Dom

27. 07. 2023

Dopust je pred vrati: Kako poskrbeti za rastline, ki bodo ostale doma?

Z. Š.
4 min

Vročinski val ne vpliva samo na ljudi, v stisko spravlja tudi živali in rastline. Se sprašujete, kako za rastline poskrbeti ob peklensko visokih temperaturah? Kaj storiti, če vas dlje časa ne bo doma, vaši prijatelji in sosedje pa so že siti zalivanja vaših občutljivih rož? Potem ste na pravem mestu!

V gojenje rastlin mnogi vložimo veliko časa, pozornosti in ljubezni. Zato si nikakor ne želimo, da gre ves trud v nič, ko nas nekaj časa ni doma. S pomočjo naših nasvetov boste svojim rastlinam omogočili, da bodo čudovito uspevale tudi v času vaše odsotnosti, ob prihodu domov pa ne bo neprijetnih presenečenj.

Sobne rastline tudi v času vaše odsotnosti potrebujejo pozornost.

Vročini se izognite za vsako ceno!

Poskrbite, da vaše sobne rastline poleti niso preveč izpostavljene soncu. Že res, da sončno svetlobo nujno potrebujejo za rast, a predvsem poleti je zelo pomembna tudi senca, ki jih zaščiti pred (pre)močnimi sončnimi žarki.

Zelo pomembno je, da preprečite, da vaše rastline ožge sonce. Če namreč pride do tega, ne morete več veliko storiti. Če si rastlina sčasoma ne opomore, je najbolje, da poškodovane liste odrežete.

V splošnem je v poletni vročini dobro biti pozoren predvsem na naslednje:

  • Zalivanje. Poleti je še pomembnejše, da rastline dobijo dovolj vode.
  • Pršenje. Ker je poleti ozračje razgreto, vlažnost pa običajno nizka, je dobro, da liste rastlin vsake toliko časa popršite z vodo.
  • Vlaženje zraka. Nizka vlažnost zraka slabo vpliva predvsem na tropske rastline. V tem primeru uporabite vlažilec zraka ali pa v prostor preprosto postavite posodo, napolnjeno z vodo.
  • Zadrževanje vlage v prsti. To lahko preprečite tako, da prst okoli stebla rastline obložite z lesnimi sekanci ali slamo.
  • Ne presajajte! Če to ni nujno potrebno, se presajanju rastlin poleti raje izognite.
  • V senco z vsemi rastlinami! Rastline v loncih prestavite v senčno lego.
  • Uporabljajte gnojila brez dušika. Zakaj? Dušik spodbuja rast listov in s tem povečuje izhlapevanje, zato raje izberite gnojila s kalijem in fosforjem.

Drobcen nasvet o zalivanju rastlin poleti: to je najbolje početi zvečer ali zjutraj, saj v času najvišjih temperatur večina vode izhlapi, preden sploh doseže korenine rastlin.

Zalivanje rastlin naj bo premišljeno.

Cilj brez načrta je samo želja

Nekatera zgornja navodila pa je seveda težko upoštevati, če se odpravljate na dopust in vas nekaj časa ne bo doma. Kako se torej lotiti 'poletnega samevanja' notranjih rastlin?

Najpomembnejši je seveda načrt! Če svojo odsotnost dobro načrtujete, ste več kot polovico dela že opravili. Seveda je to, kako boste poskrbeli za rastline, ko vas ne bo, odvisno tudi od tega, koliko jih imate in kako velike so.

Ste že kdaj za skrb za rastline zadolžili prijatelja, ki pa mu je nekako uspelo zdesetkati rastlinsko populacijo, ki ste jo vzgajali leta, kljub temu da ste mu posredovali zelo natančna navodila? Temu se lahko izognete! Sledite izbranim nasvetom!

Rastline zalijte ob pravem trenutku!

Tik preden odidete, zalijte rastline. Vse rastline v loncih pustite v hladnem in senčnem predelu stanovanja. Tako se bo voda v prsti zadržala najdlje.

Če rastline primerno zalijete, vas lahko počakajo približno teden dni. Bodite pozorni na to, da na hitrost izhlapevanja vode vpliva tudi material lonca, v katerem je rastlina. Če so rastline v lončeni posodi, voda namreč izhlapeva hitreje, kot če je njihov dom keramičen ali plastičen cvetlični lonec.

Poleg zalivanja je pomembno tudi pršenje.

Iznajdljiva rešitev: uporabite vrv!

Večjo posodo napolnite z vodo, nato pa vrv iz naravnega materiala potopite do dna te posode. Drugi konec te vrvi zakopljite približno pet centimetrov globoko v navlaženo prst. Vrv bo na ta način prst ohranjala vlažno.

Kaj pa doma narejen enostaven zalivalni sistem?

Zalivalni sistemi pridejo v poštev predvsem za zalivanje rastlin na vrtu, uporabna je predvsem cev za zalivanje. A domač, manjši zalivalni sistem lahko enostavno ustvarite tudi sami kar iz plastenke. Kako? Blizu vrha plastenke naredite nekaj drobnih lukenj. Preden odidete na dopust, napolnite plastenko čisto do vrha. Nato jo obrnite na glavo in postavite v prst, tako da so luknje, ki ste jih naredili v plastenki, pokrite s prstjo.

Ko se zemlja izsuši, bo voda iz plastenke počasi kapljala v prst in jo navlažila.

Zanesite se na šoto

Obdajte svoje rastline s plastjo navlažene šote. Delovala bo kot izolacijska plast, zaradi česar rastlina ne bo potrebovala toliko vode. Prst lahko na tak način ostane navlažena tudi več tednov.

Tudi rastline lahko imajo prijatelje!

Za zagotavljanje sence manjšim in občutljivejšim rastlinam lahko uporabite kar večje, robustnejše rastline. Tako ureditev si predstavljajte 'podporni sistem' kar sredi vašega doma.

Sobne rastline polepšajo vsak dom.

Z upoštevanjem teh predlogov bodo vaše ljube rastline zagotovo preživele vročino in vašo odsotnost! Pomembno je, da se odločite za strategijo in ji sledite.

Če ste še vedno v dvomih, lahko zgornje nasvete najprej preizkusite še pred odhodom na dopust in tako preverite, ali delujejo. Ena od rešitev pa je seveda še vedno, da si omislite varuško za svoje rastline. Ker sistem, da bi nekomu plačali, da bi poskrbel za vaše rastline, v Sloveniji (še) ni zaživel, se boste verjetno morali zanesti na svoje prijatelje, družino ali sosede. Brez skrbi, prepričani smo, da dobra navodila pomagajo še tako nespretnim!

Vas zanima tudi, kako pravilno poskrbeti za vrt in okolico hiše? Nasvete smo za vas zbrali tukaj.