Ali ste vedeli?

24. 11. 2023

Prazniki so pred vrati: Kako privarčevati pri nakupovanju daril?

Z. Š.
5 min

Kljub temu da smo v prazničnem času z vseh strani zasuti s ponudbami najrazličnejših stvari, se bistvo praznikov skriva drugje. To je čas, ko zunaj pritisne mraz, mi pa se na toplem stiskamo s tistimi, ki jih imamo najrajši. Ker zanje seveda želimo le najboljše, poskušamo najti tudi takšna darila.

Pa je najdražje vedno tudi najboljše? Prepričani smo, da lahko v pravem prazničnem duhu, ki v ospredje postavlja predvsem toplino, uživate tudi, če za darila ne zapravite celega premoženja. Kako?

Tokratnih praznikov naj ne zaznamuje noro nakupovanje.

Pravijo, da prazniki niso nekaj 'zunanjega', ampak delček doma, ki ga nosimo v srcu. In da ni tako zelo pomembno, kaj se znajde pod prazničnim drevescem, ampak kdo vse je okoli njega.

Če ste tudi vi siti predprazničnega pretiravanja in brezglavega zapravljanja, sledite našim nasvetom, z upoštevanjem katerih boste poskrbeli, da boste najbližje obdarili s pozornostmi, ki jim bodo veliko pomenile, ob tem pa imeli v mislih tudi trajnostno naravnanost in skrb za planet, ki je navsezadnje naš dom.

Če želimo življenje na planetu, kakršno poznamo danes, v vsaj približno takšni obliki ohraniti za zanamce, je trajnostna naravnanost nujna.

Vas zanima, zakaj priznana slovenska modna oblikovalka in stilistka Maja Štamol meni, da je v modni industriji govoriti o trajnosti dvolično? Preberite blog zapis, ki odkriva tančico skrivnosti izzivov, s katerimi se sooča trajnostna moda!

Zmagovalna kombinacija: proračun in zgodnji nakupi

Prazniki so popoln trenutek za premislek o tem, za kar smo hvaležni, in o tem, kar lahko izboljšamo, da bo življenje lepše tako za nas kot za tiste okoli nas.

V resnici pa je za mnoge to čas norega zapravljanja. Če se temu tudi vi želite izogniti, sledite našim nasvetom:

 • Postavite si proračun in se ga držite!
 • Nakupujte pred prazniki in se tako izognite visokim cenam.
 • Nakupujte z gotovino – tako imate boljši občutek, koliko zapravite.
 • Prodajte stvari, ki jih ne potrebujete več, in izkupiček namenite za letošnja darila.

Idealna platforma, kjer je tako prodajanje kot kupovanje izjemno enostavno, je bolha.com! Že poznate storitev BREZ SKRBI? Ta namreč omogoča spletno plačilo in dostavo, do 30. 11. pa velja kar 80-odstotni popust na dostavo!

Če opravite nakup s storitvijo Brez skrbi, pa sodelujete v nagradni igri, v kateri lahko osvojite zvočnik Bluetooth z digitalno uro. Kaj še čakate?

 • Darila 'nabirajte' vse leto

To je dober način, da kupite tisto, kar si vaši najbližji zares želijo, in to po ugodnih cenah. Tako se vam ne bo mudilo zadnji trenutek, ampak boste lahko počakali na ugodno ceno, ki vas ne bo premočno udarila po žepu.

Tudi marsikatera rabljena stvar, ki je dobro ohranjena, je lahko super darilo. Zakladnica rabljenih stvari je bolha.com!

Podarjajte darila, ki ogrejejo srce.

 • Podarjajte 'družinska darila'

Kaj to pravzaprav pomeni? Namesto, da se med seboj obdarujete vsak posebej, naj vsaka družina pripravi darilo za drugo družino. Če boste v tem uživali skupaj, boste resnično ujeli tisti pravi duh praznikov.

 • Darila naredite sami

Najbližjim običajno največ pomenijo tista darila, ki jih izdelamo sami. Vanje namreč vložimo največ truda in vsi vemo, da je tisto, kar je zares pomembno, da si za bližnje vzamemo čas.

Če se odločite, da boste darila letos izdelali sami, najprej premislite, kaj so vaši talenti, ki vam lahko pri tej misiji pridejo še kako prav. Radi pečete? Podarite domače mafine ali piškotke. Potrebujete le še primeren pekač? Ste spretni pri ustvarjanju? Podarite doma narejeno milo, okraske ali svečnik.

Ustvarite lahko tudi personalizirano knjižico kuponov. Domača masaža hrbta, izlet v najljubši kraj ali kavarno ali druženje ob najljubši seriji. V knjižico lahko vključite tudi ponudbe, ki vaše najbližje za en dan 'odrešijo' zoprnih obveznosti, kot je košnja trave ali pomivanje posode. Kdo si ne bi želel takšnih dni, kajne?

Številna darila lahko naredite sami.

Postavite sebe na prvo mesto!

Samo trenutek – ali ni najpomembnejše, da med prazniki drugim pokažemo, koliko nam pomenijo? Ni! Le če se vi počutite dobro, lahko širite dobro voljo. Zato tudi pri odločanju o prazničnih aktivnostih, ki jih želite vključiti v svoj december, postavite sebe na prvo mesto!

Se vam recimo zdi, da je pošiljanje voščilnic preveč zamudno in stresno, v tem pa v resnici sploh ne uživate? Potem to preprosto preskočite! Če pa vam je takšno ustvarjanje pri srcu in je voščilnica tisto, čemur radi posvetite pozornost, nikoli pa ne veste, kaj bi komu podarili, si več časa vzemite za oblikovanje voščil in voščilnic, ob katerih bo vašim najbližjim zaigralo srce, in preskočite darila.

Osredotočite se na to, da bližnjim za praznike podarite izkušnjo in ne stvari. Tako bo do izraza prišel pravi duh najbolj bleščečega meseca v letu.

Top tri ideje za decembrska darila, ki jih lahko izdelate sami

Čokoladna pravljica

Različne vrste čokolade – na primer mlečno, črno in belo – razlomite na koščke in položite v pekač, ki ste ga prej obložili s peki papirjem. Uporabite lahko tudi čokoladne kapljice. Nato pekač za sedem do devet minut položite v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija.

Nato pekač vzemite iz pečice in z zobotrebcem po čokoladi narišite vzorce, tako da se različne vrste čokolade med seboj premešajo. Dodajte oreščke, smarties bombone in mrvice ter vse skupaj 30 minut pustite na sobni temperaturi, da se čokolada strdi. Nato pekač za 2 uri položite v hladilnik.

Čokolado nato razlomite na koščke in jih razdelite na toliko porcij, kolikor daril želite podariti.

Najboljša darila so sladka!

Miks za piškote

V steklen kozarec za vlaganje lično naložite sestavine, potrebne za peko okusnih prazničnih piškotov. Kozarec okrasite s pentljo in nalepko z napisom »Najboljši praznični piškoti«.

Tukaj poiščite kozarce za vlaganje.

Blazinice, napolnjene s sivko

Tudi če niste najbolj spretni, boste majhne blazinice, ki bodo ogrele srce, zagotovo znali ustvariti.

Za to potrebujete:

 • popke sivke,
 • eterično olje sivke,
 • riž,
 • blago,
 • šivanko in sukanec.

V skledici zmešajte dve skodelici riža in popke sivke. Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Iz blaga sešijte žepke in jih do 2/3 napolnite s pripravljeno mešanico. Nato žepke zašijte in tako ustvarite blazinice. Postavite jih v omare in predale, da bodo ti vedno lepo dišali!

Lepota praznikov in obdarovanja se skriva v preprostosti in pozornosti, ki jo v tem času namenimo bližnjim. Naj tokrat ne prevlada noro nakupovanje. Osredotočite se na preprosta, a iskrena darila. Naj bo vaš december poln okusnih toplih napitkov, svetlih lučk in druženj, ki ogrejejo srce!