Dom

02. 11. 2023

Kako se znebiti plesni: Čistilo za plesen, rekuperator ali hidroizolacija?

Z. Š.
6 min

Ste se ravno vselili v stanovanje, pa ste šele nato odkrili, da se v njem skriva plesen? To je neprijetna težava, ki slabo vpliva na zdravje, najbolj pa prizadene dihala.

A ne skrbite, pripravili smo praktične nasvete, s pomočjo katerih se boste znebili trdovratne nadloge! Čistilo za plesen, hidroizolacijski premaz ali rekuperator? Kaj bo zares izkoreninilo vašo težavo?

Plesen je nadloga, ki jo želite čim prej odpraviti. Potrebujete čistilo za plesen?

Vsakodnevno spopadanje s plesnijo vam lahko življenje precej zagreni, izjemno velik negativen vpliv pa lahko ima na vaše zdravje. Plesen običajno najprej prizadene dihala – sproži se alergijska reakcija. Če pa ste plesni izpostavljeni dlje časa, lahko vodi do zastrupitve.

Najbolj nevarna je črna zidna plesen, ki se širi po vlažnih zidovih. Vdihavanje spor te plesni je lahko celo smrtno nevarno. Kakšni so simptomi? To so:

 • pogosti glavoboli,
 • utrujenost,
 • vneto grlo,
 • bolečine v mišicah,
 • prebavne težave,
 • občutljivost na svetlobo in
 • omotica.

Črna plesen lahko vpliva tudi na koncentracijo, pojav kožnih izpuščajev, sproži pa lahko tudi panične napade. Je trdovratna nadloga, ki se je želite čim prej znebiti. Pred vami so učinkovite metode, ki bodo k temu pripomogle.

Pojav plesni je pogostejši v starih hišah in stanovanjih.

Plesen se pogosteje pojavi v starejših hišah ali stanovanjih, ker je izolacija slabša oziroma zastarela. Kapilarna vlaga (tako imenovano vlaženje iz tal) se običajno pojavlja v spodnjih nadstropjih, v kleteh ali pritličjih do višine približno dveh metrov nad zemljo. To se običajno pokaže kot luščenje barve, odpadanje ometa in neprijetnih vonjav. Ta vrsta vlage je izjemno težavna, saj lahko zaradi nje začne propadati tudi nosilna konstrukcija stavbe.

Če se plesen pojavi v višjih nadstropjih, se običajno pojavijo težave s cevmi, zato je treba najprej določiti, od kod izvira vlaga, nato pa sanirati morebitne poškodbe na ceveh.

Odstranite vire vlage!

Pri spopadanju s plesnijo je najpomembnejše, da se težave lotite pri izvoru. Najprej se je treba torej vprašati, kako zmanjšati vlago. Kaj vse je lahko izvor vlage, ki povzroča preglavice?

Če ni prisotna kapilarna vlaga, plesen pogosto lahko nastane zaradi počene vodovodne cevi. V tem primeru je treba poškodbo čim prej odpraviti, da škoda ne bo še večja.

Kar v vaš dom vnaša vlago, pa o tem verjetno sploh ne razmišljate, je tudi:

 • kopanje in prhanje, pri čemer je v zraku lahko tudi do manj kot 2.000 gramov vode na uro;
 • dihanje – izdihamo približno sto gramov vode na uro;
 • kuhanje – pri čemer je v zraku lahko do manj kot tisoč gramov na uro;
 • pomivalni stroj, kjer se izloči približno 200 gramov vode na posamezni cikel pomivanja.

Seveda na poslabšanje situacije vpliva tudi sušenje perila v notranjosti stanovanja. Zanimivo je, da človeško telo veliko vode izgubi tudi med spanjem, zato je prezračevanje v spalnici še posebej pomembno!

Tudi sušenje perila v notranjosti pripomore k povečanju vlage.

Virov vlage, kot sta dihanje in kuhanje, ne moremo 'odstraniti', zato je v povezavi s temi viri velikega pomena prezračevanje. Če boste okna in vrata vsak dan zjutraj in zvečer na stežaj odprli za zgolj deset minut, boste veliko spremenili. Poskusite!

Zanimivost: Pomembno je, da zunanjih sten ne 'obložimo' s pohištvom, saj to preprečuje kroženje zraka.

Ključna je učinkovita ventilacija

V nekaterih primerih pa zgolj redno odpiranje oken ne bo dovolj. Težave se pogosto pojavijo v starejših stavbah, ko zamenjajo stara okna z novimi ali pa obnovijo fasado. Špranj pri okenskih profilih, skozi katere je prej v dom prihajal zrak (in s tem vplival tudi na manj ekonomično ogrevanje), ni več.

Kako pa lahko zagotovite manjšo izgubo toplotne energije, a kljub temu zadostno prezračenost svojega doma? Najboljša izbira so prezračevalni sistemi z rekuperacijo. Ti namreč s toploto zraka, ki po sistemu izhaja iz prostora, ogrevajo hladen zrak, ki v dom po tem sistemu vstopa od zunaj.

Rekuperator je del naprave, v katerem se toplota izmenjuje. Rekuperatorji so lahko nameščeni lokalno ali centralno . Lokalno jih je smiselno namestiti v manjša stanovanja. Centralni so običajno že del novih stanovanjskih hiš in blokov.

Če je vaš dom že prepojen z vlago, je učinkovit način izsuševanja zidni zračnik. Stavba se na tak način počasi posuši. Čas sušenja je seveda odvisen od debeline zidov in stopnje vlažnosti. Zračnike po sušenju stavbe lahko odstranite.

Prezračevanje je ključnega pomena pri odpravljanju plesni.

Vlago v zraku lahko učinkovito zmanjšate tudi z uporabo razvlažilnikov, a upoštevajte, da to ne nadomesti ustreznega prezračevanja.

Če se boste vselili v novogradnjo, je zelo pomembno, da s selitvijo ne prehitevate. Izjemnega pomena je namreč, da se stene dokončno posušijo. Tudi prenove strehe ali fasade se je recimo bolje lotiti poleti, da je do zime dovolj časa, da se vse naravno posuši.

Kako se lotiti čiščenja?

Če se je plesen v vašem domu že pojavila, pa se je treba čim prej lotiti tudi čiščenja. Potrebujete sredstvo za odstranjevanje plesni, ki ga je najlažje nanesti, če je v obliki razpršila.

Sledite naslednjim korakom:

1. Nanesite sredstvo na območje, ki ga je prizadela plesen.
2. Počakajte, da se sredstvo posuši.
3. S sirkovo krtačo odstranite plesen.
4. Če je plesen močno razširjena, postopek ponovite.
5. Površino očistite z mokro krpo.

Pozor: Zelo pomembno je, da upoštevate čas sušenja in z nadaljnjimi koraki ne hitite!

Površino, ki jo je prizadela plesen, bo za popolno sanacijo treba še prebarvati. Priporočljiva je uporaba barve proti plesni, ki preprečuje ponovni nastanek plesni.

K celostnemu pristopu v boju proti plesni pripomore tudi ustrezen premaz za beton, odveč pa niso niti premazi za les.

Če je v vašem domu plesen, jo morate čim prej očistiti.

Kaj pa naravna sredstva za odstranjevanje plesni?

Kot zelo učinkovito naravno sredstvo proti plesni se je izkazalo eterično olje čajevca, ki deluje antifungicidno in antibakterijsko. Žlico tega olja zmešajte v približno dveh decilitrih vode. S sredstvom popršite prostor, kjer se je pojavila plesen.

Lahko uporabite tudi mešanico sode bikarbone, alkoholnega kisa in vode. Slednji sestavini zmešajte v razmerju 1 : 1, sodo bikarbono pa dodajajte toliko časa, da bo postala tekstura paste. Zmes nato nanesite na območje, ki ga je prizadela plesen, ter počakajte, da se posuši. Nato obrišite.

Učinkovito sredstvo, ki dobro deluje proti plesni, je tudi belilo. Pri uporabi bodite previdni – če ste ga uporabljali za odstranjevanje plesni v majhnem prostoru, ga dobro prezračite, preden boste spet bivali v njem.

Enkrat za vselej se znebite plesni in izboljšajte kakovost svojega življenja! Ključno je, da se težave lotite pri izvoru, da ste pri čiščenju temeljiti in pri zračenju konsistentni. Raznovrstne pripomočke, ki jih pri spopadanju s plesnijo potrebujete, najdete po dostopnih cenah na spletni strani bolha.com! Če pa se spoprijemate s hudo obliko plesni in se je nikakor ne morete znebiti, poiščite strokovno pomoč. Ne pozabite – čist dom je korak k boljšemu življenju!