Dom

22. 12. 2023

Interaktivne igrače za otroke: Katero izbrati?

Z. Š.
4 min

December je čas obdarovanja. Otrokom tokrat podarite igračo, ki jih ne bo le razveselila, ampak bo tudi podprla razvoj njihovega uma. Interaktivne igrače so tiste, ki imajo dodano vrednost, saj pomagajo krepiti kognitivne sposobnosti. Preberite uporabne smernice, ki vam bodo pomagale pri odločitvi, katero izbrati.

Igrače za otroke pomembno vplivajo na njihov razvoj.

Čas obdarovanja je tu. Kaj podariti otrokom, da bo darilo 'več kot le igrača'? Prav premišljeno izbrane igrače so namreč lahko odlično orodje, ki spodbuja otrokovo domišljijo in kreativnost. Ne glede na to, ali bo igračo uporabljal v učilnici ali doma, je za otroka zagotovo koristno, da izberete interaktivne igrače.

Z uporabo takšnih igrač otroci na varen način raziskujejo svoja čustva in domišljijo. Z osredotočanjem na posamezno nalogo se učijo potrpljenja, ki je v sodobnem času, ko se ljudje ne znajo ali ne zmorejo osredotočiti, lahko velika prednost.

Na kaj vse je dobro biti pozoren pri izboru takšne igrače?

  • Igrača naj bo prilagojena otrokovim razvojnim potrebam. Pri dojenčkih je bistvenega pomena, da igrače spodbujajo razvoj motoričnih spretnosti, pri starejših pa bodo boljša izbira takšne, ki spodbujajo kreativnost ali pa recimo reševanje problemov.
  • Naj bo varna. Varnost naj bo vedno na prvem mestu. Pozorni bodite recimo na to, da igrača ne vsebuje majhnih delcev, ki bi jih otrok lahko pojedel.
  • Prilagodljivost. Izberite igračo, ki omogoča igranje na različne načine. Tako bo za otroka ostala zanimiva dlje časa.
  • Trajnost. Naj svoje mesto v vašem domu najdejo igrače, izdelane iz trajnostnih in kakovostnih materialov.
  • Naj spodbuja kognitivni razvoj. Igrače, ki spodbujajo logično razmišljanje, kreativnost in reševanje problemov, ugodno vplivajo na otrokov kognitivni razvoj.

Najboljše igrače so tiste, ki naredijo učenje zabavno. Večina otroških igrač je sicer zasnovana tako, da nudijo le zabavo, didaktične igrače pa zagotavljajo pomoč pri učenju dragocenih življenjskih lekcij in veščin.

Našteli smo nekaj igrač za otroke, ki so zabavne in poučne hkrati.

Sestavljanka

Med igračami, ki spodbujajo razmišljanje, je zagotovo sestavljanka. Zakaj? Otroci skozi igro s sestavljanko razvijajo koordinacijo oči in rok. Igra pripomore tudi k razvoju mišic v dlaneh, otroci pa se z njo učijo tudi reševanja problemov. Učijo se razmišljanja in obvladovanja frustracij, ki lahko nastanejo, ko nekaj ne gre povsem po načrtu. Sestavljanje pripomore tudi k razvijanju vztrajnosti in potrpežljivosti.

Ponuja tudi možnost, da otroci sodelujejo pri sestavljanju in tako razvijajo tudi zmožnost sodelovanja za doseganje skupnega cilja.

Računalo je odličen pripomoček za učenje računanja.

Računalo

Odličen pripomoček, z uporabo katerega se otroci naučijo šteti, je računalo. Izberite lesenega in poskrbite za trajnost, obenem pa boste otroku podarili okolju prijazno vzdržljivo igračo, ki bo lahko prešla tudi na naslednje generacije.

Ropotuljica

Za najmlajše je odlično darilo ropotuljica. Dojenček se tako spoznava s finomotoričnimi spretnostmi, saj ropotuljica spodbuja različne načine prijemanja.

Ropotuljica spodbuja tudi raziskovanje in učenje socialnih veščin – ob tresenju seveda ropota, s čimer lahko dojenčki spoznavajo interakcije z drugimi. Tako se naučijo, da ima vsak vzrok svojo posledico, pri tem pa tudi osvojijo samostojno igro.

Natikanka

Kaj sploh je natikanka? Gre za igračo, pri kateri otrok zlaga in razvršča različne delčke. Zakaj je koristna? Z igro s takšno igračo otroci krepijo predvsem motorične sposobnosti, primerna pa je tudi za najmlajše.

Odlična izbira so lesene igrače, saj so te trajnostne, vzdržljive in biorazgradljive.

Spomin

Z igranjem igre spomin se otroci učijo konstruktivnega reševanja težav. Skozi to igro osvojijo pomembne spretnosti, kot so sprejemanje odločitev, oblikovanje novih idej, osmišljanje in organizacija informacij.

Spomin je igra, ki poskrbi za učenje konstruktivnega reševanja težav.

Interaktivne knjige

Če otroka navdušimo za branje, mu odpremo okno v svet. Tako mu zagotovimo prednost pri učenju besedišča, s tem ko postaja samozavesten in neodvisen pri branju, pa razvija sposobnost agilnega razmišljanja in racionalnega ravnanja ter kreativnost. Branje ugodno vpliva tudi na možganske funkcije.

Učenje branja je zagotovo dobra naložba za otrokovo prihodnost. Interaktivne knjige otrokom pomagajo razvijati jezikovne veščine in spodbujajo njihovo zanimanje za branje ter kritično razmišljanje.

Glasbene igrače

Filozof Friedrich Nietzsche je nekoč zapisal, da bi bilo življenje brez glasbe napaka. Otroški inštrumenti spodbujajo razvoj ritmičnih, motoričnih in kognitivnih sposobnosti.

Otrokom omogočajo izražanje kreativnosti, spodbujajo pa tudi razvoj slušnih sposobnosti. S pomočjo glasbe lahko otroci izražajo svojo kreativnost, ki je ni mogoče izraziti zgolj z besedami.

Pestro izbiro igrač najdete na največjem slovenskem spletnem oglasniku bolha.com, kjer jih lahko tudi prodate, ko za vašega otroka niso več starostno primerne ali prenehajo biti zanimive.

Izkoristite brezplačno poštnino pri uporabi storitve Brez skrbi, ki s spletnim plačilom in dostavo omogoča enostavno nakupovanje in prodajanje iz udobja doma.

Pomembno je, da ob nakupu igrače preverite, za katero starost je primerna, saj tako najbolje podprete otrokov razvoj glede na njegovo starost. Zelo pomembno je, da igra ostane igra. Tudi če je poučna, naj bo otrokom v prvi vrsti zabavna.