Nepremičnine

19. 01. 2024

Nakup nepremičnine: Kaj vse je dobro vedeti?

Z. Š.
6 min

Če iščete nepremičnino, ste na pravem mestu! Pred nakupom se je v izogib neželenim situacijam in morebitnim težavam treba nujno posvetiti temeljitemu pregledu stavbe.

Zbrali smo nepogrešljive smernice, ki bodo v pomoč, da pri izbiri novega doma ne boste brcnili v temo. Naj nakup nepremičnine ne bo stresen.

Nakup nepremičnine je eden najpomembnejših korakov v življenju.

V času, ko je lasten dom za številne težko dosegljiv, je treba biti še pozornejši ob nakupu. Manjše težave, ki jih ob pregledu nepremičnine, ki jo kupujete, morda spregledate, se namreč lahko sprevržejo v pravo nočno moro!

Šarma starejših zgradb ne gre zanikati. Pravijo, da imajo starejše zgradbe, kjer je nekdo že živel, dušo. To je pogosto odsotnost, ki je 'očitana' novim hišam in stanovanjem.

A ker je poleg tega treba biti pozoren tudi na fizično stanje zgradbe, ki bo postala vaš novi dom, smo strnili uporabne nasvete.

Temelji pomembno vplivajo na celoto

Se zanimate za zidane ali lesene hiše? Pri odločanju za nakup nepremičnine je pomembna predvsem strukturna celovitost sistema. Kaj to pravzaprav pomeni? To pomeni, da je treba preveriti, v kakšnem stanju so električni, vodovodni in ogrevalni sistem (preglejte tudi, kakšni so radiatorji).

Nasveti, kateri ogrevalni sistem se najbolj obrestuje, so strnjeni v prispevku z naslovom Drva, peleti ali kurilno olje: Kaj izbrati, da vam bo zares toplo, zapravili pa boste manj? Zanemariti ne smete niti stanja dimnika.

Če ima stavba še stare svinčene cevi, jih bo treba kmalu zamenjati, saj so v tem primeru vodovodne cevi zastarele in bolj podvržene poškodbam, svinec pa poleg tega tudi škoduje zdravju.

Ko govorimo o električni napeljavi, je treba upoštevati morebitne poškodbe v napeljavi, napake v vezavi in podobno. Odpove lahko recimo zaščita, ki preprečuje električni udar. Temu se lahko izognemo tako, da opravimo meritve na električni napeljavi. Tako lahko tudi ugotovimo, ali je napeljava dotrajana in jo je treba zamenjati. Cena takšnih meritev običajno znaša od 150 do 200 evrov.

Preveriti je treba tudi električno napeljavo.

Času ni mogoče ubežati

Tudi najtrdneje zgrajene domove načne zob časa. Razpoke in neenakomerne površine v temeljih lahko povzročijo korozijo, trohnenje in druga tveganja, ki ogrozijo celotno stavbo.

Ko pregledujete starejšo stavbo, bodite pozorni na to, ali se okna, notranja vrata in tudi vhodna vrata pri odpiranju in zapiranju zatikajo, pa tudi na razpoke na steni in neravna tla. To so namreč pogosti znaki težav s temelji stavbe. Preverite tudi, v kakšnem stanju so talne obloge.

Preverite, v kakšnem stanju so rabljena okna in vrata.

Pomembno je, da ne pozabite na to, saj stroški takšnih popravil zlahka dosežejo več kot deset tisoč evrov.

Pomembno: Ne odločite se za nakup starejše hiše ali stanovanja, ne da bi vaš potencialni novi dom pregledal strokovnjak. V primeru, da odkrijete nepravilnosti, se lahko tudi pogajate za nižjo ceno.

Če sami niste dovolj izkušeni in želite, da vam pri ocenjevanju stanja nepremičnine, za katero se zanimate, nekdo pomaga, je dobra izbira tudi izkušen nepremičninski agent.

Pozor, nevarni materiali

Ob nakupu starejše stavbe ali stanovanja obstaja verjetnost, da vsebuje nevarne materiale. Kaj sodi mednje? Svinec in azbest sta materiala, ki sta se včasih pri gradnji pogosto uporabljala, danes pa vemo, da je to lahko zdravju škodljivo. Svinec lahko pronica v okolje in vodovodni sistem, kar povzroči resne zdravstvene težave.

Ne pozabite na predvidene mesečne stroške

Zelo pomembno je upoštevati tudi energetsko učinkovitost, saj to lahko bistveno vpliva na mesečne stroške. Kakšno je trenutno stanje? Kolikšna je investicija, da bi stanje izboljšali? Vse to je treba upoštevati.

Dom po vaši meri

Kako veliko stanovanje ali hišo potrebujete? Trenutno bi morda bili zadovoljni z manjšim, a če v prihodnje želite svojo družino povečati, upoštevajte, da boste najverjetneje za to potrebovali nekoliko več prostora.

Mislite na prihodnost in dobro premislite, koliko prostora potrebujete.

Koliko spalnic in kopalnic potrebujete? Ker prespimo velik del življenja, je pomembno, da je tudi ta čas preživet kakovostno. Da je dobro imeti več kot eno kopalnico, se najbolj pokaže zjutraj, ko se vsem članom družine mudi od doma, kajne?

Premislite tudi, ali potrebujete parkirno mesto oziroma več njih. Vsakodnevno iskanje po napornem dnevu je precej zoprno opravilo. Želite imeti tudi zunanji prostor? Si želite balkona, terase ali vrta?

Pomembno je pomisliti tudi na to, ali je objekt na območju, ki ima status kulturne dediščine. To namreč lahko izjemno vpliva na to, kakšne so možnosti prenove, zaradi takšnega statusa pa je prenova lahko tudi dolgotrajnejša.

Je parcela ob železniški progi, avtocesti ali prometni cesti? Če je zgradba s starejšimi okni, lahko to predstavlja veliko težavo.

Opozorilni znaki, na katere bodite pozorni

Res je, pozorni morate biti na veliko stvari. Zato smo strnili nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni že med ogledom:

  • Slabo vzdrževana notranjost. Če že sprehod skozi potencialni novi dom razkrije, da lastnik zanj doslej ni temeljito skrbel, je to zagotovo znak za preplah.
  • Bližina vode. Da, jutranje prebujanje ob zvoku potočka je nadvse romantično, a se lahko kmalu spremeni v nočno moro, kakršno so recimo avgusta lani doživeli prebivalci Mengša, ko je poplavila reka Pšata.
  • Slabo nameščena okna. To je lahko znak, da so v hiši težave s temelji. Precej verjetno pa je, da boste rabljena okna morali kmalu zamenjati.
  • Plesen. Eden največjih znakov, da v stavbi nekaj zagotovo ni v redu. Ob ogledu preverite stanje v kopalnici, pipe in vodovodne cevi, pozorni pa bodite tudi na morebitne vlažne madeže na stropu. Preberite še: Kako se znebiti plesni?
  • Neprimerno zračenje. Slaba ventilacija v prostoru poveča tveganje za nastanek plesni. Poglejte, ali so na oknih vidni znaki vlage.
  • Streha! Zelo pomembno je, da preverite stanje strehe. Če je v slabem stanju, lahko katastrofalno vpliva na stanje drugih elementov zgradbe.
  • Izolacija. Kako lahko preverite izolacijo? Če se dotaknete stene, mora biti ta na otip topla in suha, ne pa hladna. Slednje je namreč lahko znak slabe izolacije.
  • Vodovod. Če se na to ne spoznate, se marsikatera težava, povezana z vodovodom, zlahka skrije. Preverite delovanje stranišča v stavbi, pozorni pa bodite tudi na znake razbarvanja. Enako storite pri pregledu kadi in prhe.

Poleg naštetega upoštevajte še lego bodočega domovanja – želite bivati na samem ali v strnjeni soseski? Preverite povezljivost in lokacijo, ali velja kot varna. Ne pozabite tudi na zasebnost, da se boste doma zares lahko umaknili od vrveža vsakdanjega življenja.

Zaradi spreminjanja narave dela številnih delovnih mest vse več ljudi opravlja delo od doma, zato se številni odločajo, da ne bodo živeli v velikih mestih, kjer sta tako nakup kot najem stanovanja ali hiše precejšen finančni zalogaj.

Če vas zanima, kako počitniška hišica postane dom in na kaj vse morate biti pri tem pozorni, smo za vas strnili vrsto uporabnih nasvetov.

Dejstvo je, da je pregled nepremičnine pred nakupom ključnega pomena. To je pomembna investicija v brezskrbno prihodnost. Prava odločitev je zagotovo tista, ki je informirana. Z upoštevanjem naštetih nasvetov boste k nakupu novega doma zagotovo lahko pristopili samozavestneje in prevzeli nadzor nad situacijo.