Turizem

28. 02. 2020

Potep po srednjeveški vasici Šmartno

Ekipa bolha.com
1 minuta

V temačnem srednjem veku je v Goriških Brdih sijala vasica z neuničljivim obzidjem in s pravljičnimi sedmimi stolpi. Romantična starodavna vasica dandanes za svojimi zidovi skriva zgodbe preteklih Beneško – Habsburških vojn iz 16. in 17. stoletja.

Pesnik Alojz Gradnik je v svojih verzih o njej zapisal: »Že stara, s slavo venčana trdnjava, stoji kot orlovo gnezdo v srcu Brd, vmes smokev, breskev, olj in črnih trt.« V enem stavku je povedal vse in nas z besedami prepričal, da prav ta mala vas skrbno skriva zaklad, ki nas bo premamil.

Hiša kulture Šmartno

Obnovljen kompleks treh hiš je namenjen kulturnemu dogajanju. V njej gostijo številne likovne in fotografske razstave domačih in tujih avtorjev, koncerte, delavnice, predavanja. V Hiši je delujoč bar, kjer lahko poskusite vrhunska lokalna vina, za ljubitelje mediterana pa organizirajo degustacije oljčnega olja.

Briška hiša

Če si želite ogledati bivalno kulturo Brd, je Briška hiša, »etnološka zbirka, pravi kraj za to. V njej si lahko ogledate tradicionalno vinsko klet, razstavo, ki predstavlja razvoj Briške hiše od prazgodovine do danes ter življenje v Brdih v polovici 20. stoletja. V pritličju vas bo pričakal tipičen ambient briške kuhinje s keramičnimi izdelki in briškimi dobrotami.

Hiša Marica

»Nona« Marica je bila gospa, ki je otroke razvajala z domačimi dobrotami. Danes je Hiša Marica obnovljena stara domačija, kjer vam bodo postregli z vrhunskimi vini in tradicionalnimi jedmi. Če ugotovite, da ste malenkost pregloboko segli v kozarec, vam v Hiši Marica v primeru nezasedenosti nudijo tudi prenočišča.

Nona Luisa

V trgovinici boste našli širok nabor naravnih mil. Osnovna sestavina je hladno stiskano oljčno olje, ki so mu dodana zelišča, domače sadje, zelenjava ali vino. Dišeč omamen von milom dajejo naravna eterična olja, glina in deli rastlin pa ga prijetno obarvajo.

bolha.com 24/7