Ali ste vedeli?

14. 12. 2022

Kaj imajo skupnega peleti, drva in mobilni telefoni?

Petra M. K.
3 minute

Kaj smo na bolha.com iskali v letu 2022?

Vstopili smo v zadnji mesec leta. Ker se spodobi zapisati nekaj zaključnih misli, smo vam pripravili kratek pregled najbolj iskanih besed na spletnem portalu bolha.com, ki so vsaka po svoje zaznamovale leto 2022.

Večje povpraševanje po energentih in drugih surovinah smo opazili tudi na portalu bolha.com in ugotovili, da najbolj iskane ključne besede pravzaprav sovpadajo z dogajanjem na svetovnem trgu. Po analizi podatkov so letošnje leto zaznamovale naslednje besede: peleti, drva in mobilni telefoni. Najprej popolnoma nepovezane besede so na trgu v začetku jeseni povzročile pravi 'cunami'.

Pregled leta 2022.

Peleti in drva

Letošnja energetska kriza je marsikaj povzročila. Strah pred pomanjkanjem zemeljskega plina in visokimi cenami električne energije je ljudi 'prežel' z zaskrbljenostjo, ki je sprožila večje povpraševanje po teh surovinah.

S tem se lani sploh nismo ukvarjali, saj ogrevanje v hladnejših mesecih leta velja kot popolnoma samoumevno. Kdo bi si mislil, da bo v 21. stoletju kriza energentov stvar polemike. Še en dokaz, kako nepredvidljivo je življenje in svet, v katerem živimo.

Goreči peleti in drva.

Letos je mogoče zaznati povečano obiskanost kategorij, povezanih z ogrevanjem, tudi na spletni strani bolha.com. Iščejo se predvsem peleti, drva ter peči na trda goriva. Razlog bi lahko najverjetneje iskali v tem, da si ljudje zaradi visokih cen energentov ustvarjajo zaloge ali želijo zamenjati način ogrevanja, so nam povedali s podjetja bolha.com.

Trenutno stanje na trgu je sicer dokaj stabilno. Ljudje so si od začetne panike očitno oddahnili, poleg tega pa ustvarili dovolj zaloge, da so trenutno mirni. Bomo videli, kaj bo prinesla zima, ki se je pravzaprav šele dobro začela.

Seno

Se sprašujete, kaj v tem 'šopku' najbolj iskanih besed na spletni strani bolha.com počne beseda seno, ki ima letos bistveno več iskanj kot v prejšnjih dveh letih? Če dobro pomislimo, nam letošnje poletje na žalost ni namenilo veliko padavin. Težave z dobavljivostjo surovin in visoke cene krme so posledica letošnje suše, ki je močno prizadela kmetijske površine in jo trenutno najbolj občutimo v svojih denarnicah.

Bale sena na travniku.

Zaradi podražitev v vseh členih proizvodnje in distribucije hrane cene v prehrambni industriji strmo naraščajo. Zato ne bodite presenečeni, ko boste za nekaj kosov sadja, zelenjave, mesa in moke odšteli toliko denarja, kot ste pred meseci za zvrhan voziček hrane.

Huda poletna suša je prizadela rejce goveda, ki zaradi pomanjkanja sena praznijo svoje hleve, kar lahko povzroči opuščanje živinoreje.

Pametni mobilni telefoni

Če dobro pomislimo, so mobilni telefoni že dolgo časa nepogrešljivi spremljevalci našega življenja. Pri iskanju in kupovanju telefonov v zadnjih dveh letih nismo beležili večjih presežkov. V letu 2022 pa so se elektronske naprave znova uvrstile na iskalni seznam. Razlog za to so zagotovo novi modeli pametnih telefonov, pametnih ur in kamer.

• Pametni telefon iPhone 14
• Pametna ura Garmin fenix 7
• Pametni telefon Samsung s21 fe

Vstopnice

Dvignjene roke na koncertu.

Po več kot dveh letih zatišja je ponovno zaživela tudi zabavna industrija, ki zajema koncerte, gledališke predstave in športne dogodke. Tudi na spletni strani bolha.com beležimo večje povpraševanje po vstopnicah kot lani. Razlog je najverjetneje sprostitev ukrepov za zajezitev koronavirusa na področju dogodkov. Ljudje, željni zabave, lahko znova brez skrbi obiskujejo dogodke, kjer pod eno streho brez obveznih mask na obrazu uživajo in se sprostijo.

Česa letos nismo iskali?

Letos med drugim beležimo manj iskanj po različnih grafičnih ploščah ter 'mining rigov' in podobnih besednih zvez, ki so najverjetneje povezane z računalniki za rudarjenje kriptovalut. Glede na to, da se svetu kriptovalut v zadnjem letu resnično ne godi najbolje, je padec seveda pričakovan. Tudi iskanje po ključni besedi 'vinjeta' je upadlo. Razlog je najverjetneje letošnja uvedba elektronske vinjete.

Dobrodelnost

Čeprav dobrodelnost stežka obešamo na velik zvon, je prav, da se občasno pohvalimo tudi na tem področju. Kot vsako leto smo na dobrodelna bolha.com tudi letos pomagali družinam in otrokom iz socialno šibkejših okolij in jim poskušali polepšati vsakdan.

• Osrečenih družin: 7
• Osrečenih otrok: več kot 22
• Zbrani denar: približno 5500 €

Naj vam na tem mestu zaželimo prijetne praznike in srečno 2023. Kaj nam bo prineslo, je seveda težko napovedati, a naj bo polno drobnih prijetnih trenutkov, ki jih boste delili s sebi ljubimi ljudmi.