Dom

18. 08. 2022

Hitri triki za osvežitev dnevne sobe

Petra M. K.
3 minute

Kako se počutite, ko se uležete na sedežno garnituro v svoji dnevni sobi, ki velja za osrednji in najpomembnejši prostor vsakega stanovanja? Če je vaš odgovor neprijetno in utesnjeno, je skrajni čas, da zavihate rokave in svojo dnevno sobo osvežite.

Predstavljamo vam nekaj preprostih in cenovno ugodnih trikov, s katerimi boste v prostor vnesli nove in pozitivne vibracije, vaš dom pa bo na novo zaživel.

Zelena oaza sobnih rastlin v dnevi sobi bo ustvarila prijetno vzdušje.

Pričarajte zeleno oazo

Zeleno, ki te ljubim, zeleno. Zelenih rastlin v stanovanju ni nikoli preveč – naj gre za umetne ali prave, v prostor bodo vedno vnesle toplino. Poigrajte se z različnimi lončnicami, manjšimi sobnimi drevesi in visečimi plezalkami, ki jih lahko namestite v vaš najljubši keramični lonček in obesite pod strop. Čisto novo dimenzijo pa lahko pričarate z »ohlapnejšimi rastlinami«, ki jih izberete ročno in daste v velike vaze. To so lahko veje grmička z domačega vrta, visoke trave, bambus ali veje evkaliptusa. Z njimi boste zajeli širino prostora in zlahka ustvarili zeleno oazo.

Sedežna garnitura z zanimivimi pisanimi blazinami bo v dnevni prostor vnesla svežino.

Dodajte pisane okrasne blazine

Vzglavne blazine umirjenih geometrijskih vzorcev, različnih tekstur in toplih tkanin, značilnih za skandinavski slog notranje opreme in okrasja, preprosto morate imeti. Lahko jih prilagajate glede na slog in barvo svoje sedežne garniture. Zelo učinkovit in cenovno dostopen trik, ki bo dnevno sobo v trenutku popestril. Prevleke za blazine lahko prilagajate glede na letne čase in razpoloženje.

Namestite dekorativne luči

Poleg luči LED, ki jih zagotovo imate v stanovanju, razmislite o manjših dekorativnih lučeh, ki z razpršeno svetlobo ustvarijo prijetno vzdušje in v prostor vnesejo toplino. Lahko jih namestite v knjižni kotiček, na polico med sobne rastline ali na dnevno omarico in tako poudarite bližnje predmete. Našli jih boste na oddelkih s svetili in notranjo opremo, lahko pa si omislite tudi edinstvene izdelke in s tem podprete lokalne umetnike.

Nova preproga v dnevni sobi se bo lepo povezala z ostalimi kosi pohištva.

Zamenjajte staro preprogo z novo

Preproga je osrednji element dnevne sobe, ki posamezne kose pohištva poveže med seboj. Če imate veliko dnevno sobo ali takšno, ki je del odprtega prostora v stanovanju, lahko uporabite več različnih preprog, s katerimi ustvarite različne kotičke, ki delujejo vsak zase, a skupaj ustvarjajo zanimivo celoto. Igrajte se z barvami, različnimi vzorci in teksturami, ki bodo prostor poživili in mu dodali piko na i.

Osvežite stene s svojo najljubšo barvo

Če se vam ne ljubi prepleskati vseh sten dnevne sobe, lahko izberete samo eno. Zagotovo ne boste zgrešili, če se odločite za nežne pastelne barve za stene. Časi, ko smo v nežne pastele »odeli« samo stene otroških sob, so mimo, kajti danes »kraljujejo« tudi na področjih mode in notranje opreme. Z njimi res ne morete zgrešiti, saj je prostor, ki ga ustvarijo, vedno svež in nekako brezčasen.

Pogled na steno polno zanimivih slik, ki popestri dnevno sobo.

Obesite umetniška dela in nalepite stenske nalepke

Prazne stene so precej dolgočasne. Zakaj ne bi vsaj ene stene v stanovanju okrasili s slikami in grafikami ali morda s fotografijami in spomini s potovanj? Če nimate idej in najljubših umetnikov, so mogoče prava rešitev dekorativne stenske nalepke, ki jih najdete v različnih motivih, kot so geometrijski vzorci, živali, misli in citati. Dobra stran stenskih nalepk je njihova preprosta uporaba, saj jih lahko preprosto odstranite ali zamenjate z novimi, ko se jih naveličate.

Vintage omarica z modernim lončkom za rože in ogledalom na steni.

Kombinirajte vintage in sodobne kose pohištva

Kombinacija vintage omarice, kredence ali masivne mize s sodobnimi kosi pohištva daje občutek, kot da se je prostor razvijal več let, pri čemer morate paziti, da ni videti preveč neurejeno. Čeprav se vam bo sprva zdelo, da posamezni predmeti in kosi pohištva ne spadajo skupaj, se jih da z malo premisleka in občutka elegantno povezati. Prostor tako dobi sentimentalno vrednost in nas za trenutek popelje nazaj v preteklost. Skratka, vse, kar je vintage, je »in«, zato posamezne kose brez skrbi umestite v svoje sodobno stanovanje.

Če boste upoštevali vsaj nekaj naših nasvetov, ki so z malce domišljije zelo učinkoviti, vam zagotavljamo, da bo vaša dneva soba čez noč spremenila podobo na bolje. In kar je ključno, v njej se boste znova odlično počutili.