Turizem

19. 08. 2022

Očarljiva Istra in njeni skriti kotički

Petra M. K.
5 minut

Ena najbolj impresivnih in hkrati priljubljenih turističnih destinacij na Hrvaškem je zagotovo Istra. Poleg čudovitih plaž, romantičnih obalnih mest, antičnih gorskih vasi in zelene gričevnate pokrajine, ki na trenutke spomni na Toskano, vas bo hrvaška Istra vsekakor navdušila.

Zemljevid Hrvaške z Istro.

Tokrat odkrivamo njene skrite kotičke, ki nas od najlepših plaž ob obali popeljejo v notranjost in nagradijo z lepimi razgledi, naravnimi parki, bogato kulturno in etnološko dediščino ter odlično kulinarično ponudbo.

Najlepše plaže

• plaža Havaji (Pulj),
• Lone Bay (Rovinj),
• plaži Girandella in Sveti Andrea (Rabac),
• plaža Valbandon (Fažana) …

Vsi poznamo priljubljena obalna mesta, kot so Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj in Pulj, ki slovijo po lepih plažah in kamor se vedno znova radi vračamo.

Istrske plaže s svojimi romantičnimi zalivi in kristalno čistim morjem ponujajo vse, kar potrebujete za popoln morski oddih. Prodnate, skalnate in peščene plaže privabljajo turiste s celega sveta. Priljubljena prodnata plaža Valbandon v Fažani je idealna za družine z otroki. Medtem ko se bodo otroci igrali s snežno belimi kamenčki, se boste vi pocrkljali z ledeno kavo v bližnji kavarni.

Čudovita plaža, kristalno čisto morje in borovci v Fažani pri Pulju.

Nastanitve

Vzdolž obale vas čakajo različne turistične nastanitve, kot so: apartmaji ob morju, hotelska naselja, mobilne hiške in glamping nastanitve.

Večini hiška ob morju predstavlja popoln dopust. Če si želite bivati le nekaj korakov stran od vode in se vsak večer razvajati s prelepimi sončnimi zahodi, je dobro, da jo rezervirate še pred začetkom turistične sezone. Najlepši apartmaji ob morju in hiške so namreč zelo priljubljeni in zato hitro zasedeni.

Če spadate med ljubitelje kampiranja, so kampi na Hrvaškem na večini obalnih predelov, otokih in v notranjosti Istre. Kampiranje ob morju je že od nekdaj zelo priljubljeno. Danes kampi ponujajo vse udobje, ki si ga lahko privoščite v hotelu ali apartmaju, poleg tega je bivanje na prostem resnično nekaj posebnega. Poskrbljeno je tudi za tiste, ki na morju ne marajo preveč oblačil in zato počitnice radi preživijo v naturističnem kampu.

Turistične nastanitve na Hrvaškem – kuponi.bolha.com!

Najlepša mesta v Istri

Ko pomislimo na dopust na Hrvaškem, se nam v mislih zarišejo apartmaji ob morju z lastno plažo in ne pomislimo, da bi morda lahko preživeli proste dni tudi stran od morja, v notranjosti Istre. Prav tam se skrivajo čudovita antična mesteca, ki jih preprosto morate obiskati. V poletnih mesecih so še posebej očarljiva, saj pogosto gostijo filmske in glasbene festivale.

Slikovito zgodovinsko mesto Motovun na idiličnem hribu v središču hrvaške Istre.

Motovun – mesto filmskega festivala

Motovun velja za biser celinske Istre. Lepa vasica leži sredi hriba, obdana z vinogradi in gozdovi, v katerih rastejo tartufi. Značilno beneško obzidje, ki ga obdajajo romanske in gotske stavbe, vas bo popeljalo nazaj v preteklost in očaralo s svojo lepoto.

Mesto je bilo pretežno italijansko govoreče vse do konca druge svetovne vojne, ko je večina prebivalcev odšla nazaj v Italijo. Da mesto ni ostalo prazno, so ga spremenili v umetniško kolonijo in prazne prostore ponudili lokalnim umetnikom, kjer so si ustvarili svoje ateljeje. Umetniško gibanje je naredilo temelj za priljubljeni filmski festival, ki mesto spremeni v pravo filmsko kuliso. Dober film in fuži s tartufi je popolna kombinacija za prijeten poletni večer.

Sprehod po ozkih kamnitih ulicah mesta Grožnjan je resnično nekaj posebnega.

Grožnjan – mesto umetnikov

Še eno umetniško mesto, ki se je oblikovalo po drugi svetovni vojni in ga je najlepše obiskati v mesecu avgustu, ko gosti poletno šolo za mlade glasbenike in številne slikarske kolonije. Takrat Grožnjan postane oder številnim glasbenikom in ozke ulice zaživijo v vsej svoji lepoti. Obisk koncerta z dobro večerjo in kozarcem lokalne malvazije je nekaj, kar si na dopustu v Istri morate privoščiti.

Ljubko mestece Hum, ki velja za najmanjše na svetu, sestavlja le nekaj hiš.

Hum – najmanjše mesto na svetu

Ste že slišali za najmanjše mesto na svetu? Mesto, kjer boste našli eno daljšo ulico in ga, ne da bi se zadihali, prehodili v nekaj minutah. V njem poleg turistov skorajda ne najdete lokalnih prebivalcev. Po nekaterih izračunih naj bi jih tam stalno živelo le 30.

Morje nam ponuja številne zabavne vodne dejavnosti, kot je tudi parasailing.

Dejavnosti v naravi

Plavanje in vodne dejavnosti lahko popestrite z dolgimi sprehodi ob obali, tekom in kolesarskimi izleti. Za vse športne navdušence, ki težko zdržite brez pohodniških čevljev, notranjost Istre ponuja prijetne izletniške točke, Narodni park Učka vas zagotovo ne bo razočaral.

Pred načrtovanjem poletnih počitnic preberite: 10 nasvetov, kako načrtovati sanjski dopust.

Narodni park Učka

Narodni park Učka je približno 20 kilometrov dolg ozek gorski greben, ki se razprostira nad vzhodno istrsko obalo in Reškim zalivom. Če se povzpnete na najvišjo razgledno točko Istre, lahko občudujete edinstvene apneniške reliefne oblike, obiščete zanimive jame in se sprehajate po gozdu in stezah.

In kaj je najlepše? Razgled s samega vrha je izjemen in »zaobjame« večino polotoka Istra, otoke Cres, Lošinj, Krk, Kvarnerski zaliv, Gorski kotar, Velebit, vse do Tržaškega zaliva, Julijskih Alp in italijanskih Dolomitov.

Naravne in kulturne znamenitosti

Hrvaška Istra vas bo razvajala s srednjeveškimi mesti, palačami, cerkvami, in če želite pobegniti v naravo, vam priporočamo, da se sprehodite med dišečimi polji sivke, žajblja, smilja in materine dušice.

Živalim prijazne nastanitve – kuponi.bolha.com!

Brioni – najlepši arhipelag Sredozemlja

Brionsko otočje sestavljata dva večja in dvanajst manjših otočkov, ki se razprostirajo vzdolž istrskega polotoka na severni obali Hrvaške. Za obiskovalce je odprt samo največji otok Veliki Brion, kamor se pripeljete z ladjico, saj avtomobili niso dovoljeni. Naravni park predstavlja dom redkim rastlinskim in živalskim vrstam, ki ostajajo del te skrite in neokrnjene narave.

Mogočna puljska arena vam bo vzela dih in vas popeljala nazaj v čas rimskega imperija.

Puljska arena – veličasten rimski amfiteater

Veličastna Puljska arena vam še danes vzame dih in vas spomni na gladiatorske igre, ki so se v času rimskega imperija odvijale ob navzočnosti tudi do 23.000 gledalcev. Zgrajena iz lokalnega apnenca je še danes v zelo dobrem stanju, a je krvave spektakle zamenjala za kulturne prireditve, umetniške in glasbene festivale. Šesta največja rimska arena na svetu je vsekakor vredna ogleda.

Predstavili smo vam nekaj skritih kotičkov, ki jih ponuja hrvaška Istra in jih na svojem dopustu zagotovo ne smete izpustiti. Če pa še niste povsem odločeni, kateri del Hrvaške bi raziskovali, si preberite članek, ki vam bo pomagal odkriti, kje so najlepši kraji za dopust na Hrvaškem. Različne tipe turističnih nastanitev lahko rezervirate kar na kuponi.bolha.com.