Turizem

09. 08. 2023

Podaljšan konec tedna v Istri: Doživite noč čarobnih utrinkov

Z. Š.
3 min

Končno je tu spet sonce, konec tedna pa se vrača tisto pravo vroče poletje! Preživite ga v Istri! Pomislite ... kaj se vam prikaže pred očmi, če zamižite in si predstavljate popoln oddih zase? Če to niso zgolj peščene plaže, opremljene z ležalniki s pogledom na morje in palme, ampak tudi aktivno preživet prosti čas, odkrivanje novih kotičkov in dogodivščine vseh vrst, konec tedna obiščite hrvaški biser, ki je le streljaj oddaljen od Slovenije.

Naj bo noč utrinkov v Istri čarobna!

Potovanje in spoznavanje novih stvari vas bo zagotovo bolj povezalo z bližnjimi, kot če vsak večer preživite pred ekranom in pobeg od vsakodnevnih obveznosti iščete zgolj v fiktivnem svetu. Življenje je zunaj, zato izkoristite čudovito naravo, ki jo ponuja Istra!

Ste siti monotonega vsakdana in bi radi imeli občutek, da življenje zares dihate s polnimi pljuči? Potem ste na pravem mestu.

Edinstvena priložnost za doživetja

Ta konec tedna uživajte v noči, polni utrinkov. V soboto, 12. avgusta, vas bo razveselil pogled na bogat meteorski roj. Gre za utrinke, ki jih imenujemo perzeidi, po ljudskem izročilu pa so to solze svetega Lovrenca. Prav v noči s sobote na nedeljo bo pojav dosegel vrhunec, pri čemer je običajno mogoče vsako uro videti 60 utrinkov ali več.

Prav posebno dogajanje se bo na ta dan odvijalo v Rovinju. Ta večer bodo namreč priredili dogodek, imenovan Noč svetega Lovrenca, ob tej priložnosti pa ugasnili mestne luči in ulice osvetlili z baklami. Začetek dogodka bo s plesom skozi mesto naznanila plesna skupina. Od 21. ure dalje bodo za romantično vzdušje na različnih trgih po mestu poskrbeli glasbeniki.

Če obožujete glasbo, lahko že večer prej, 11. avgusta, uživate v jazzu. V okviru cikla poletnih koncertov z imenom Live at Jazz Corner na mediteranski trg v Novigradu prihajajo Blues Brajders.

Se tudi vam zdi pripovedovanje zgodb naravnost čarobno? 12. avgusta lahko v Motovunu prisluhnete zgodbi o čarovnici Diletti. Razkrite bodo mračne skrivnosti preteklosti tega čudovitega kraja. Raziščite mesto, ki sta ga zaznamovali zgodovina in čarovnija.

Podaljšan konec tedna v Istri izkoristite še za občudovanje čarovnije v zraku. O čem govorimo? V Poreču si v ponedeljek, 14. avgusta, oglejte ples na svili. Ob izjemnih plesno-akrobatskih sposobnostih plesalcev boste zagotovo ostali odprtih ust.

Sladkorčki, ki jih preprosto morate obiskati

Istra je znana predvsem po čarobnih mestecih, v katerih se človek z veseljem za nekaj uric izgubi, pravljičnih plažah in pestri kulinarični ponudbi. Kaj je torej tisto, česar preprosto ne smete zamuditi?

Rovinj ponuja prelepe razglede.

Ob obisku Istre preprosto ne moremo mimo ikonične Puljske arene. Gre za znameniti amfiteater, ki je bil zgrajen v istem času kot Kolosej v Rimu. Predvidevajo, da je ta puljska znamenitost nekoč sprejela okoli 20.000 gledalcev. V srednjem veku je bila prizorišče viteških turnirjev in sejmov, danes pa gosti različne prireditve od filmskih festivalov do koncertov.

Rovinj je sanjsko mesto ob morju, kjer lahko uživate na plaži, kosilu ali sprehodu skozi mesto, vsekakor pa vam ne bo žal, če se boste povzpeli do cerkve svete Evfemije in si privoščili prav osupljiv razgled.

Prav posebno mesto na vrhu hriba je tudi Motovun. Obkrožajo ga slikoviti vinogradi, odlikuje pa ga tudi dejstvo, da tam najdemo obilico tartufov, zato je jedi s tartufi mogoče najti v skorajda vseh restavracijah in trgovinah.

Veličasten kraj v Istri je naravni park Kamenjak. Za nekoliko bolj avanturistično izkušnjo se podajte po poti ob obali, ki bo postregla s številnimi razgledi na čudovite klife in plaže.

Rt Kamenjak se ponaša z osupljivimi klifi.

Slastni kotički

Ena najboljših stvari na potovanjih je uživanje v hrani. Ko se umaknemo od obveznosti in stresa vsakdana, lahko začnemo bolj uživati v na videz običajnih stvareh, kot je hrana.

Če želite svoje brbončice razvajati s svežimi ribami ob čudovitem razgledu, obiščite Ribarsko Kolibo v Pulju. Za prefinjeno izkušnjo obiščite restavracijo Meneghetti v mestu Bale. Umeščena je v prijeten rustikalen prostor, znana pa je po tem, da se njen jedilnik redno spreminja – vedno pa lahko računate na to, da svežo ponudbo hrane spremljajo lokalne olive in vino.

Pečeni kalamari so najboljšega okusa ob morju.

Kaj pa kava? Če obožujete kavo in se veselite vsake skodelice, zavijte v prijetno kavarno Augusto v Rovinju. Nekateri so na spletu zapisali celo, da morda strežejo kar najboljšo kavo na svetu. O tem nismo prepričani, a vsekakor jo je vredno poskusiti.

Za sladke sanje

Vas že ščemijo podplati in hrepenite po raziskovanju? Ni vam treba čakati celo večnost in potovati na drug konec sveta. Privoščite si vikend oddih nedaleč stran od doma, kratek in sladek odmor, med katerim boste napolnili baterije!

Kje boste spali? Raznoliko ponudbo raziščite na turizem.bolha.com in nastanitev po svoji meri rezervirajte še danes!