Turizem

15. 12. 2023

Kam na predbožični izlet? Vabijo praznični Zagreb, Istra in Zadar

Z. Š.
4 min

Ulice so že zadišale po kuhanem vinu, praženih mandljih in vroči čokoladi, strehe pa je že pobelil sneg. Veseli december je tu!

Kam se boste letos odpravili na predbožični izlet občudovat praznične lučke, ki pričarajo prav posebno toplino, in uživat v gurmanskih dobrotah? Zabava ni vedno daleč, številne priložnosti se skrivajo že za ovinkom!

Čas je za predbožični izlet! Kam se boste odpravili letos?

S prvim snegom smo dočakali tudi pravo zimsko čarobnost. Želite ustvariti nepozabne spomine? Z najbližjimi se odpravite na predbožični izlet! Sproščene decembrske vibracije lahko doživite nedaleč od doma!

Naj bo edinstveno: Izberite praznično vzdušje ob morju

Čarobna mesteca v Istri, ki jih človek prav z veseljem raziskuje brez posebnega cilja, so decembra zažarele s prazničnimi lučmi. Tako imenovane UMAGIČNE praznike lahko doživite v Umagu, kjer boste lahko uživali v številnih koncertih, druženjih z Božičkom in kinu, na prvi dan novega leta pa bo tam potekalo celo novoletno kolesarjenje.

Tudi Novigrad bo v adventnem času postal prizorišče številnih dogodkov, namenjenih prav vsem generacijam. Adventne hiške vas bodo zagotovo prepričale s pestro kulinarično in vinsko ponudbo, razočaral pa vas ne bo niti adventni program, ki bo od 15. do 17. decembra ponujal koncerte, sejem in obdarovanje v družbi dedka Mraza.

Obožujete drsanje? V zimskih radostih lahko uživate v številnih drsališčih na prostem – najdete jih v Pulju, Umagu, Poreču, Motovunu in Pazinu.
Če obožujete penino, je december zagotovo pravi trenutek za uživanje ob njej. Obiščite mednarodni festival penečih vin v Višnjanu.

Drsanje je ena najbolj priljubljenih zimskih aktivnosti.

Hrvaška prestolnica velja za eno najlepše okrašenih mest v prazničnem času! Najboljši način, da ugotovite, ali to velja, je, da se prepričate na lastne oči!
Čarobne lučke, ki vzbujajo prijeten občutek nežnosti in romantike, na številne trge, ulice in parke prinašajo v Zagreb praznični duh že od 2. decembra. V adventnem Zagrebu boste lahko uživali vse do 7. januarja prihodnje leto.

Prav poseben čar ima, ko se pred prazniki z najbližjimi odpravite raziskovat mesta nedaleč od doma, tam pa uživate ob skodelici kuhanega vina ali čaja, doživetje pa popestri prijeten vonj cimeta in lokalnih poslastic, ki veje po ulicah.

Za vas smo raziskovali tamkajšnje praznično vzdušje. Poglejte, kako so letos videti ulice hrvaške prestolnice.

Lokacije, ki jih med obiskom ne smete izpustiti, so zagotovo naslednje:

  • Park Zrinjevac. Park v osrednjem delu hrvaške prestolnice, ki mu Hrvati radi rečejo kar 'dom adventa'. Tam ne manjka stojnic in dogajanja, zato je to popolna lokacija za predpraznično druženje in srečanja s prijatelji.
  • Ledeni park na Trgu kralja Tomislava. Kraj, kjer se ustvarjajo najlepši decembrski spomini. Prizorišče nepozabnih družabnih trenutkov, ki jih popestrijo vragolije na ledu.
  • Strossmayerjev trg. Dogajanje na enem od glavnih trgov v Zagrebu tudi letos osvaja srca z zabavnim značajem in netradicionalnim pristopom.
  • Terasa hotela Esplanade. Če obožujete razkošje in eleganco, je to prava lokacija za vas.

Zagreb bo v letošnjem decembru postregel z več kot stotimi koncerti. Med drugim boste lahko uživali v glasovih različnih zborov, novo leto pa dočakali ob nastopu reške zasedbe Let 3 in Zagrebške filharmonije.

V najstarejšem delu mestnega jedra, Gornjem gradu, si lahko od 6. do 22. decembra (vsako sredo, četrtek in petek) ogledate 160 let staro tradicijo prižiganja plinskih svetilk.

Za tiste, ki najbolj cenijo čarobnost praznikov (otroke), so v Zagrebu pripravili pester program. Tako si lahko ogledate, kako živali v zagrebškem živalskem vrtu živijo pozimi, uživate v praznično obarvanih predstavah v otroškem gledališču in razvajate brbončice v muzeju čokolade.

Delavnice, koncerti in božični tek

Kulinarična doživetja, raznovrstne okusne pijače, glasbeni nastopi in zabavne aktivnosti za otroke in odrasle so v času adventa doma tudi v Zadru.

Glavni božični sejem najdete na Trgu Petra Zoranića, kjer boste že to nedeljo z otroki lahko uživali na delavnici svete Lucije. Vključevala bo animatorje v kostumih, delavnice izdelovanja praznične dekoracije in poslikavo obraza.

Zvrstilo se bo več predstav in koncertov, med drugim bodo nastopili Grupa Vista, Zoran Jelenković in Marko Škugor.

V soboto, 16. decembra, se lahko udeležite božičnega teka Zadar Christmas Run 2023, ki poteka od leta 2019. Tekači prejmejo božične kapice in rdeče majice.

Če ste bolj aktivnega duha, se udeležite božičnega teka!

Kaj vse si morate ogledati in poskusiti

Če boste v Istri, je škoda izpustiti ogled znamenite Puljske arene. Znameniti amfiteater so zgradili istočasno kot Kolosej v Rimu. Nekoč je ta ikonična arena sprejela približno 20.000 gledalcev. Danes so tam številne prireditve, kjer prirejajo tudi koncerte in filmske festivale.

Ste sploh obiskali Zagreb, če se niste sprehodili skozi Tunel Grič? To je predor za pešce, ki povezuje Radićevo in Mesničko ulico, dolg pa je 350 metrov. Med privlačnejšimi aktivnostmi je tudi sprehod po Gornjem gradu, kjer lahko vidite številne stavbe v slogu habsburške monarhije. Tam sta tudi Strossmayerjeva promenada in vzpenjača, s katero se povzpnete na tamkajšnji grič, ki ponuja čudovit razgled na prestolnico.

Če obožujete gastronomijo, si privoščite obrok v restavraciji NAV, ki združuje domačnost z vrhunsko kulinariko. Dobro kavo poiščite v kavarni Quahwa v središču Zagreba, kjer lahko uživate v sladkasti kavi s sadnim ali čokoladnim pridihom.

Za sladke sanje

Tako, kaj vse si boste ogledali, veste, kje boste pili in jedli, prav tako. Na vrsti je le še nekaj, kar je najpomembnejše. Kje boste spali?

Raziščite raznoliko ponudbo na turizem.bolha.com! Še danes poiščite nastanitev po svoji meri in jo nemudoma rezervirajte! Naj bo decembrski čas poln topline in brezskrbnosti!