Turizem

01. 06. 2023

Vse, kar potrebujete za kampiranje

Z. Š.
5 min

Kaj je lepšega od noči, preživete v hotelu z milijon zvezdicami? V mislih imamo seveda tiste, ki svetijo kar na nebu. Zakaj je kampiranje tako priljubljeno in zabavno? Ker združuje prosti čas, preživet z bližnjimi, sprostitev v naravi in odmik od vsakodnevnih obveznosti. Da se naša izkušnja s kampiranjem ne spremeni v nočno moro, pa se moramo na kampiranje dobro pripraviti. Prav zato smo za vas strnili nekaj nepogrešljivih nasvetov za zares sproščene počitnice.

Kampiranje je sproščujoča in zabavna oblika preživljanja dopusta.

V zadnjem času je naša življenja prevzela tehnologija. Dober način, da ponovno najdemo stik s sabo ter se vsaj za kratek čas odklopimo in spočijemo od neprestane povezanosti s spletom in svetom, je umik v naravo.

Kampiranje nudi odmik od vrveža velikih mest in hitrega načina življenja, dokazano pa tudi zmanjšuje stres. Nekateri ljubitelji kampiranja se radi pošalijo, da stres lahko povzroča le dejstvo, da ne kampiramo dovolj.

Šotori za kampiranje ali apartmaji?

Glede izbire počitniške nastanitve se običajno delimo na dva pola. Na tiste, ki se udobju doma za nobeno ceno ne želijo odpovedati in se zgrozijo že zgolj ob misli na to, da bi se morali do sanitarij in prhe malo sprehoditi, zato so njihova izbira vedno hoteli ali apartmaji, ter druge, ki obožujejo naravo in želijo čim več časa preživeti na prostem, dovolj udobja pa jim zagotavljajo že povsem običajni stoli za kampiranje. Slednji običajno pravijo, da že tako ali tako večino življenja preživimo zaprti v stavbe, zakaj bi torej to počeli še na počitnicah?

A brez skrbi, tudi za nekoliko zahtevnejše goste obstaja rešitev, ki se imenuje glamping. Gre za »glamurozno kampiranje«, ki združuje visok nivo udobja s klasičnim kampiranjem.

Glamping združuje klasično kampiranje z luksuzom.

Kampiranje kot način življenja: Zakaj v kamp?

Strnili smo nekaj zanimivosti, ki lepo opišejo, zakaj je kampiranje lahko naravnost čarobna izkušnja, česar se pravi navdušenci seveda že zelo dobro zavedajo:

 • Skupaj s svojimi otroki se boste naučili novih načinov, kako reševati probleme, tudi takšne, ki jih ne moremo rešiti zgolj z »enim klikom«. Ob tem boste razvijali spretnosti, ki jim sicer najverjetneje ne bi posvečali pozornosti, posebej v deževnem vremenu, ko morate postati še kanček kreativnejši.
 • Spali boste bolje! Kampiranje pozitivno vpliva tudi na kakovost spanca, saj se med bivanjem na prostem prilagodimo naravni svetlobi in manj časa preživimo pod lučmi. V kampu tako svojemu telesu damo priložnost, da ponastavi svojo biološko uro.
 • Kampiranje pomeni več časa, preživetega na soncu. In kaj je boljšega od malo dodatnega vitamina D, ki ga večini krepko primanjkuje?
 • Kampiranje osrečuje. Ne verjamete? Vse je povezano s serotoninom, ki ga telesu pomagamo ustvarjati tako, da več časa preživimo na prostem in se več gibamo, življenje pa vdihnemo s polnimi pljuči in preprosto uživamo.

Kaj vse ponujajo kampi?

Ena glavnih prednosti kampiranja je enostavnost. Nauči nas namreč, da lahko zelo dobro živimo tudi z manj vsega. Z manj stresa, manj tehnologije, manj stvarmi. Ključnega pomena pri tem pa je vsekakor primerna kamp oprema.

Dobra organizacija je izredno pomembna. Za resnično brezskrben dopust se je treba ustrezno pripraviti. Da ste recimo doma pozabili naglavno svetilko, vam bo postalo jasno, šele ko zaide sonce. Neprijetno, kajne?

Preden se odločite, v katerem kampu boste letos preživeli počitnice, preverite, za kakšno vrsto kampa gre in ali res ponujajo vse, kar si želite. Želite v avtokamp? Bi radi, da je kamp družini prijazen, da so tudi štirinožni kosmatinci dobrodošli ali pa recimo, da je v kampu tudi bazen? Pred rezervacijo vse to preverite na spletni strani kampa ali pa jih preprosto pokličite po telefonu.

Nepogrešljiva oprema za kampiranje.

Storitve in objekti, ki jih najdemo v kampih, se razlikujejo glede na vrsto kampa in njegovo lokacijo. V kampih namreč še zdaleč ne najdemo samo skupnih sanitarnih prostorov, nekateri ponujajo tudi prostor za pranje perila, opremljene kuhinje s hladilniki in celo dnevno jedilnico. Med takšnimi je recimo kamp Forest Camping Mozirje, kjer boste našli celo gozdno knjižnico.

Parcele, na katerih se »utaborite« za čas dopusta, so lahko opremljene z različnimi priključki. Če boste izbrali opcijo, s katero boste najbližje naravi, torej šotor, razmislite, ali želite na parceli imeti dostop do elektrike in vode, saj to ni vedno samoumevno.
Večina navdušencev nad kampiranjem uporablja skupne sanitarije, nekateri pa si življenje olajšajo s prenosnim kemičnim straniščem.

Nepogrešljivi nasveti: Česa res ne smete pozabiti?

Tehten premislek pred pakiranjem vam bo prihranil brskanje po kupih neuporabnih reči, ki ste jih stlačili v torbe in kovčke, ne da bi vedeli, ali vam bodo sploh prišle prav.

Da bo kampiranje res brezskrbno, si opremo za kampiranje priskrbite pravočasno. Na spletni strani bolha.com je na voljo res pestra ponudba opreme, po novem pa lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

Seznam stvari, ki jih boste vzeli s seboj, prilagodite vremenskim razmeram in številu dni, ki jih boste preživeli v kampu. Za udobno kampiranje pa nikakor ne pozabite naslednjih kosov opreme:

 • šotori za kampiranje in podloga zanje;
 • spalne vreče, ki vam zagotavljajo izolacijo in udobje, ter
  ležalne podloge (recimo napihljive blazine);
 • če v kampu ni kuhinje, ne pozabite na gorilnik ali plinski kuhalnik, kuhinjske posode in pribor;
 • v vaši torbi naj se znajdejo tudi:
 • naglavna svetilka;
 • baterije;
 • komplet za prvo pomoč;
 • stoli in miza za kampiranje;
 • hladilna torba;
 • senčnik za zaščito pred soncem;
 • brisače, toaletni papir in
 • pripomočki za osebno higieno;
 • nož in večnamensko orodje;
 • vžigalnik ali vžigalice in
 • repelent proti mrčesu.

Pakiranje je lahko zabavno. Predvsem za otroke.

Slovenska ponudba kampov, ki omogočajo sproščeno preživljanje dopusta v stiku z naravo, je pestra. Najdemo jih v vseh regijah, ponašajo pa se z različnimi značilnostmi. Camping Bled je recimo priljubljen predvsem zaradi bližine številnih aktivnosti, Kamp Terme Ptuj privablja s termalnimi vrelci in wellness storitvami, Kamp Lucija pa z neposredno bližino morja.

S čudovito naravo številne h kampiranju privabi tudi Hrvaška. Blizu Poreča je Kamp Lanterna, ki je eden največjih kampov pri naših sosedih. Med mestoma Vrsar in Funtana pa z lepo plažo navdušuje Kamp Valkanela.

Ne glede na to, kje boste letos preživeli vroče poletje, z dobro organizacijo poskrbite, da bo brezskrbno! Še kanček bolj sproščeni boste, če opremo za kampiranje na spletni strani bolha.com naročite z novo storitvijo BREZ SKRBI. Več nasvetov, kako načrtovati svoj sanjski dopust, smo zbrali tukaj.