pokukate tudi na spletno stran bolha.com! Tudi če je vaš cilj prodaja vikenda, vam je lahko v pomoč objava oglasa na tem spletnem oglasniku. Pri odločitvi glede iskanja kotička pod soncem, ki bo popoln za vas, pa ne pozabite, da je najpomembnejše vodilo: Dom je tam, kjer je srce.