Dom

24. 05. 2023

5 nepogrešljivih kosov pohištva za starejše otroke in mladostnike

Ekipa bolha.com
5 min

Je vaš otrok prerasel igrivo obdobje, ko so osrednji del otroške sobe predstavljale škatle z igračami? Je čas, da v osrčje moderne mladinske sobe postavite pisalno mizo in udoben stol, ki mu bosta olajšala učenje?

Izbrali smo pet kosov pohištva, ki so nepogrešljiv del vsake sobe najstnice ali najstnika.

Otroška oz. mladinska soba naj odraža osebnost in aktivnosti otroka oz. mladostnika.

Odraščajoči otroci v sobi navadno preživijo veliko časa, zato je pomembno, da se v njej počutijo varno in prijetno. Kateri kosi pohištva so »obvezna oprema« vsake mladinske sobe?

1. Kakovostna in prostorna pisalna miza

Pred izbiro pisalne mize, ki jo bo vaš šolar veliko uporabljal, je treba razmisliti o več vidikih:

Velikost in oblika: Pisalna miza mora biti dovolj velika, da bo otrok ob njej sedel udobno in imel dovolj prostora za pisanje, risanje in druge šolske obveznosti. Seveda pri izbiri igrata veliko vlogo sama velikost in razporeditev otroške sobe. Morda je v vašem primeru najboljša izbira kotna pisalna miza ali celo zložljiva pisalna miza, če je soba zelo majhna.

Ergonomija: Miza naj najstniku omogoča pravilen, poravnan položaj hrbtenice. Morda velja razmisliti celo o mizi, ki ima nastavljivo višino in jo lahko prilagajate hitri rasti otroka. Pri merah lahko upoštevate smernice, ki veljajo za pisarne odraslih. Idealna pisalna miza je dolga 160 cm in široka najmanj 80 cm. Če bo na njej računalnik, mora biti namreč med zaslonom in očmi vsaj 50 cm razdalje, za optimalno držo pa zgornji rob računalniškega zaslona v višini oči ali nekoliko nižje.

Materiali: Pisalne mize so navadno v uporabi več let, zato izbirajte mize iz vzdržljivih materialov, kot so les in kovina ali kombinacija obeh. Zaradi trajnih materialov je dobra izbira tudi rabljena pisalna miza, ki je še vedno povsem uporabna, obenem pa boste zanjo odšteli manj denarja.

Prostornost in shranjevanje: Pisalna miza naj ima dovolj odlagalnega prostora za šolske potrebščine in druge pripomočke, ki jih otrok potrebuje za učenje.

Svetloba: Priporoča se, da je pisalna miza postavljena ob steni z oknom, ki nudi naravno svetlobo, obenem pa lahko otrok s pogledom v daljavo skozi okno sprosti oči. Poleg naravne svetlobe v sobi poskrbimo tudi za umetno svetlobo s stropnimi in stenskimi lučmi, na sami pisalni mizi pa s kakovostno namizno svetilko.

Pri pravilnem sedenju ključno vlogo igrata pisalna miza in pisarniški oz. gaming stol.

2. Kakovosten in udoben pisarniški stol

Pisarniški stol je kos pohištva otroške sobe, ki mu velja nameniti več pozornosti (in razpoložljivega denarja). Po mnenju strokovnjakov je ergonomski stol z osnovnimi nastavitvami smiselno kupiti okrog sedmega leta otrokove starosti.

Ob koncu osnovne ali v začetku srednje šole pa je priporočljiv že ergonomski stol za odrasle, lahko tudi gaming stol, ki je priljubljen med mladostniki zaradi udobja in atraktivnega videza.

Pri izbiri pisarniškega ali gaming stola velja biti pozoren na naslednje vidike:

Ergonomija: Stol naj bo ergonomsko oblikovan, da podpira hrbtenico otroka in mu omogoča pravilno sedenje. Omogoča naj nastavitve, kot so višina sedenja, globina sedišča, trdota zibanja naprej in nazaj, višina ledvene opore ali hrbtnega naslona, višina vzglavnika ter širina in višina naslonov za roke.

Materiali: Izberite stole iz trpežnih materialov, ki bodo zdržali dolgotrajno uporabo.

Velikost: Stol naj bo prave velikosti, da omogoča udobno sedenje in podporo hrbtenice. Otroški pisarniški stol za osnovnošolko oz. osnovnošolca je lahko lažji in manjši, vendar naj omogoča dodatno prilagajanje višine. Za najstnike ob koncu osnovne ali v začetku srednje šole pa se že priporoča ergonomski stol za odrasle.

3. Visoka oz. nadstropna postelja ali pograd

Poleg udobnega in varnega stola ima osrednjo vlogo otroške sobe tudi kakovostna postelja. Posteljo zaradi vizualnega učinka odprtega prostora navadno postavimo bližje vratom. Pri izbiri pa velja upoštevati:

Velikost in oblika: Tudi če je otrok edinec ali ima svojo sobo, sta visoka postelja ali nadstropna postelja odlična izbira. Otroci in mladostniki doživljajo spanje na višjih ležiščih kot posebno pustolovščino, obenem pa pridobite več zaprtih površin za shranjevanje različnih stvari – od igrač do posteljnine, morda v predal pospravite zložljivo ležišče, da lahko pri otroku prespijo sovrstniki ...

Če urejate sobo za dva otroka, pa je gotovo najoptimalnejša izbira otroški pograd, saj zavzema manj prostora.

Varnost in materiali: Otroška postelja mora biti varna in stabilna, da prepreči morebitne poškodbe, ter narejena iz kakovostnih in trajnih materialov.

Funkcionalnost in oblika: Dodatki, kot so stopničke za lažji dostop do postelje, zaščitne ograje za preprečevanje padcev, predali in police, posteljo nadgradijo z dodatnimi funkcionalnostmi. Piko na i pa doda privlačen videz, ki se ujema s celotno podobo otroške sobe.

Knjižne police so prijeten dodatek vsake otroške oz. mladinske sobe.

4. Knjižne police

Knjižne police so prijetna popestritev vsake sobe, kamor lahko otrok postavi svoje knjige, šolske potrebščine in druge dragocenosti, kot so zbirka kamnov in školjk z morskih počitnic, mojstrovine iz lego kock, pokali, ki pričajo o športnih in drugih dosežkih ...

Pri izbiri upoštevajte zlasti prostor, ki ga imate na voljo, in tako izberite ustrezne dimenzije, obliko in razporeditev polic, da bodo kar najbolje služile svojemu namenu. Upoštevajte pa tudi material in videz, ki naj se ujemata s celotno podobo otroške sobe, ter enostavnost montaže.

3. Kakovostna omara

Tudi pri izbiri omare najprej upoštevajte prostor, ki ga imate na voljo, da boste lahko izbrali omaro ustreznih dimenzij. Preverite razporeditev omare, pri čemer so vedno dobrodošli dodatne police za oblačila ter prostor za košare, v katere shranite manjše kose oblačil, kot so spodnje perilo, nogavice … Vsekakor pa naj bo tudi omara prijeten vizualni dodatek celotne otroške sobe.

Najpomembnejše je, da se otrok oz. mladostnik v svoji sobi počuti varno in prijetno.

Da bo soba opremljena po otrokovih željah, naj sodeluje pri izbiri kosov pohištva! Na spletni strani bolha.com je na voljo pestra ponudba, po novem pa lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

Otroške in mladinske sobe – prijeten in varen pristan

Soba vašega otroka oz. mladostnika ni le prostor, kjer spi, ampak je prostor, kjer se igra, se uči in ima svojo zasebnost. Zato pri prenovi glejte skozi oči otroka in imejte v mislih, da opremljate prostor, v katerem se mora počutiti dobro, varno in sproščeno. Vedno dopuščajte tudi možnost dodajanja novih dodatkov in sprememb.

Z odraščanjem se potrebe in želje spreminjajo, zato je izbira rabljenega pohištva velikokrat najboljša izbira. Ta poleg cenovne ugodnosti in največje vrednosti za vaš denar prinaša unikatnost in pridih mladostniške upornosti. Le kdo med nami si ju med odraščanjem ni želel, kajne?

Poskrbite za unikaten, prijeten in varen pristan svojega mladostnika. Preverite široko ponudbo pohištva za otroške in mladinske sobe med številnimi oglasi na bolha.com!