Turizem

29. 09. 2023

Kam za krompirjeve počitnice? Na lov za pristnostjo in sproščenim vzdušjem!

Z. Š.
5 min

Od poletja smo se dokončno poslovili, tla pa je že okrasilo živobarvno jesensko listje, zato je pravi čas, da začnemo razmišljati o jesenskem oddihu. Kam se letos odpraviti za krompirjeve počitnice? Za vas smo zbrali nekaj navdihujočih idej za izlete, ki bodo poskrbeli za nepozabne spomine!

Krompirjeve počitnice so popoln čas za oddih na morju.

Jesen je čas toplih in udobnih puloverjev, barvitih prizorov narave, ki osupnejo s svojo živobarvnostjo, vročega kostanja ter omamno dišečega kakava. Ne glede na to, kaj vam predstavlja tisto popolno jesensko doživetje, če ste med tistimi, ki jih potovanja napolnijo z energijo, novimi idejami in motivacijo, berite naprej!

Potovanje in spoznavanje novih krajev vas z bližnjimi zagotovo bolj poveže, kot če vsak večer obsedite pred zasloni in pobeg od vsakodnevnih obveznosti iščete zgolj v virtualnem svetu.

Če si želite za trenutek oddahniti od vsakodnevnih skrbi in gospodinjskih opravil, si privoščite oddih nedaleč od doma. Če pa ste željni povsem novih zgodb in hoje po neznanih krajih, se odpravite malo dlje.

Čarobnost najdete že streljaj od doma!

Če ste se odločili, da bližajoče se dela proste dni izkoristite za krajši oddih, se odločite za bližnje destinacije. Po dogodivščine vam ni treba na drugi konec sveta, zabava se pogosto skriva že za ovinkom!

Obožujete Istro in njena očarljiva mesta, ki imajo tisti prav poseben šarm? Ali pa ste navdušeni nad otoki in kristalno čisto vodo, v kateri se tudi jeseni še da zaplavati v neobljudenih zalivčkih? Če ste dovolj pogumni in sprejmete izziv, seveda!

Zabava je blizu, obiščite Istro!

Poiščite nastanitve v Istri!

Kaj se bo v času krompirjevih počitnic dogajalo v Istri? Zbrali smo nekaj predlogov!

Hrana, hrana in še enkrat hrana!

»Kaj bi lahko bilo pomembnejše, kot nekaj za pod zob?« se je nekoč vprašal priljubljeni pravljični lik medvedek Pu.

V Lovranu na Opatijski rivieri lahko ves oktober uživate v kostanjevih dobrotah. Tam bo namreč že 47. zapored potekal festival Marunada.

Poleg kostanja so prava specialiteta, ki si jeseni zasluži prav posebno pozornost, zagotovo tudi gobe! Nedaleč od slovensko-hrvaške meje, med Bujami in Novigradom, se skriva mesto Brtonigla. Za vikend pred oktobrsko-novembrskimi prazniki, 28. in 29. oktobra, bodo tam potekali Dnevi gob.

Na delavnicah boste spoznali skrivnosten in zanimiv svet gob, zakaj jih je tako pomembno ohraniti in kakšna je njihova vloga v prehrani. Če ste bolj tekmovalne narave, pa vas bo zagotovo prepričalo tekmovanje v lovu na gobe!

Prav isti vikend boste v Novigradu lahko uživali v gastronomski izkušnji, imenovani Park Food Fest (angl. Festival hrane v parku, op. p.). Svoje kreativne jedi bodo predstavljale restavracije iz različnih delov severozahodne Istre. Gurmansko izkušnjo bo popestril razgled na morje, ki se mu je tako kot dobri hrani kar težko upreti, kajne?

Kostanj je ena od jesenskih dobrot.

Če ste gurmanska družina, vas bo gotovo zanimal tudi Festival Tartufov, ki bo 4. in 5. novembra v mestu Buzet. Obiskovalci si boste lahko tartufe ogledali, jih poskusili in kupili, postregli pa si boste lahko tudi z ostalimi istrskimi dobrotami – sirom, pršutom, olivnim oljem, vinom in še čim!

Če vas bo pot na Hrvaško zanesla nekoliko pred jesenskimi prazniki, se lahko tretji vikend v oktobru udeležite Bučijade v Ivanić-Gradu, nedaleč od Zagreba. Kot že ime izdaja, bodo v središču pozornosti buče.

Pobeg v filmski in glasbeni svet

Saj veste, na dobro počutje ne vpliva le hrana, pomembno je tudi, s čim hranite svoje misli. Katere filme gledate, kakšno glasbo poslušate, katere knjige berete ...

Med 4. in 11. novembrom bo v Istri, natančneje v Poreču, potekal mednarodni festival dokumentarnega filma Porečdox. Filmski del programa se osredotoča na filmska dela iz regije, spremljevalni program pa vas bo navdušil s številnimi razstavami, delavnicami in drugimi dogodki.

V Poreču bo konec oktobra tudi glasbeni festival, namenjen precej specifični publiki. Herbststadl 2023 je namreč festival, kjer na svoj račun pridejo oboževalci nemške narodnozabavne glasbe, znane tudi kot 'šlagerji'. Če ste med njimi, boste zagotovo navdušeni, da bodo med drugimi nastopili tudi Fantasy, Münchner Freiheit, Die Draufgänger in Claudia Jung, pa tudi Die Edlseer in Marlene Martinelli.

Jesenski sprehod po obmorskih ulicah.

V iskanju pristnosti in sproščenega vzdušja

Če ste med tistimi, ki bodo jesenske počitnice izkoristili za nekoliko daljši oddih, si privoščite raziskovanje malce bolj oddaljenih krajev. Kaj se vam prikaže pred očmi, če zamižite in si predstavljate popoln oddih zase? Če so to predvsem kraji, ki odajajo sproščene vibracije, kjer dobite vtis, da se nikomur nikamor ne mudi in da je pristnost na prvem mestu, obiščite Dalmacijo!

Oglejte si pestro izbiro nastanitev v Zadru in Splitu!

Konec oktobra boste morski navdušenci tam lahko uživali v pogledu na plovila, saj bo potekal Biograd Boat show. Na vodilnem navtičnem sejmu v tem delu Evrope bo na ogled kar 400 plovil. Ko sonce zaide, se dogajanje preseli tudi v središče mesta, zaradi čudovite lege mesta Biograd na Moru pa je sejem zares posebno doživetje.

Če se odpravite v Dalmacijo, ne gre izpustiti Splita, ki je znan predvsem po Dioklecijanovi palači. Gre za enega najbolje ohranjenih spomenikov rimske arhitekture. Za palačo pravijo tudi, da je pravo 'mesto v mestu', saj se znotraj nje nahajajo številne uličice in trgi, tam pa lahko najdete tudi lokalne trgovine, kavarne in restavracije. Obisk palače toplo priporočamo tudi vsem oboževalcem Igre prestolov, saj je služila kot kulisa za mesto sužnjev Meereen.

Pravo splitsko vzdušje pa zagotovo pričara skodelica kave na znameniti splitski Rivi, ki ji domačini rečejo kar 'splitska dnevna soba'.

Vas že ščemi v podplatih in hrepenite po raziskovanju? Dobre volje smo običajno, če smo siti in naspani, zato velja na potovanju poskrbeti tudi za kakovosten spanec! Nastanitev, ki ustreza vašemu načinu življenja, poiščite na bolha.com Turizem. Raziščite top ponudbo in nastanitev po svojem okusu rezervirajte še danes!