Ali ste vedeli?

12. 01. 2024

Slovenci največkrat iščejo vstopnice, pelete, opremo za kampiranje in pomerance

Z. Š.
4 min

Na začetku leta si običajno zadamo cilje, ki jim želimo slediti, in se ozremo na leto, ki je za nami. Kaj vse je prineslo?

Na spletnem oglasniku bolha.com smo opazili, da so bile v letu 2023 v središču pozornosti vstopnice, med Slovenci je vse bolj priljubljeno kampiranje, razcvet pa doživlja kupovanje (in prodajanje) izdelkov iz druge roke.

Peleti, pomeranec in vstopnice.

Na iskalne nize v letu 2023 je zagotovo vplivalo stanje na nepremičninskem trgu. Iskalni niz 'prodaja hiše' je namreč v primerjavi z letom 2022 poskočil kar za 70 odstotkov, 'prodaja stanovanja' za več kot 18, 'oddaja stanovanja' pa za več kot 25 odstotkov.

Ker Slovence poleg krize na področju nepremičnin pestijo tudi težave, povezane z negotovo situacijo na področju energentov, ne preseneča, da so bili lani na bolha.com najbolj iskani peleti. Ob teh pa so se visoko na lestvico zavihtele tudi vstopnice za najrazličnejše dogodke. Porast iskanja vstopnic je bila lani namreč kar 600-odstotna!

Z možgani 'na off' in pomerancem na straži?

Dopust je del leta, ki se ga zares veselimo. Da Slovencem veliko pomeni kakovostno preživljanje prostega časa, kažejo tudi priljubljeni iskalni nizi.

Lani je bilo v primerjavi z letom prej iskanje počitniških objektov večje za manj kot 45 odstotkov, počitniška vozila in prikolice pa so bile za 17 odstotkov bolj iskane.

Kampiranje je med Slovenci vse bolj priljubljeno.

Oprema za kampiranje je bila za 20 odstotkov bolj iskana kot leta 2022. V kategoriji 'kampiranje' pa smo že zgolj do konca aprila zabeležili 64.000 obiskovalcev.

Že v prvi polovici leta 2023 je bilo zanimanje za hišne ljubljenčke veliko. Porast iskanja malih živali pa je bil lani skoraj 60-odstoten v primerjavi z letom prej.

Na bolha.com so najbolj iskani psi pasme pomeranec, ki je zelo priljubljena pasma, za katero pa je treba odšteti več tisoč evrov.

Na kolo za zdravo telo

Ne le da se slovenski profesionalni kolesarji uvrščajo v svetovno špico, od muh niso niti rekreativci, za katere je kolesarjenje konjiček. Lani je bilo tako število oglasov v podkategoriji kolesa kar za 20 odstotkov več kot leto prej.

Kolo je priljubljeno prevozno sredstvo.

Očitno je številne prepričala narava, saj je bilo leta 2023 manj zanimanja za igralne konzole. Med ključnimi besedami, ki so glede iskanja na spletni strani bolha.com v upadu, sta tudi 'mining' in 'rig', povezani z rudarjenjem kriptovalut.

Z oblekami se izražamo, kostumi pa pripovedujejo zgodbo

Približuje se pustno rajanje, ki bo tokrat precej zgodaj, saj bo pustni torek že 13. februarja.

Kurentija je med Slovenci vse bolj priljubljena, saj smo že zabeležili iskanje te ključne besede. Leta 2023 pa smo zabeležili kar 64 odstotkov več oglasov za pustno oblačilo kurenta kot leta 2022! Iskanje pustnih kostumov se je lani povečalo za več kot 15 odstotkov.

Kakšen je vaš modni odtis in kako dobro poznate praznične navade?

Leto 2023 so zaznamovali tudi zanimivi in zabavni kvizi. Glede na to, da je bolha.com že 25 let priročen in uporaben kanal za nakup in prodajo rabljenih stvari, nas je med drugim zanimalo, kako trajnostni so Slovenci. Ugotovili smo, da večina vprašanih (kar 80 odstotkov) obleke, ki jih ne potrebujejo več, podari, kar polovica pa kupuje rabljena oblačila.

Nasmejali so nas tudi rezultati prazničnega kviza, kjer ste se lahko preizkusili v poznavanju prazničnih tradicij. Ste vedeli, da večina Slovencev misli, da tradicija obdarovanja izhaja iz Združenih držav Amerike?

Nasmejte se in zabavne rezultate kviza delite tudi s prijatelji!

Solidarnost vodi do čudovitih zgodb

Kot vsako leto tudi lani na bolha.com nismo zapostavili dobrodelnosti. Marca smo otroke peljali na ogled nogometne tekme, aprila in maja dvema otrokoma podarili gorski kolesi, junija družini pralno-sušilni stroj, v drugi polovici leta pa trem otrokom računalnik.

Ker si bomo leto 2023 v Sloveniji žal zapomnili tudi po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele številne, smo na bolha.com zbrali ekipo in avgusta priskočili na pomoč v Mengeš.

Preberite iskreno izpoved skozi oči prostovoljcev, kaj vse smo doživeli!

Kaj nas čaka v letu 2024?

Zdaj smo že dodobra zakorakali v novo leto. Aprila pripravljamo nekaj prav posebnega. Lotili smo se projekta bolha.com fešn, ki povezuje modo in trajnost. Rabljena oblačila v sebi nosijo zgodbe in imajo zato poseben pomen.

Ob tej priložnosti smo se povezali tudi s priznano slovensko modno oblikovalko in stilistko Majo Štamol. Preverite, kaj je povedala o trajnostni modi. P. S. Presenečeni boste!

Ker želimo pokazati, kaj vse lahko ustvarimo, bo projekt svoj razcvet doživel z aprilskim modnim dogodkom. Pridružite se nam!